Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мій опорний конспект.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
66.81 Кб
Скачать

24. Цінні папери.

Цінні папери є специфічним об'єктом цивільних прав. Цінними паперами визнаються гро­шові документи, які засвідчують право володіння або відноси­ни позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, випла­ту доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також передачу грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам. Стаття 3 цього закону дає вичерпний перелік видів цінних паперів, до яких належать: акції, облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик, облігації місцевих позик, облігації підприємств, казначейські зобов'язання Ук­раїни, ощадні сертифікати, інвестиційні сертифікати, векселі, приватизаційні папери. До похідних цінних паперів належать опціони, ф'ючерси, варанти та інші.

ЦК України виділяє такі групи та види цінних паперів:

  1. пайові цінні папери, які засвідчують участь у статутно­му капіталі, надають їх власникам право на участь в уп­равлінні емітентом і одержання частини прибутку;

  2. боргові цінні папери, які засвідчують відносини пози­ки;

  3. похідні цінні папери, механізм випуску та обігу яких пов'язаний з правом на придбання чи продаж протягом строку, встановленого договором, цінних паперів, інших фінансових та (або) товарних ресурсів;

4) товаророзпорядчі цінні папери, які надають їхньому держателю право розпоряджатися майном, вказаним у цих документах, (ст. 195 ЦК України).

25. Дії — об'єкт цивільних правовідносин.

Дії— об'єкт цивільних правовідносин, які виникають з до­говорів. Так, об'єктом цивільних правовідносин з договору пе­ревезення є діяльність (система дій) перевізника, зобов'язано­го здійснювати перевізний процес. Ця діяльність набуває ха­рактеру транспортної послуги, тобто не пов'язаної зі створен­ням матеріальних благ (ст. 908 ЦК України).