Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек. СПОУ 20.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать

Лекційне заняття

Тема: 20. Національне центральне бюро Інтерполу в Україні (2 год.).

План заняття:

  1. Інтерпол.

  2. Національне центральне бюро Інтерполу.

  3. Завдання, повноваження Укрбюро Інтерполу.

  4. Організація органів юстиції.

  5. Основні функції (компетенція) органів юстиції.

  1. Постанова Кабінету Міністрів України №555 від 30 вересня 1992 р. “Про вступ України до Інтерполу”.

  2. Постанова Кабінету Міністрів України №220 від 25 березня 1993 р. “Про Національне центральне бюро Інтерполу”.

  3. Спільний наказ Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Державного комітету України у справах державного кордону, Державної Митної Служби України та Державної податкової адміністрації України № 3/1/2/5/2/2 від 09.01.97р. “Про затвердження Інструкції про порядок використання правоохоронними органами можливостей НЦБ Інтерполу у попередженні, розкритті та розслідуванні злочинів”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26 лютого 1997р. за №54/1858.

Основна література:

  1. Організація судових та правоохоронних органів: Навч. посібник / І.Є. Марочкін, В.В. Афаносьєв, В.С. Бабкова та ін.; За заг. Ред. І.Є. Марочкіна, Н.В. Сібільової, О.М. Толочка. – Х.: Право, 2000.

1. Інтерпол.

Інтерпол — скорочена назва Міжнародної організації кримінальної поліції (МОКП). Це єдина міжнародна організація, яка бере безпосередню участь у боротьбі зі злочинністю.

Міжнародна організація кримінальної поліції (скорочено Інтерпол) була створена в 1923 р. на Віденському конгресі для спільної боротьби з кримінальною злочинністю. Діючий Статут був прийнятий 13 червня 1956 р. Ефективність заходів з боротьби зі злочинністю сприяла швидкому росту його членів. У 1976 р. до нього входять 120 держав. Колишній СРСР вступив в Інтерпол в 1990 р. згідно з Постановою Ради Міністрів від 07. 04. 1990 р.

  1. Національне центральне бюро Інтерполу.

Особливе місце в системі органів управління Інтерполом займають Національні центральні бюро (НЦБ), які діють одночасно в двох системах: окремої держави і даної організації з відповідним подвійним підпорядкуванням.

30 вересня 1992 р. Кабінет Міністрів України своєю постановою за № 555 прийняв рішення про вступ України до Інтерполу, в зв'язку з чим Постановою Кабінету Міністрів України від 25 бетрезня 1993 р. №220 було створено Національне центральне бюро Інтерполу.

Згідно з вказаною постановою встановлено, що: взаємодія правоохоронних органів України з компетентними органами зарубіжних держав щодо вирішення питань боротьби із злочинністю, що має транснаціональний характер або виходить за межі країни, здійснюється лише через Національне центральне бюро Інтерполу (далі - Укрбюро Інтерполу); МВС України виступає як Національне центральне бюро Інтерполу; витрати, пов’язані з участю України в діяльності Інтерполу, фінансуються з державного бюджету; керівник робочого апарату Бюро за граничним спеціальним званням, дисциплінарними правами і умовами оплати праці прирівнюється до начальника головного управління МВС України.

3азначеною постановою було затверджено Положення про Національне центральне бюро Інтерполу, згідно з яким Укрбюро Інтерполу представляє Україну в Міжнародній організації кримінальної поліції - Інтерполі та є центром координації взаємодії правоохоронних органів країни з компетентними органами зарубіжних держав щодо ведення боротьби із злочинністю, що має транснаціональний характер або виходить за межі країни. Повноваження Укрбюро Інтерполу покладаються на МВС, у рамках якого створюється робочий апарат Бюро.

Укрбюро Інтерполу у своїй діяльності керується Конституцією України і законодавчими актами України щодо боротьби зі злочинністю, міжнародними договорами України, Статутом та іншими нормативними документам Інтерполу, нормативними актами МВС, а також цим Положенням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]