Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ср 7 налоги.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
70.64 Кб
Скачать

Якими видами діяльності буде заборонено займатися платникам єдиного податку?

Законопроект № 8521 передбачає значні менші обмеження щодо видів діяльності, якими можуть займатися платники єдиного податку, порівняно з тими, що уряд пропонував раніше. Це сталося завдяки, насамперед, зусиллям активістів громадянського суспільства.

Зокрема, для фізичних осіб-підприємців встановлено три спеціальні заборонені види діяльності: аудиторська діяльність; технічні випробування і дослідження; а також оренда нерухомого майна (понад 0,2 га земельних ділянок, 100 кв. м загальної площі жилих і 300 кв. м нежилих приміщень). Це означає, що бухгалтери, консультанти та інші підприємці, які раніше уклали контракти з ОГС, надалі зможуть платити єдиний податок.

Які ставки єдиного податку пропонує законопроект?

До позитивних змін, які пропонує законопроект № 8521, треба віднести скорочення вдвічі ставки єдиного податку для юридичних осіб порівняно з Указом Президента № 727/98.

Загальні ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців дуже підвищаться – щоправда, пропорційно до фактично одержаних ними доходів. Наприклад, підприємці з доходом до 13 300 грн. на місяць, які самостійно надають послуги, платитимуть не більше традиційних 200 грн. Натомість максимальна сума єдиного податку – якщо законопроект буде ухвалено до кінця 2011 року – може становити аж до 100 тисяч грн. на місяць.

Ставка

Юридичні особи, 2011 рік

Юридичні особи, 2012 рік

Фізичні особи, 2011 рік

Фізичні особи, 2012 рік

Загальна, без урахування ПДВ

6% загального доходу

3% загального доходу

До 86 грн.

3% загального доходу

Включення ПДВ до складу єдиного податку

10% загального доходу

5% загального доходу

До 86 грн.

5% загального доходу

Реалізація продукції виключно власного виробництва

-

50% ставки (відповідно, 1,5% або 2,5% загального доходу)

-

50% ставки (відповідно, 1,5% або 2,5% загального доходу)

 З іншого боку, передбачено оподаткування доходу фізичних осіб-підприємців, одержаного від видів діяльності, не вказаних у свідоцтві платника єдиного податку, або доходу в розмірі, що перевищує 3 млн. грн., за ставкою 15% суми такого доходу.

Юридичні особи мають сплачувати на указані доходи подвійну ставку податку (відповідно, 6% або 10% доходу). При цьому альтернативою є внесення змін до свідоцтва або перехід на загальну систему оподаткування з наступного звітного кварталу.

Право обрати ставку єдиного податку 3%, тобто без урахування ПДВ, мають платники, які постачають товари і послуги платникам ПДВ на суму не менше 300 тисяч грн. протягом будь-яких 12 місяців. Альтернативою є перехід на сплату єдиного податку за ставкою 5% або перехід на загальну систему оподаткування з наступного звітного кварталу.

Міністерство фінансів має розробити спеціальні порядок і форму обліку доходів платників єдиного податку, які зареєстровані як платники податку на додану вартість.

Позитивним є те, що фізичні особи-платники єдиного податку не повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій.