Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fiziologiya_bigu.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
248.32 Кб
Скачать

Фізіологія бігу

1 Біг і його місце в класифікації фізичних вправ

2 Спортивний результат в бігу і фізичний розвиток

3 стан ЦНС і сенсорних систем в бігу

4 Система крові в бігу

5 Система кровообігу в бігу

6 Система зовнішнього дихання у бігу

7 Кисневий запит і енергетичне забезпечення в бігу

8 Співвідношення аеробних і анаеробних процесів в бігу

9 Особливості виділення і температура тіла в бігу

10 Особливості врабативаемості в бігу

11 Фізіологічні особливості розминки в бігу

12 Особливості стомлення в бігу

13 Особливості відновлення в бігу

14 Розвиток провідного рухового якості в бігу

15 Фактори підвищення працездатності в бігу

16 Характер фізіологічного навантаження при тренуванні з бігу

17 Фізіологічні особливості занять з юними спортсменами

18 Особливості тренувальної роботи з жінками

Список використаної літератури

  1. Біг і його місце в класифікації фізичних вправ

Біг - один із способів пересування (локомоції) людини і тварин; відрізняється наявністю т.зв. «Фази польоту» і здійснюється в результаті складної координованої діяльності скелетних м'язів та кінцівок.

Біг на різні дистанції - один з найбільш популярних видів легкоатлетичного спорту. Прийнято розділяти даний вид спорту на кілька підвидів: бігна короткі дистанції (100 - 400м.), Біг на середні дистанції (від 800 до 2000 м.), біг на довгі дистанції (більше 2000м.).

Біг надає гарні умови як аеробного тренування, яка збільшує поріг витривалості, позитивно впливає на серцево-судинну систему, підвищуєобмін речовин в організмі і, таким чином, допомагає здійснювати контроль за вагою тіла. Біг позитивно впливає на імунну систему і покращує тонус шкіри.

Біг дозволяє налагодити ритмічну роботу ендокринної та нервової систем. Під час перегони, коли людина постійно переборює земну гравітацію, підскакуючи й опускаючись у вертикальному положенні, кровоток у судинах входить в резонанс з бігом, при цьому активізуються раніше незадіяні капіляри. Мікроциркуляція крові активізує діяльність органів внутрішньої секреції. Потік гормонів зростає і сприяє координуванню діяльності інших органів і систем організму.

Існує класифікація, складена за структурною ознакою: вправи циклічного, ациклічні, змішаного типу. Циклічні рухи (ходьба, біг, плавання, пересування на лижах, біг на ковзанах, їзда на велосипеді та інших) характеризуються закономірною послідовністю циклів і зв'язком частин руху в циклі. У ациклічних рухах (метання, стрибки тощо) кожну вправу є закінченою дією. У змішаних рухах (стрибки з розбігу) з'єднуються циклічні вправи з ациклическими.

За фізіологічним ознаками вправи діляться на вправи різної інтенсивності.

Крім того, рухи поділяються на природні і абстрактні. Перші (ходьба, біг, їзда на велосипеді та інших) застосовуються в повсякденному житті і в деяких галузях праці. Абстрактні спеціально створені для вирішення завдань фізичного виховання. До них відносяться загально-розвиваючі вправи для окремих частин тіла, а також видозмінені природні рухи (ходьба і біг на місці та ін.) Вправи діляться на динамічні і статичні. Динамічні вправи пов'язані з переміщенням в просторі. Статичні вправи засновані на тривалому м'язовій напрузі в одному положенні.

Таким чином, біг як вид спорту, відповідно до вищенаведених видами класифікації, можна віднести до типу циклічних природних динамічних вправ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]