Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Розділ ІІ. ПЛАНУВАННЯ ОБСЯГІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

Тема 4. Виробнича потужність підприємства.

    1. Виробнича потужність підприємства і послідовність її розрахунку.

    1. Визначення фонду часу роботи обладнання.

    1. Методи визначення виробничої потужності.

    1. Динамічні показники виробничої потужності. Баланс виробничої потужності підприємства.

    1. Ефективність використання виробничої потужності.

_____________________________________

Ключові слова теми: виробнича потужність, ведучий підрозділ, "вузьке місце", календарний фонд часу, режимний фонд часу, ефективний (дійсний, плановий) фонд часу, методи визначення ВП, вхідна ВП, вихідна ВП, середньорічна ВП, баланс ВП, пропускна спроможність, коефіцієнт екстенсивного завантаження ВП, коефіцієнт інтенсивного завантаження ВП, коефіцієнт інтегрального завантаження ВП, фондовіддача, фондомісткість, коефіцієнт ефективності використання виробничих площ, коефіцієнт змінності.

    1. Виробнича потужність підприємства і послідовність її розрахунку.

У загальноприйнятих випадках під виробничою потужністю (ВП) підприємства розуміють максимально можливий річний (добовий) випуск продукції відповідної номенклатури, асортименту і рівня якості при максимальному завантаженні наявного виробничого обладнання і найкращому використанні всіх наявних ресурсів підприємства. Виробнича потужність один з найбільш важливих показників, що впливає на основні параметри планування підприємства.

Виробнича потужність визначається за номенклатурою продукції, що випускається із врахуванням профілю підприємства. У випадку, коли діяльність підприємства орієнтована на задоволення потреб споживачів, виробничу потужність визначають виходячи з портфелю замовлень.

У залежності від конкретних сфер виробництва, його умов та етапів розвитку підприємства виробничу потужність визначають по різному. Так, визначають наступні види виробничої потужності:

- поточна (фактично досягнута) – потужність, що визначається періодично у зв'язку зі зміною умов виробництва (номенклатури і структури трудомісткості продукції) або при перевищенні проектних показників;

- проектна – потужність, яка визначається у процесі проектування, реконструкції (розширення) діючого або будівництва нового підприємства;

- резервна – потужність, яка формується в окремих галузях для покриття так званих пікових навантажень (електроенергетика, газопостачання, транспорт та ін.).

Величина виробничої потужності є результат дії багатьох чинників, серед яких основними є наступні:

  • номенклатура, асортимент і якість продукції;

  • кількість встановленого обладнання;

  • розміри і склад виробничих площ, ступінь їхнього використання;

  • фонд часу роботи обладнання;

  • рівень прогресивності техніко-економічних норм продуктивності                й використання устаткування;

  • нормативи тривалості виробничого циклу та трудомісткості                продукції, що виготовляється.

Слід зауважити, що виробничу потужність розраховують не по всій кількості обладнання, що розташоване в окремих підрозділах підприємства, а лише по ведучому обладнанню, розташованому у ведучому підрозділі підприємства. Ведучим підрозділом називають підрозділ, в якому виконуються основні технологічні операції по виготовленню продукції, де витрачається найбільша частка сукупної живої праці і де зосереджена головна частина основних засобів.

В якості прикладу розрахунку виробничої потужності на рис. 4.1. відображена спрощена виробнича структура машинобудівного заводу.

Рис.4.1. Розрахунок ВП на прикладі машинобудівного заводу.

Так, наприклад, на даному підприємстві, ведучими, серед усіх груп цехів, прийняті оброблювальні цехи, в яких ведучим визнаний механічний цех, серед усіх дільниць якого ведучою визнана дільниця №2, а серед усіх видів обладнання, розташованих на даній дільниці ведучою визнано шліфувальну групу верстатів. Саме по потужності шліфувальної групи верстатів і буде визначатись виробнича потужність усього підприємства.

Основне завдання організації виробництва на будь-якому підприємстві полягає у тому, щоби потужності всіх видів обладнання відповідали потужності ведучого обладнання або, що є рівнозначним, виробничі потужності всіх виробничих підрозділів підприємства відповідали виробничій потужності ведучого підрозділу. У випадках, коли вказана умова не виконується, то кажуть про наявність на підприємстві „вузьких місць”.

Під "вузьким місцем" розуміють невідповідність потужностей окремих цехів, дільниць, груп обладнання потужностям підрозділів, по яких встановлена потужність всього підприємства.

Наявність „вузьких місць” проявляється у нестачі ведучого обладнання або у його надлишках порівняно з групами обладнання інших підрозділів. У першому випадку для усунення „вузького місця” необхідно збільшити кількість ведучого обладнання, у другому - зменшити його кількість таким чином, щоби відновити рівновагу між групами обладнання окремих підрозділів підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]