Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_ukr_sist_anal_ml.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

3. Правила оформлення курсової роботи

Пояснювальна записка, креслення, плакати та інші матеріали оформляються в одному екземплярі з обов'язковим додатком підписаного диску.

Пояснювальна записка повинна бути зброшурована таким чином, щоб аркуші були щільно скріплені. Не допускається їхнє з'єднання скріпкою або швидкозшивачем.

Матеріал пояснювальної записки повинен бути викладений грамотно, чітко й стисло. При цьому в тексті записки повинні бути обов'язковими посилання на використані літературні та інші джерела.

У тексті пояснювальної записки не рекомендується вживати обороти із займенниками першої особи, наприклад: "Я вважаю ...", "Ми вважаємо ..." і т.д.. Рекомендується вести виклад, не вживаючи займенників, наприклад: "Вважаємо ...", "... знаходимо ..." і т.д..

Без пояснень дозволяється використовувати тільки загальноприйняті скорочення, наприклад: ПЕОМ, ДСТУ й т.д..

Числа з розмірністю необхідно писати цифрами, а без розмірності - словами, наприклад,: "Висота - 600 м", "... по другому варіанті ...".

Порядкові чисельники, які йдуть один за одним, можуть бути представлені цифрами з відмінковим закінченням, що ставлять лише при останній цифрі, наприклад: 1-е, 7, 8, 9-й і т.д..

Текстовий і графічний матеріал записки друкується комп'ютерним способом на одній стороні аркушів формату А4 через 1,5 міжрядкового інтервалу, текст вирівнюється по ширині аркуша.

Текстовий редактор - Word for Windows.

Шрифт - Times new Roman, кегль 12 пт або 14 пт (див. табл.1).

Таблиця 1.

Параметри тексту при оформленні курсової роботи

Формат паперу

А4 (210 x 297 мм)

Поля:

Верхнє

- 20 мм,

Нижнє

- 20 мм,

Ліве

- 20 мм,

Праве

- 15 мм.

Шрифт:

Times New Roman Cyr

- 14 кгл, або 12 кгл.

Міжрядковий інтервал

- 1,5.

Абзацний відступ

- 10 мм.

Вирівнювання

- по ширині аркуша

Кожний розділ пояснювальної записки курсової роботи повинен починатися з нового аркушу.

Зразок оформлення титульного аркуша пояснювальної записки наведений у Додатку 2.

Зразок оформлення аркуша завдання для виконання курсової роботи наведений у Додатку 3.

Реферат пояснювальної записки призначений для ознайомлення зі змістом курсової роботи. Він повинен бути коротким, але інформативним, і містити відомості, які дозволяють одержати повне представлення про роботу, що розглядається.

Реферат повинен містити:

  • відомості про обсяг пояснювальної записки, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, літературних джерел;

  • основний текст;

  • перелік ключових слів (словосполучень).

Реферат може містити також інформацію про умови розповсюдження курсової роботи.

Текст реферату повинен відображати представлену в пояснювальній записці інформацію в такій послідовності:

  • об'єкт дослідження або розробка;

  • ціль роботи;

  • методи дослідження, технічні й програмні засоби;

  • основні конструктивні, технологічні та інші характеристики й показники;

  • результати;

  • значимість роботи й висновки;

  • рекомендації щодо використання результатів роботи;

  • область застосування й ступінь впровадження;

  • прогнозні припущення про розвиток об'єкта дослідження або розробка.

Реферат варто виконувати обсягом не більш, ніж 500 слів на одній сторінці пояснювальної записки.

Перелік ключових слів (словосполучень), розташовується після основного тексту реферату. Цей перелік повинен містити від 5 до 15 слів (словосполучень), надрукованих більшими буквами в називному відмінку через кому.

Аркуш зі змістом пояснювальної записки розміщається безпосередньо після реферату, починаючи з нової сторінки.

Всі використані в пояснювальній записці маловідомі умовні позначки, символи, одиниці, скорочення й терміни пояснюють у відповідному переліку, що розміщається безпосередньо після аркуша зі змістом, починаючи з нової сторінки.

У вступі, що розміщається на новій сторінці:

  • відображається актуальність, наукове й практичне значення обраної теми;

  • формулюються мета й завдання курсової роботи;

  • установлюються об'єкт і предмет дослідження;

  • даються посилання на відповідні нормативні документи;

  • відзначаються положення, що виносяться на захист.

У списку літератури приводяться всі використані літературні джерела.

Бібліографічні видання приводяться в порядку їхнього згадування в тексті відповідно до вимог діючих стандартів, наприклад: 9. ЛАДАНЮК А.П. Основи системного аналізу. Навчальний посібник - Вінниця.: Нова книга, 2004. - 176с.

Поля сторінок повинні бути такими: ліве 20 мм, верхнє - 20 мм, нижнє - 20 мм, праве - 15 мм.

Абзацний відступ – 10 мм.

Заголовки структурних елементів і розділів друкуються великими напівжирними буквами без крапки наприкінці й вирівнюються посередині рядка.

Якщо заголовок складається із двох речень, то їх розділяють крапкою.

Відстань між заголовком і наступним або попереднім текстом повинне бути не менш двох рядків.

Розміщення заголовка в нижній частині аркуша, якщо після нього залишається не менш двох рядків тексту, забороняється. Перенесення слів і їхнє підкреслення в заголовку не допускаються.

Розділи, підрозділи, пункти й підпункти нумеруються арабськими цифрами. Наприкінці номера підрозділу, пункту й підпункту може бути крапка.

Номер підрозділу складається з номера розділу й порядкового номера підрозділу, розділених крапкою, наприклад: 1.1. Аналіз зовнішнього середовища авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

Номер пункту складається з номера підрозділу й порядкового номера пункту, розділених крапкою, наприклад: 2.1.1. Організаційна структура управління авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

Заголовки структурних елементів пояснювальної записки: РЕФЕРАТ, ЗМІСТ, ВСТУП, ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧОК, ВИСНОВКИ Й РЕКОМЕНДАЦІЇ, СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ не нумеруються.

Ілюстрації (схеми, графіки, креслення, таблиці) повинні бути розташовані таким чином, щоб їх можна було розглядати без повороту або з поворотом по ходу годинної стрілки.

Ілюстрації позначають словом «рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках. Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу та її порядкового номера, між якими ставиться крапка. Наприклад: рис. 1.2 (другий рисунок першого розділу).

Ілюстрації розташовуються безпосередньо після тексту, у якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці з обов'язковим посиланням на них у тексті, наприклад, "... на рис. 1.2...", "... (див. рис. 1.2)".

Наприклад:

- дані а/к “Дніпроавіа”

- дані а/к “Аеросвіт”

- дані а/к “МАУ”

Рис. 1.2. Динаміка обсягів продажу перевезень

Таблиці нумеруються арабськими цифрами в границях розділу (за винятком ілюстрацій, наведених у додатках). Напис "Таблиця" із вказівкою номера, що складається з номера розділу і його порядкового номеру, розділених крапкою, без знака №, розташовується праворуч над його заголовком, наприклад:

Таблиця 2.3

Структура парку повітряних суден авіакомпанії «МАУ»

Тип ПС

Кількість

% до заг. кількості

Боїнг 737-300

10

67,0

Боїнг 737-500

5

33,0

Всього:

15

100,0

Таблиці розташовуються безпосередньо після тексту, у якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці з обов'язковим посиланням на них у тексті, наприклад, "... у табл. 2.3...".

Формули розташовуються безпосередньо після тексту, у якому вони згадуються вперше, причому, вище й нижче кожної формули може бути по одному вільному рядку.

Номер формули складається з номера розділу і його порядкового номера, розділених крапкою. Номер вказується в круглих дужках на рівні формули в крайній правій позиції по рядку, наприклад: (3.1)

Пояснення символів і числових коефіцієнтів формул приводяться безпосередньо під формулою в тій послідовності, у якій вони наведені у формулі. Причому, перший рядок пояснення починається з абзацу словом "де" без двокрапок, а пояснення кожного символу розташовується з нового рядка.

Посилання в тексті на використані літературні джерела треба відзначати порядковим номером зі списку використаної літератури, виділеним квадратними дужками, наприклад: "... до вимог, наведеним в [7] ...".

Сторінки пояснювальної записки нумеруються арабськими цифрами в їх правому нижньому куті, з наскрізною нумерацією по всій записці. Нумерація сторінок починається із цифри 3 на аркуші реферату.

Тексти комп'ютерних програм і результати розрахунків на ПЕОМ, які розміщаються в додатках, повинні бути надрукованими на аркушах формату А4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]