Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
структура та особливості веб-сайтів1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Навігаційні рішення

Зміст сторінки — перелік тем, які містить ця сторінка, переважно розміщений на початку сторінки. Переважно назви тем робляться гіперпосиланнями-якорями, які при клацанні на них переведуть користувача на відповідний розділ.

Горизонтальне меню. При створенні горизонтальних меню необхідно враховувати, що не можна перевищувати ширину сторінки. Використання горизонтального меню доречне у разі, коли невелика кількість пунктів меню визначена заздалегідь, і воно не підлягатиме зміні.

Стрічка навігації відображає весь шлях від домашньої сторінки сайта до сторінки, на якій у цей момент перебуває відвідувач: Головна сторінка  Ресурси за темами  Інтернет  Мова HTML

Закладки - це різновид навігаційної стрічки. Проте вони чіткіше вказують на активний в цей момент розділ сайта, наприклад http://uk.wikipedia.org/

Бокові меню є найбільш поширеним рішенням для сайтів. Переважно використовується коли навігація має лише один рівень і є відносно фіксованою.

Меню, що випадає. Принцип дії полягає у тому, що користувач клацає на кнопці, після чого появляється меню наступного рівня.

Багаторівневе дерево навігації— на екрані відображається все ієрархічне дерево будови сайта і користувач робить вибір на користь одного з розділів.

Сторінки. Матеріал розбивається на кілька сторінок (зазвичай це відбувається з довгими статтями, індексами, форумами чи результатами пошуку).

Дизайн гіперпосилань

Гіперпосилання — це найважливіша частина гіпертексту. Гіперпосилання має чітко сигналізувати користувачеві, що він отримає, клацнувши на ньому. Підкреслений текст повинен вказувати на зміст об’єкту, до якого буде здійснений перехід.

Одне з найстаріших правил веб-дизайну застерігає від використання гіперпосилань у стилі «клацніть тут». Замість фрази: «Для ознайомлення з інформацією про історію мережі Інтернет, клацніть тут»

краще писати: «Ви можете ознайомитись з додатковою інформацією про історію мережі Інтернет»

Додаток 1

Завдання виконав ___________________________________________________________

1. Відкрийте у браузері адреси і визначте їх приналежність до однієї з категорій за таблицею:

Адреса

Класифікація

Функціональна

Тематична

Візуальна

http://www.euronews.net/

http://gazeta.lviv.ua/

http://www.aerosvit.ua/ukr.html

http://www.meest-tour.com.ua/

http://uk.wikipedia.org/wiki/Main_Page

2. Відкрийте сайт Webby Awards і розгляньте кілька сайтів, що стали переможцями у різних категоріях

http://www.webbyawards.com/webbys/current.php

3. У браузері відкрийте сторінку Представництва Європейської Комісії http://www.delukr.ec.europa.eu/

4. Розгляньте елементи навігації, що присутні на сторінці. Тут міститься одразу кілька видів навігаційних елементів: навігаційна стрічка нагорі сторінки, горизонтальне меню (Головна сторінка, Контакти, Мапа сайта, Посилання, Вакансії, Стажування), меню, що випадає (Про нас, ЄС та Україна, Інформаційні джерела, Конкурси та гранти, Що таке ЄС, Що нового, Актуальна інформація, Зовнішні відносини ЄС). При виборі будь-якого з цих посилань відбувається перехід на сторінку, присвячену відповідній інформації.

5. Опишіть навігаційні рішення на сторінках із таблиці.

4