Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП-ЛК-1.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
181.76 Кб
Скачать

4.3. Стажування (дублювання) та допуск працівників до роботи

Новоприйняті на підприємство працівники після первинного інструктажу на робочому місці до початку самостійної роботи повинні під керівництвом досвідчених, кваліфікованих фахівців пройти стажування протягом 2-15 змін або дублювання протягом не менше 6 змін. Працівники, функціональні обов'язки яких пов'язані із забезпечен­ням безаварійної роботи важливих і складних господарчих потенційно небезпечних об'єктів або з виконанням окремих потенційно небезпечних робіт (теплові та атомні електричні станції, гірничодобувні підприємства, інші подібні об'єкти, порушення технологічних режимів яких може призвести до загрози життю і здоров'ю працівників та навколишньому середовищу, до початку самостійної роботи повинні проходити дублювання з обов'язковим поєднанням з протиаварійними і протипожежними і рятувальними відповідно до ліквідації аварій.

Керівник підприємства мас право наказом (розпорядженням) звільняти від проходження стажування (дублювання) працівника, який мас стаж роботи за відповідною професією не менше 3-х років або переводиться з одного цеху до іншого, де характер його роботи та тип обладнання, на якому він працюватиме, не змінюються.

Стажування (дублювання) проводиться за програмами для конкретної професії, посади, робочого місця, які розробляються на підприємстві і затверджу ються керівником підприємства (структур його підрозділу). Стажування (дублювання) проводиться на робочих місцях за технологією підприємства. У процесі стажування працівники повинні виконувати роботи, які за складністю, характером, вимогами безпеки відповідають роботам, що передбачаються їх функціональними обов'язками. У процесі стажування (дублювання) працівник повинен:

− поповнити знання щодо правил безпечної експлуатації технологічного обладнання, технологічних і посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці;

− оволодіти навичками орієнтування у виробничих ситуаціях за нормальних і аварійних умов праці;

− засвоїти в конкретних умовах технологічні процеси і обладнання та методи безаварійного керування ними з метою забезпечення вимог охорони праці.

Запис про проведення стажування (дублювання) та допуск до самостійної роботи здійснюється керівником (начальником виробництва, цеху) в журналі реєстрації інструктажів. Якщо в процесі стажування (дублювання) працівник не оволодів необхідними виробничими навичками чи отримав незадовільну оцінку щодо протікша рійних та протипожежних тренувань, то стажування (дублювання) новим розпорядженням може бути продовжено на термін, що не перевищує двох змін.

Після закінчення стажування (дублювання) наказом (розпорядженням) керівника підприємства (або його структурного підрозділу) працівник допускається до самостійної роботи.

5. Основи фізіології та гігієни праці

Людина, що працює, проводить на виробництві значну частину сного життя. Тому для її нормальної життєдіяльності в умовах виробництва треба створити санітарні умови, які б дали змогу їй плідно працювати, не перевтомлюючись та зберігаючи свос здоров'я. Для нього треба, щоб енергєтичні витрати при праці компенсувалися відпочинком та умовами навколишнього середовища. Ці умови створюються забезпеченням працюючого:

− зручним робочим місцем;

− чистим повітрям, необхідним для нормальної життєдіяльності;

− захистом від дії шкідливих речовин та випромінювань, що можуть потрапити на робочу зону;

− нормованою освітленістю;

− захистом від шуму та вібрацій;

− засобами безпеки при роботі з травмонебезпечним обладнанням;

− робочим одягом та різними засобами індивідуального захисту (за необхідності);

− побутовими приміщеннями та спеціальними службами, що призначені створювати безпечні та нормальні санітарні умови прані;

− медичним обслуговуванням та санітарно-профілактичними заходами, що призначені для збереження здоров'я.

Санітарними нормами та нормами безпеки регламентуються розміри виробничих приміщень (табл. II.1). Параметри повітря у виробничих приміщеннях повинні відповідати санітарним нормам та ДСН 3.3.6.042-99 "Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень.

Санітарні вимоги до забруднення повітря робочої зони, випромінювань, освітленості, забезпечення спецодягом та засобами індивідуального захисту, забезпечення побутовими приміщеннями та спеціальними службами, що створюють нормальні умови для прані та інші відомості наводяться в нормативних до кументах, ГОСТах, ДНАОПах, санітарних нормах, будівельних нормах га правилах та інших нормативних документах, що обов'язкові для виконання всіма підприємствами, установами та Організаціями України.

Санітарними нормами та нормами безпеки регламентуються розміри виробничих приміщень (табл. 2.1). Параметри повітря у виробничих приміщеннях повинні відповідати санітарним нормам та ДСН 3.3.6.042-99 "Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень.

Таблиця 2.1 − Нормативні розміри виробничих приміщень

п/п

Нормативні величини

Найменше припустиме

значення

1.

Ділянка виробничої о приміщення на одного робітника

4,5 м3

2.

Об'єм виробничого приміщення на одного робітника

15.0 м3

3.

Висота одноповерхових будівель (від підлоги до низу несучих конструкцій покриття на опорі»

3,0 м

4.

Висота поверхів баппиниверхових будівель

3,0 м

5.

Висота приміщень від підлот до низу виступаючих конструкцій перекриття, покриття

2,2 м

6.

Висота приміщення від підлоги до низу виступаючих конструкцій частин комунікацій і обладнання:

а) в місцях регулярного проходу

людей

2.0 м

б) н місцях нерегулярного

проходу людей

1.8 м

7.

Розміри пішохідних тунелів, галерей та естакад:

а) висоти тунелей І галерей віл рівня підлоги до низу виступаючих конструкцій

2,1м

б) ширина тунелів, галерей і естакад

1,5 м

8.

Розміри транспортних і комунікаційних тунелів, галерей і есіакад:

а) висота проходів

1,9 м3

б) ширина проходів при одному транспортер:

0.75 м

в) ширина проходів між двома стрічковими конвеєрами

1,0 м

г) ширина проходів при розміщенні трубопроводів, кабелів їй інших комунікацій

0,7 м

9.

Відстані- між машинами, машиною та частинами будівлі

0,8 м

10.

Ширина воріт для в'їзду в приміщення залізничного транспорту

4,9 м

11.

Ширина воріт для в'їзду в приміщення автомобільного транспорту:

а) ширина автомобіля до 2,0 м

2,0+0.7 м

б) ширина автомобіля до 2.8 м

2,8*1,0 м

п) ширина автомобіля більше як 2.8 м

2,8+1,2 м

12.

Кут нахилу стаціонарних металевих драбин для постійного користування, не більше

45°

13.

Ширина проходів

0,8 м

Санітарні вимоги до забруднення повітря робочої зони, випромінювань,

освітленості, забезпечення спецодягом та засобами індивідуального захисту, забезпечення побутовими приміщеннями та спеціальними службами, що створюють нормальні умови для прані та інші відомості наводяться в нормативних до кументах, ГОСТах, ДНАОПах, санітарних нормах, будівельних нормах га правилах та інших нормативних документах, що обов'язкові для виконання всіма підприємствами, установами та Організаціями України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]