Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
структура та особливості веб-сайтів1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Ергономіка

Ергономіка (від гр. ergon робота та nomos закон) — наука, яка вивчає робочі процеси з метою створення оптимальних умов праці, що сприяє підвищенню її продуктивності. Ергономічний сайт — це сайт, створений ґрунтуючись на основних наукових знаннях про будову та функціонування людського ока.

Розглянемо основні елементи ергономічного візуального інтерфейса. По-перше, він відображається на екрані монітора і складається з ряду ділянок, частина яких є найактивнішими, тобто одразу впадають в око. По-друге, кольорова схема елементів інтерфейса має бути побудована на основі психофізіології кольору. По-третє, гарнітуру шрифту, його розмір, зображення, а також варіанти розташування текстових блоків на сторінці необхідно вибирати відповідно до ступеня їх важливості для цільової аудиторії. Нарешті, це зручна і інтуїтивна система навігації. І останнє (за порядком, але не за значенням): інтерфейс програми повинен адекватно моделювати реальні життєві ситуації, що виникають в тій або іншій області застосування. Інтерфейс повинен бути непомітним доти, поки користувач звертає свою свідому увагу на змістовну частину, а не на спосіб її подання.

Веб-дизайн

Веб-дизайн - це розділ дизайну, чітко зорієнтований на кінцевого користувача, він поєднує елементи художніх, технологічних, комерційних та інформаційних наук. Веб-дизайн означає проектування для Інтернету. Можна виділити п’ять основних складових поняття веб-дизайна.

Зміст — означає форму та організацію наповнення сайта: стиль написання тексту, так і його упорядкування, подання та структурування за допомогою мови HTML.

Оформлення — загальний вигляд сайта, який включає в себе графічні елементи прикраси та навігації.

Технології — до цієї категорії належить використання HTML та CSS.

Подання — швидкість та надійність представлення сайта в мережі Інтернет.

Мета — причина існування сайта, часто пов’язана з економічними міркуваннями.

У веб-дизайні можна виділити кілька основних дилем, з якими стикаються при розробці практично усіх веб-сайтів. Веб-майстрові необхідно знайти хисткий баланс між: власними можливостями та потребами користувачів; формою та функціями веб-сайта; усталеними правилами та творчими рішеннями; якістю виконання веб-сайта

Планування веб-сайта

Кожен веб-проект має свої завдання і стикається з власними унікальними проблемами, але загалом процес розробки комплексного веб-вузла має такі шість етапів:

  1. Планування

  2. Інформаційна архітектура

  3. Дизайн

  4. Реалізація

  5. Маркетинг

  6. Оцінювання і підтримка

Структура сайта

Інформаційна архітектура

Інформаційна архітектура — це спосіб організації матеріалів для якомога легшої навігації та керування ними. Можна виділити такі інформаційні архітектури сайта.

Все в одному. Це найпростіша модель. Вся інформація розміщується на одній сторінці. На такій сторінці обов’язково слід розмістити всю необхідну інформацію, включаючи контактну.

Однорівнева модель — всі сторінки є рівнозначними, і на кожну можна перейти з будь-якої іншої. Це найпоширеніша модель для простих сайтів, які містять стандартні розділи: Головна сторінка, Про нас, Контакти, Товари.

Індекс. Ця структура дуже схожа на попередню, але має ще головну сторінку з посиланнями на решту. Ця сторінка-зміст часто містить список матеріалів, які можна знайти на цьому сайті. Часто за таким принципом можуть бути реалізовані телефонні довідники, енциклопедії тощо.

Ромашка. Ця модель є корисною для чітких лінійних залежностей, коли одна дія має чітко слідувати за іншою, а всі дії в будь-якому разі будуть починатись на головній сторінці. Прикладом такого сайта може бути сервіс електронної пошти, де користувач може створити лист, а далі - прикріпити до нього файл.

Чітка ієрархія — це система у якій на сторінку нижчого рівня можна потрапити лише через її «батька». Це може відповідати розподілу офісів однієї компанії містами України, адже кожен офіс може розташовуватись лише в одному місті.

Багатовимірна ієрархія. За такої організації змісту сайта користувач може потрапити на один і той же матеріал різними способами. Тобто, реалізується кілька ієрархій, які перетинаються між собою. Типовим прикладом такої ієрархії є сайт Амазон www.amazon.com який дозволяє здійснювати пошук книги за жанром, автором чи назвою твору.

Пошук. Функція пошуку часто може використовуватись як можливість навігації чи елемент архітектури. Користувачеві одразу на головній сторінці сайта пропонується здійснити пошук, після чого йому надається перелік сторінок сайта, що відповідають заданим критеріям.

Варто продумати таку структуру сайта, щоб вона була якомога зручнішою та зрозумілішою для відвідувача. Після цього слід визначитись з дизайном цієї структури. При цьому необхідно брати до уваги такі фактори:

доступність — навігація є однією з найважливіших елементів будь-якої сторінки. Тому необхідно зробити її доступною у будь-який момент.

значимість — гіперпосилання мають бути зрозумілими, з відповідним змістом.

видимість — гіперпосилання повинні якимсь чином виділятись з навколишніх елементів.

цілісність — навігація має бути доступною на усіх сторінках сайта.

Часто виникає питання про деталізацію структури, тобто на скільки блоків треба розбивати зміст сайта. При вирішенні цієї проблеми треба пам’ятати про особливість веб-сторінок - користувачі не люблять лінійок прокручування. Нормальним вважається розташування інформації на 2-3 екрани з використанням вертикального прокручування.

Крім того, потрібно враховувати і розмір веб-сторінки. Користувачі розраховують чекати на завантаження сторінки не довше, ніж 10 секунд. Після цього часу відвідувач починає відкривати інші сторінки і навряд-чи дочекається повного завантаження першої.

Навігація

Термін «навігація» означає систему, схему пересування у просторі. І з цього визначення бачимо, що навігацією можна назвати і схему пересування інформаційним простором Інтернету, а також окремого сайта. Якщо користувач не зуміє зорієнтуватись у системи навігації веб-сайта, він просто його покине. Користувач завжди повинен знати, де він перебуває, де він вже побував і куди він може перейти на кожній сторінці своєї подорожі Інтернетом.

Вказівник місця перебування

Сайт має чітко ідентифікувати себе на кожній своїй сторінці. Яке б гіперпосилання не вибрав користувач, він повинен розуміти, що він перебуває на певному сайті, ще не вийшов за його межі. Це означає, що на кожній сторінці варто розмістити логотип чи загальну назву сайта.

Відвідані сторінки

Сучасні браузери мають кнопку Назад, котра завжди може перевести користувача на одну із вже відвіданих сторінок. Також браузери забезпечують можливість виділення відвіданих гіперпосилань іншим кольором. Важливе значення також мають назви веб-сторінок, які вказуються у тезі <TITLE>. Саме під такими назвами зберігаються адреси сторінок у папці Вибране, а також у меню кнопки Назад.

Подальший перегляд

Щоб користувач міг визначитись з тим, куди він бажає перейти з певної сторінки, він має розуміти загальну структуру сайта та бачити гіперпосилання, які б відповідали його потребам.