Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка страх (03).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.9 Mб
Скачать

5. Контрольні запитання

1. Які особливості формування і руху страхового фонду?

2. Який механізм створення та розміщення статутного й резервного фондів?

3. Яке визначення поняття «платоспроможність страховика»?

4. Як розраховується співвідношення між фактичним і нормативним розмірами маржі платоспроможності в Україні?

5. Яка концепція платоспроможності за методикою ЄС?

6. Які показники застосовуються для оцінки фінансової надійності страховика?

Методичні вказівки до виконання практичних занять

1. Питання для дискусії

2. Задачі

Заняття 1

Страховий збиток являє собою матеріальний збиток, нанесений страхувальнику в результаті страхового випадку. Страховий збиток включає в себе 2 види збитків – прямий та непрямий.

Приклад. Балансова вартість промислової споруди з урахуванням зносу 53500 тис. грн. У результаті пожежі споруда частково була зруйнована та протягом 2 місяців виконувалися відновлювальні роботи. Визначте суму прямого, непрямого та загального збитків, якщо втрати прибутку за один місяць простою складають 60 млн. грн., затрати на відновлення цехів 35 млн. грн. У промисловій споруді на момент пожежі знаходилася продукція на суму 16 млн. грн., а сума від здачі металобрухту 2 млн. грн.

Розв’язок.

Розраховуємо:

1) суму прямого збитку: 53500 + 16000 + 1000 – 2000 = 68500 тис. грн.;

2) суму непрямого збитку: (60000*2) + 35000 =155000 тис. грн.;

3) суму загального збитку: 68500 +155000 = 223500 тис. грн.

Величина страхового відшкодування залежить від розміру збитку та системи страхової відповідальності, яка передбачена в договорі страхування. Система страхової відповідальності обумовлює співвідношення між страховою сумою застрахованого майна та фактичним збитком, тобто ступінь відшкодування збитку.

Приклад. Страхова вартість майна – 5 млн. грн., страхова сума – 4 млн. грн., збиток нанесений майну в результаті страхового випадку – 3 млн. грн. Визначити розмір страхового відшкодування за системою пропорційної відповідальності.

Розв’язок.

Страхове відшкодування = 3 = 2,4 млн. грн.

Приклад. Вартість застрахованого майна вказана в сумі 4 млн. грн., дійсна вартість – 6 млн. грн. У результаті страхового випадку збиток склав 5 млн. грн. Визначте розмір страхового відшкодування.

Розв’язок.

Страхове відшкодування = 3,3 млн. грн.

Приклад. Середня врожайність пшениці за п’ять попередніх років – 25 ц з 1 га. У результаті страхового випадку фактичний врожай пшениці становить 21 ц з га. Площа посіву пшениці – 150 га, а ринкова ціна культури, яка прийнята для визначення страхової сумі – 325 грн. Визначити розмір страхового відшкодування, якщо відповідальність страховика складає 65% від суми збитку.

Розв’язок.

Розраховуємо:

1) збиток страхувальника:

(25 – 21) * 35 *150 = 19500 грн.

2) розмір страхового відшкодування:

19500 * 65% = 127650 грн.

На величину страхового відшкодування, що виплачується страховиком, впливає також франшиза, яка передбачається в договорах страхування.

Приклад. Визначити розмір страхового відшкодування за договором страхування домашнього майна, якщо встановлена умовна франшиза в розмірі 1000 грн., страхова сума – 50 тис. грн., а збиток:

1) 950 грн.;

2) 65 тис. грн.

Розв’язок.

У першому випадку збиток не підлягає відшкодуванню, а в другому збиток відшкодовується в повному обсязі.

На практиці трапляються кількаразові страхування, коли об’єкт одночасно застрахований у декількох страхових компаніях, і загальна страхова сума перевищує дійсну вартість майна. Відповідно закону України «Про страхування», при настанні страхового випадку страхове відшкодування виплачується всіма страховиками, але загальна сума виплати не може перевищувати дійсної вартості майна. При цьому кожний страховик здійснює виплату пропорційно до розміру страхової суми за укладеним ним договором страхування.

Приклад. Майно підприємства вартістю 20 млн грн було застраховане від пожежі на один рік удвох страховиків: у страховика «А» — на страхову суму 17 млн грн, у страховика «Б» — на 8 млн грн. У результаті страхового випадку майно було знищене. Визначіть, в якому розмірі кожний страховик здійснить виплату страхового відшкодування страхувальнику.

Розв 'язок.

Розраховуємо:

1) виплату страхового відшкодування страховою компанією «А»:

млн грн

2) виплату страхового відшкодування страховою компанією « Б»:

Приклад. Мотоцикл вартістю 30000 грн застрахований удвох страхових компаніях: у першій - на суму 25000 грн (встановлена безумовна франшиза в розмірі 8%), у другій — на 30000 грн (встановлена умовна франшиза в розмірі 10%).

Визначити суму страхового відшкодування, якщо в результаті страхового випадку мотоцикл повністю знищений.

Розв'язок.

Розраховуємо:

1) суму страхового відшкодування, що виплачує перша страхова компанія:

2) суму страхового відшкодування, що виплачує друга страхова компанія: