Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кремінь.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Розділ 5. Визнання періодів навчання

Стаття 5. 1

Кожна Сторона визнає періоди навчання, пройдені в рам­ках програми вищої освіти в іншій Стороні. Це визнання сто­сується таких періодів навчання з метою завершення програ­ми вищої освіти в Стороні, яка запитує визнання, крім тих випадків, коли можуть бути обґрунтовано представлені істотні розходження між завершеними періодами навчання в іншій Стороні і частиною програми вищої освіти, приблизно замінної ними в тій Стороні, яка запитує визнання.

Стаття 5. 2

Будь-якій стороні досить надати особі, що завершила період навчання в межах програми вищої освіти в одній з інших Сторін, можливість одержати оцінку цього періоду на­вчання на запит відповідної особи; положення статті 5.1 у та­кому випадку застосовуються з відповідними змінами.

Стаття 5. 3

Кожна Сторона, зокрема, сприяє визнанню періодів на­вчання у випадках, коли:

а) мала місце раніше укладена угода з одного боку, між ви­щим навчальним закладом або повноважним органом, що відповідає за відповідний період навчання, а з іншого боку, вищим навчальним закладом або повноважним органом з пи­тань визнання, що відповідає за визнання, яке запитується;

б) вищий навчальний заклад, у якому був завершений період навчання, видає посвідчення або виписку із заліково-ек­заменаційної відомості, що засвідчує, що студент успішно ви­конав установлені вимоги стосовно цього періоду навчання.

Розділ 6. Визнання кваліфікацій вищої освіти

Стаття 6. 1

Через те, що рішення про визнання ґрунтується на знан­нях і навичках, засвідчуваних кваліфікацією вищої освіти, кожна Сторона визнає кваліфікації вищої освіти, видані в іншій Стороні, крім тих випадків, коли можуть бути обґрунтовано представлені істотні розходження між кваліфікацією, а також пов’язані з цим причини.

Стаття 6. 2

Будь-якій Стороні досить надати власникові кваліфікації, виданої в одній із Сторін, можливість одержати оцінку цієї кваліфікації на запит її власника; положення статті 4.1 за­стосовуються в такому разі з відповідними змінами.

Стаття 6. 3

Визнання Стороною кваліфікації вищої освіти, виданої в одній із Сторін, може мати такі наслідки:

а) доступ до подальшого навчання в системі вищої освіти, включаючи відповідні іспити, і / або до підготовки за програ­мами, що ведуть до одержання наукового ступеня, за умов, аналогічних тим, що застосовуються до власників квалі­фікації Сторони, у якій запитується визнання;

б) використання наукового ступеня відповідно до законів і правил Сторони або під її юрисдикцією, у якій запитується визнання.

Крім того, визнання може полегшити доступ на ринок праці згідно із законами і правилами Сторони або під її юрис­дикцією.

Стаття 6. 4

Оцінка кваліфікації вищої освіти у будь-якій із Сторін, ви­даної іншою Стороною, може мати такі форми:

а) рекомендації стосовно загальної зайнятості;

б) рекомендації будь-якому навчальному закладові з ме­тою включення її до програми;

в) рекомендації будь-якому іншому компетентному орга­нові, який займається питаннями визнання.

Стаття 6. 5

Кожна Сторона може здійснювати визнання кваліфікацій, вищої освіти, виданих іноземними навчальними закладами, що здійснюють свою діяльність на її території, за умови до­тримання конкретних вимог національного законодавства чи спеціальних угод, укладеними з Стороною, якій належать подібні навчальні заклади.