Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Spivuchast_u_zlochini.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
23.82 Кб
Скачать
  1. Форми співучасті.

Форми співучасті – це об’єднання співучасників, які різняться між собою за характером виконуваних ролей та за стійкістю суб’єктивних зв’язків між ними.

За об’єктивними ознаками, тобто за тією роллю, яку виконує співучасник у злочині розрізняють такі форми співучасті:

  1. Проста співучасть – де всі співучасники є виконавцями злочину і виконують однорідні ролі.

  2. Складна співучасть – це співучасть з розподілом ролей. Саме співучасники виконують різні ролі.

За суб’єктивними ознаками, тобто за стійкістю суб’єктивних зв’язків і за стійкістю умислу розрізняють такі злочинні групи (ст.28 ККУ).

  1. Вчинення злочину групою осіб без попередньої домовленості. Це група в якій брали участь декілька (двоє або більше) виконавців без попередньої змови між собою.

  2. Вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою, якщо брали участь декілька (двоє або більше), які заздалегідь, тобто до початку вчинення злочину домовилися про його спільне вчинення.

Вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб передбачено, як кваліфікаційну ознаку в багатьох статтях ККУ або як обтяжуюча обставина при призначенні покарання (п.2 ст.67 ККУ).

  1. Вчинення злочину організованою групою, якщо при готуванні або вчиненні злочину брали участь декілька осіб (троє і більше), які попередньо зорганізувалися у стійке об’єднання для вчинення цього або іншого злочинів, об’єднаних одним планом з розподілом функцій учасників групи спрямованих на досягнення цього плану відомою всім учасникам злочину (Створення організованої групи є готуванням до злочину крім одного випадку, передбаченого у ст.392 ККУ).

  2. Вчинення злочину злочинною організацією має місце, коли він скоєний стійким ієрархічним об’єднанням декількох осіб (п’яти і більше), члени чи структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів, учасниками цієї організації, керівництва чи координації злочинної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації так і інших злочинних груп (Створення злочинної організації передбачає відповідальність за ст.255, 257, 258 ККУ) .

  1. Відповідальність співучасників.

Питання про відповідальність співучасників включає в себе проблему кваліфікації дій співучасників і призначення їм покарання.

Кваліфікація дій виконавця є основною для кваліфікації дій решти співучасників. Організатор, підбурювач і пособник підлягають кримінальній відповідальності за тією ж ст. Особливої Частини ККУ, яка передбачає злочин, вчинений виконавцем, з обов’язковим посиланням на ст.27 ККУ.

Організатор організованої групи чи злочинної організації підлягає кримінальній відповідальності за всі злочини вчинені організованою групою чи злочинною організацією, якщо вони охоплювалися його умислом.

Інші співучасники несуть кримінальну відповідальність лише за злочини у підготовці або у вчиненні яких вони брали участь.

  1. Спеціальні питання відповідальності за співучасть.

Види спеціальних питань відповідальності за співучасть:

  1. Співучасть у злочинах зі спеціальним суб’єктом (окрім загальних ознак суб’єкт наділяється спеціальними).

Виконавцем злочину зі спеціальним суб’єктом може бути тільки спеціальний суб’єкт. Особи, які не мають ознак спеціального суб’єкту можуть виступати як:

  • Організатори;

  • Підбурювачі ;

  • Пособники.

Вони несуть відповідальність за тією статтею, що передбачає злочин вчинений виконавцем.

  1. Провокація злочину – визнається ситуація, коли особа підбурює виконавця або іншого співучасника на вчинення злочину з метою його подальшого викриття. Провокація злочину розглядається як співучасть у спровокованому злочині (ст. 370 ККУ) – провокація хабара!!!

  2. Ексцес виконавця (перевищення) – має місце коли виконавець вчиняє такі злочинні дії, які не охоплювалися умислом інших співучасників.

Види ексцесу виконавця:

  • Кількісний ексцес – має місце коли виконавець вчиняє дії однорідного характеру, але більш тяжкі.

  • Якісний ексцес – виконавець вчиняє неоднорідний злочин, ніж був запланований співучасником на додаток до того що було погоджено із співучасниками.

  1. Безнаслідкова співучасть – має місце там, де виконавцю не вдалося вчинити закінчений злочин (готування або замах). Співучасники несуть кримінальну відповідальність залежно від того на якій стадії була припинена злочинна діяльність виконавця.

  2. Невдале підбурювання або пособництво – має місце, де можливий виконавець відхиляє пропозицію підбурювача, пособника або організатора. Виконавець не несе кримінальної відповідальності а інші співучасники за готування до злочину.

  3. Добровільна відмова співучасників. Особа, яка добровільно відмовилася від доведення злочину до кінця підлягає кримінальній відповідальності лише в тому разі, якщо фактично вчинене нею діяння містить склад іншого злочину. При добровільній відмові виконавця інші співучасники несуть кримінальну відповідальність залежно від того на якій стадії добровільно відмовився виконавець.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]