Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Тема № 10. Психологія діяльності прокурора і адвоката

У будь-якій організації, де поділ праці визначено, внески, які очі­куються і вимагаються від різних учасників, називаються соціальни­ми ролями (до них відносяться, в тому числі, і професійні ролі). Ро­лі не можуть бути визначені в термінах поведінки самі собою, а тіль­ки як сукупність взаємних прав і обов'язків. Обов'язок — це те, що людина змушена робити, виходячи з тієї ролі, яку вона відіграє в кон­кретній ситуації. Прокурор як посадова особа органів прокуратури здійснює в суді функції державного обвинувача. Адвокат — особа, професія якої — надання юридичної допомоги громадянам і органі­заціям, в тому числі захист їхніх інтересів у суді. Такі обов'язки про­курора й адвоката викликають відповідні очікування щодо їхніх дій з боку інших людей.

Але виступаючи у визначеній професійній ролі, прокурор чи адвокат володіють також правами стосовно інших учасників того або іншого процесу. Права прокурора й адвоката утворюють експектації (система очікувань, вимог), що звернені до суддів, підсуд­ного, свідків, експертів та інших осіб, які присутні у залі судового засідання.

За своєю суттю діяльність прокурора й адвоката має протилежну спрямованість, що ускладнює їхню взаємодію в суді. Проте з психо­логічних позицій в діяльності і прокурора, і адвоката є багато спіль­ного: дослідження матеріалів розглядуваної кримінальної справи, ви­вчення особистості підсудного, формування особистого переконання, проведення допиту підсудного, свідків та ін.

1. Психологія прокурорської діяльності

Діяльність прокурора дуже різноманітна. Вона пов'язана як із ро­ботою державних органів і посадових осіб, так і з охороною закон­них інтересів і прав громадян. Обвинувальна діяльність прокурора повинна поєднуватися з усіма іншими його обов'язками.

Прокурор не стоїть над судом, а покликаний сприяти його успіш­ній роботі. Головне завдання прокурора в обвинувальній промові на суді — кваліфікований аналіз доказів. Він повинен переконати інших учасників судового розгляду в доброякісності та достовірності цих доказів. У разі заперечення підсудним своєї вини обов'язок прокуро­ра розглянути детально докази, які він наводить, зіставити їх з ін­шими доказами, показати їхню неспроможність, проаналізувати експертні висновки. Якщо ж дані слідства не підтверджують обви­нувачення, пред'явлені підсудному, прокурор зобов'язаний відмови­тися від підтримки обвинувачення.

Кваліфікуючи злочин, прокурор має розкрити зміст відповід­ної статті Кримінального кодексу, обґрунтувати правильність її застосування, розкрити об'єктивні та суб'єктивні сторони відпо­відного складу злочину. При призначенні покарання він повинен враховувати особистісні особливості підсудного (ціннісні орієнта­ції, мотиваційну сферу, стиль його поведінки, основні риси харак­теру та ін.). Справедливо вважають: при характеристиці особис­тості підсудного розкривається особистість самого прокурора, йо­го ставлення до людей, розуміння їхніх проблем, рівень його професійної та психологічної підготовки. У своїй діяльності про­курор в суді завжди повинен дотримуватися правила: покарання може досягти мети тільки тоді, коли воно законне, справедливе і суворо індивідуалізоване. Психологічний аспект цього правила такий:

  • від надмірно суворого покарання може постраждати особис­тість;

  • від надмірно м'якого покарання зникає віра в правосуддя.

Тільки об'єктивний аналіз державним обвинувачем як позитив­них, так і негативних якостей особистості підсудного може сприяти винесенню справедливого вироку. Висловлене положення має особ­ливу актуальність у разі розгляду кримінальних справ, скоєних не­повнолітніми. У багатьох випадках аналіз формування особистості неповнолітнього злочинця дає можливість виявити фактори, що сут­тєво вплинули на проявлення у підлітка криміногенних елементів (пияцтво батьків, відсутність належного контролю за поведінкою не­повнолітніх у школі, негативний вплив "вулиці" і т. п.). Соціальний аналіз особистості підлітка і навколишнього мікросередовища, об'­єктивна оцінка рівня впливу цього середовища на його психіку, по­ведінку — одна з важливих сторін у діяльності державного обвину­вача. Подібний соціально-психологічний аналіз особистості підсуд­ного стає одним із доказових факторів при визначенні прокурором міри його покарання. Варто зазначити ще один важливий момент у діяльності прокурора при розгляді кримінальних справ про злочини неповнолітніх: він виступає не тільки як обвинувач, а й як вихова­тель. Тому він роз'яснює сутність законів, принципи моралі, вказує шляхи викорінювання злочинів, що певним чином відбивається на змісті і формі його виступу в суді, на сприйнятті слів прокурора скла­дом суду і всіх присутніх у залі засідання.

Значне місце в обвинувальних промовах прокурора приділяєть­ся викладу фактичних даних. На жаль, деякі прокурори замість ква­ліфікованого аналізу доказів обмежуються переказом матеріалів справи. Оповідальний характер викладу фактичних обставин спра­ви замість аналітичного різко знижує дієвість виступу прокурора в суді і може служити одним із критеріїв його професійної непридат­ності.

До речі, далеко не всі кримінальні справи вимагають обов'язко­вого викладу фактичних обставин у промові прокурора. Можна ви­ділити ситуації, коли виникає така необхідність:

а) прокурор наполягає на зміні обсягу поданого обвинувачення;

б) прокурор вимагає зміни кваліфікації складу злочину;

в) між прокурором і захистом з'являється незгода з фактичних об­ставин справи.

Найбільш ретельно прокурор повинен досліджувати виправдува­льні версії, що висувають у судовому розгляді захисник і підсудний. Така ж ретельність і скрупульозність в аналізі доказів повинні бути у випадках, коли обвинувачення засноване на побічних доказах. Річ у тім, що взаємозв'язок цих доказів опосередкований якимись проміж­ними обставинами і "не лежить на поверхні". Завдання прокурора в цій ситуації — зробити ці зв'язки очевидними.

Психологічно складним елементом прокурорської діяльності в су­ді є його полеміка із захистом. У своїх висловлюваннях, репліках про­курор не повинен бути голослівним і необ'єктивним. Вияв поваги до адвоката, громадського захисника є нормою його поведінки в поле­міці з ними.

Отже, всебічний аналіз події злочину повинен бути спрямований прокурором на те, щоб довести: подія злочину мала місце, і в його скоєнні винен підсудний. І навіть очевидність справи і визнання провини підсудним не знімає з нього обов'язку доведення обвину­вачення. Внутрішнє переконання прокурора в обґрунтованості і за­конності обвинувачення повинно сформуватися на основі доказів усіх обставин справи. Якщо матеріали судового слідства не підтве­рджують обвинувачення, пред'явленого підсудному, прокурор зобо­в'язаний відмовитися від обвинувачення. Це дуже складний психо­логічний крок з його боку: важко переступити через бар'єр, що ви­ник, тому що він сам підтверджує обвинувальний висновок.

Для досягнення успіху у своїй діяльності прокурор повинен мати певні якості. Розглянемо їх, виходячи з особливостей професіограми прокурора.

Пізнавальна (пошукова) діяльність прокурора вимагає розвитку всіх процесів. Оскільки прокурорська діяльність відноситься до кате­горії складної інтелектуально-практичної діяльності, остільки вона припускає наявність у прокурора таких якостей його психіки, як спо­стережливість, допитливість, стійкість уваги, уміння сконцентрувати її на важливій для цього тимчасового періоду діяльності і т. д. Цього потребують, з одного боку, жорсткі рамки закону, що регламентує діяльність державного обвинувача, з другого — характер криміналь­них справ, що розглядаються (убивства, бандитизм та ін.), а також соціальна атмосфера, в якій відбувається його діяльність.

Одна з найважливіших професійних сторін у діяльності прокуро­ра — комунікативна. Спілкування займає в роботі державного обви­нувача одне з головних місць і пов'язане з установленням істини у кримінальній справі. У процесі судового розгляду прокурор спілку­ється з адвокатами, експертами, підсудними, потерпілими, свідками і до кожного з них повинен знайти відповідний підхід, манеру поведі­нки. У зв'язку з цим слід особливо підкреслити необхідність оволо­діння прокурором мистецтвом промови. Обвинувальна промова прокурора, її майстерність є теж одним із критеріїв його професійної підготовки.

Судова практика показує, що завдяки високому розвитку комуні­кативних навичок і умінь прокурор під час діалогу з підсудним ви­кликає його на відвертість, формує в нього прагнення очиститися від неправди і дати правдиві показання. У створенні такого психічного стану підсудного виявляються майстерність постановки запитань, ведення діалогу, звертання до емоційної сфери підсудного та ін.

Сутність конструктивної (реконструктивної) сторони діяльності прокурора полягає в аналізі і синтезі тієї інформації, що зібрана в справі під час попереднього судового слідства з погляду створення концепції державного обвинувачення. Необхідно дати пояснення:

  • коли прокурор ознайомлюється з матеріалами попереднього розслідування, то його розумова діяльність спрямована насам­перед на реконструкцію події злочину (відтворення події, що мала місце в минулому, за зібраними слідчими доказами);

  • встановлення істини в справі, планування його судової перспек­тиви є конструктивною стороною діяльності прокурора.

Конструктивна сторона прокурорської діяльності вимагає від прокурора доброї оперативної і довготривалої пам'яті, схильнос­ті до аналітичного мислення й уяви, таких якостей його розуму, як глибина (здатність проникнути в сутність фактів, передбачати результати вчинків і явищ), широта (можливість охопити одноча­сно велике коло питань і фактів), швидкість (уміння швидко оці­нювати обстановку і приймати грамотні рішення), критичність (здатність зважувати факти, відшукувати помилки та ін.), гнуч­кість (здібність до аналізу явищ із різноманітних поглядів, варію­вання засобів дій і т. д.).

Значущими для організаційної сторони діяльності прокурора є йо­го організаторські здібності в роботі з людьми і вольові якості. Що стосується організаторських здібностей в роботі з людьми, то вони виявляються в процесі консультацій з різними спеціалістами, напри­клад, криміналістами, психологами, педагогами, медиками та ін.

Організаторські здібності виражаються й в навичках організації сво­єї роботи: уміння вчасно вивчити матеріали попереднього розсліду­вання, зробити кваліфікований аналіз, одержати додаткову інформа­цію, підготувати відповідні матеріали для виступу в суді і т. д. Во­льові якості прокурора (цілеспрямованість — спрямованість мислення на розв'язання певної задачі і здатність тривалий час за­йматися її вирішенням, самостійність — уміння знаходити вирішення навіть складних завдань без сторонньої допомоги, наполегливість, зі­браність, ініціативність, рішучість та ін.) забезпечують готовність державного обвинувача до складної діяльності для підтримки держа­вного обвинувачення.

Засвідчувальна сторона діяльності прокурора пов'язана з вико­ристанням промови в письмовій формі при оформленні передбачених законом постанов. Уміння передати в письмовій формі свою думку для нього так само важливо, як і уміння виражати її вголос.

У ході судового розгляду прокурор вступає в полеміку з різни­ми учасниками судового процесу (полеміка з адвокатом, допит підсудного або потерпілого і т. п.). В усіх випадках успіх спілку­вання забезпечується досягненням психологічного контакту з уча­сниками полеміки, здатністю не припуститися конфронтації в спі­лкуванні з ними. Оскільки державному обвинувачеві в подібних випадках доводиться переборювати протидію осіб, зацікавлених у тому або іншому завершенні справи, то йому важливо дотримува­тися спокою, коректного тону, шанобливого ставлення до будь-якого опонента. "Сила обвинувача — у доказах, а не в епіте­тах", — писав А. Коні. Як би не був переконаний прокурор у сво­їй правоті, якими б необґрунтованими не здавалися йому заперечення підсудного або захисника, він не повинен показувати своє обурення і роздратування. Якщо, приміром, державний обви­нувач не згоден із позицією адвоката-захисника, він повинен до­вести необґрунтованість його тверджень, спираючись на факти і норми закону.

Отже, прокурор, виступаючи в суді у кримінальній справі, обви­нувачує від імені держави, що вимагає від нього виняткової скрупу­льозності аналізу доказів, бездоганно зроблених висновків і високої мовної майстерності. Розглянуті сторони прокурорської діяльності в його обвинувальній промові виступають у комплексі, але кожна ви­рішує при цьому свої завдання. І чим більш гармонійна професійна структура особистості прокурора, тим вище рівень компетентності, навичок і умінь, професіоналізму в цілому в його діяльності держав­ного обвинувача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]