Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООБ metod_dlya_kontr_oob.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДСЬКОГО

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО ВИКОНАННЯ контрольної роботи

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 7.03050901 – “ облік і аудит ”

КРЕМЕНЧУК 2011

Методичні вказівки щодо виконання контрольної роботи з навчальної дисципліни “Організація обліку” для студентів заочної форми навчання зі спеціальності 7.03050901 – “ Облік і аудит ”

Укладач старш. викл. Н.Л. Федорченко

Рецензент д.е.н., проф. А. О. Касич

Кафедра Обліку, аналізу і аудиту

Затверджено методичною радою Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського

Протокол №____ від__________

Голова методичної ради______________ проф. В. В. Костін

ЗМІСТ

Вступ

  1. Рекомендації щодо написання та оформлення контрольної роботи ......... 5

2. Теми та плани контрольних робіт…………………………………………… 8

3. Питання до іспиту…..………………………………………………………… 14

4. Тести…………………………………………………………………………… 19

Список літератури

Додаток А Зразок оформлення титульної сторінки контрольної роботи

ВСТУП

Організація бухгалтерського обліку – це цілеспрямована діяльність керівників підприємства зі створення, постійного впорядкування та удосконалення системи бухгалтерського обліку з метою забезпечення інформацією внутрішніх та зовнішніх користувачів.

Головною метою курсу є розширення професійної бази знань фахівця, опанування студентами теоретичних знань і нормативних засад регулювання і здійснення організації обліку в Україні у поєднанні з досвідом практичного обліку.

Мета контрольної роботи - отримання практичних навичок організації обліку на підприємствах, вирішення конкретних ситуацій із застосуванням знань з бухгалтерського та фінансового обліку.

Завданням дисципліни є ознайомлення із організацією обліку і оволодіння методичними прийомами здійснення організації обліку на підприємстві. Завдання контрольної роботи полягає у перевірці знань студентів з питань організації обліку, уміння застосовувати методичні прийоми організації обліку для розв’язання конкретних ситуаційних завдань, оброблення облікових даних і первинних документів.

У результаті вивчення предмета студент повинен:

  • знати:

  • суть і значення організації обліку і контролю;

  • загальні принципи організації бухгалтерського обліку і контролю;

  • організація технічного оформлення обліку і контролю;

  • поняття документації та документообігу.

  • уміти:

  • складати облікові номенклатури, графіки документообігу, руху реєстрів обліку,

  • планувати виконання робіт з організації обліку і контролю.

Вивчення курсу завершується іспитом.

1 Рекомендації щодо виконання та оформлення контрольної роботи

Основною метою роботи є формування системи базових знань з організації обліку, придбання навиків у роботі з нормативно-правовими документами, організа­ції обліку та контролю на підприємствах.

Навчальним планом передбачається виконання студентами за­очної форми навчання контрольної роботи з організацій обліку.

Контрольна робота, як важлива форма навчального процесу, повинна навчити студентів-заочників самостійному узагальненню та письмовому викладанню основної думки опрацьованих літератур­них джерел, першоджерел. Контрольна робота виступає як засіб са­мостійного надбання і поглиблення знань студента, а також як фор­ма самоконтролю та контролю навчання студента з боку кафедри.

Контрольна робота з організацій обліку показує наскільки глибоко студент засвоїв курс, як він уміє самостійно ви­вчати окремі питання в рамках обраної теми.

Теми контрольних робіт обираються згідно двох останніх цифр номера залікової книжки і узгоджуються з викладачем.

Студентам дозволяється виконувати контрольну роботу на іншу тему згідно з направленням їх практичної діяльності, але в цьому ви­падку обрана тема та план роботи повинні бути узгоджені з кафедрою.

Практичний матеріал, що використовується в роботі, повинен бути представлений у формі таблиць, схем, діаграм, графіків. Таким чином, представлений практичний матеріал повинен бути логічним продовженням викладених теоретичних положень, слугувати осно­вою для відповідних висновків. Заголовки таблиць, графіків, діаграм повинні відображати основний зміст ілюстрованого матеріалу В таб­лицях мають бути вказані одиниці виміру, об'єкт і часовий простір дослідження, а в графіках – масштаб. Таблицям та графічному ма­теріалу рекомендується давати окрему нумерацію.

При написанні контрольної роботи не можна обмежуватись ли­ше матеріалом підручника. Потрібно ознайомитись із законодавчи­ми і нормативними актами з обраної теми, підібрати наукову літера­туру та ознайомитись із публікаціями в періодичних виданнях.

Контрольна робота повинна бути належним чином оформлена. На титульному аркуші необхідно вказати дисципліну, з якої викона­на контрольна робота; факультет, курс, група, прізвище та ініціали студента. В кінці роботи треба проставити дату виконання роботи та особистий підпис студента.

Кожний варіант контрольної роботи містить теоретичне питання і ситуаційне завдання. Для успішного виконання контрольної роботи, першочергове значення має не її надзвичайно великий обсяг (контрольна робота повинна мати не менше ніж 20 сторінок формату А4), а ті вузлові питання, логічно послі­довне висвітлення яких дозволяє більш повно розкрити тему.

Якщо студент вірно усвідомив логіку теми, то основні питання будуть складати єдину цілісну систему, яка за своєю суттю і буде планом контрольної роботи. План повинен включати не більше 3-4 питань. Складання плану – це індивідуальна творча справа, тема може бути представлена в різних варіантах плану, але в будь-якому випадку він повинен відображати основний її зміст.

У тексті контрольної роботи питання плану повинні бути обо­в'язково виділені. Виклад матеріалу має бути з посиланнями на дже­рела використаної літератури (в квадратних дужках [...]), а також з чітким розмежуванням параграфів, що допомагає студентові розді­лити матеріал на логічні частини, бачити зв'язок між ними, не допу­стити повторів, краще засвоїти матеріал теми.

Список використаної літератури повинен містити не менше п'яти джерел.

Своєчасно виконану контрольну роботу студент здає на кафедру за десять днів до початку екзаменаційної сесії на перевірку. У разі негативної рецензії вона повертається на доопрацювання, після чого виконується повторно і знову подається на перевірку.

До здачі заліку (екзамену) по дисципліні «Організація обліку» студент допускається лише за умови зарахування контрольної роботи.

Оформити титульну сторінку необхідно у відповідності до додатку А.

Виконання контрольної роботи студентами, як складової частини навчального процесу передбачено їх навчальними планами.

При виконанні контрольної роботи студент повинен розкрити теорію питання та навести практичні приклади з практики діяльності підприємства на ринку.

Головною метою курсу є розширення професійної бази знань фахівця, опанування студентами теоретичних знань і нормативних засад регулювання і здійснення організації обліку у поєднанні з досвідом практичного обліку.

Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та літературних джерел, які використав студент при її виконанні.

У вступі студент дає загальну характеристику питання.

У першому питанні розглядається теорія проблеми.

У другому розділі розглядаються питання практичного застосування теоретичних положень у діяльності підприємств.

У третьому питанні наводяться пропозиції щодо удосконалення аудиторської діяльності підприємства.

У висновках наводиться узагальнення питань, які розглядалися у роботі.

Обсяг роботи 20-25 сторінок друкованого тексту, або 25–30 сторінок рукописного.