Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
58_lab_web3_2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
6.59 Mб
Скачать

Iiі. Форматування головної сторінки сайту проекту

  1. Встановити фон сторінки (таблиці) таким, щоб вписати колірну гаму баннера. Для цього відкрити вікно параметрів сторінки за допомогою команд Modify(Изменение)-Page Properties…(Свойства страницы…) і встановити новий фон:

  1. Створити стільовий файл проекту з ім’ям styles.css та встановити в ньому атрибути основних тегів, які використовуються для форматування сторінки.

2.1. Для створення таблиці стилів виконати команди Window(Окно)-CSS Styles( CSS стили):

Після виконання цієї команди відкриється панель Design вкладка CSS Styles (CSS Стили):

2.2. Для створення стилю натиснути на кнопку . Відкриється вікно:

Група перемикачів Тyрe(Тип) задає елементи сторінки, до яких буде застосований новий стиль:

  • перемикач Make Custom Style (class) (Создать новый стиль (класс)) дозволяє створити новий стильовий клас. Якщо його включити, то в комбінованому списку Name(Имя) вводиться ім'я створюваного стильового класу;

  • перемикач Redefine HTML Tag (Переделать HTML теги) дозволяє створити стиль перевизначення тега. Якщо обрати цей перемикач, у списку Tag(Тег) вибирається потрібний тег для перевизначення;

  • перемикач Use CSS Selector (Использовать CSS Selector) дозволяє створити стиль-селектор. Він дозволяє створити псевдостиль гіперпосилань або комбінований стиль. Якщо включено цей перемикач, у комбінованому списку Selector може бути введене ім'я створюваного комбінованого стилю або селектора. Розгорнувши цей список, можна вибрати потрібний псевдостиль.

Друга група перемикачів Define In (Определить в) задає, у якій таблиці стилів буде знаходитися створюваний новий стиль:

  • якщо обрано верхній перемикач, то у розташованому справа списку, можна вибрати ім'я файлу зовнішньої таблиці стилів, прив'язаної до цієї сторінки. Або можна вибрати пункт (New Style Sheet File), щоб створити нову таблицю стилів. У цьому випадку після натискання кнопки ОК на екрані з'явиться діалогове вікно збереження файлу, де вводиться ім'я файлу нової таблиці стилів;

  • якщо обрано перемикач This Document Only, стиль буде поміщений у внутрішню таблицю стилів.

В першу чергу необхідно визначити яку таблицю стилів доцільно створювати. Таблицю стилів, збережену в окремому файлі, можна використовувати в багатьох Web-сторінках. Крім того, вона може знаходитися взагалі на іншому сайте. Внутрішня таблиця стилів по структурі аналогічна зовнішній, але різниця між ними в тім, що внутрішня таблиця стилів міститься прямо в заголовку HTML-файлу, і, відповідно, може бути використана тільки в ньому.

Відповідно виникає питання у яких випадках доцільно застосовувати той або інший спосіб завдання стилів. Для відповіді на це питання використовується просте правило: з'ясуєте, де і як часто буде використаний той або інший стиль.

Якщо стиль необхідний у багатьох Web-сторінках, то доцільно створити зовнішню таблицю стилів. Наприклад, якщо ви створили стиль основного тексту сторінки, що повинний бути використаний на всіх сторінках сайта, задайте його в глобальній таблиці стилів, одну на весь сайт. Якщо якийсь стиль застосовується не у всіх сторінках, а в їхній невеликій підмножині, визначите його в другорядній таблиці стилів, що буде використана тільки даною підмножиною сторінок. У цьому випадку ви можете визначити весь набір необхідних стилів в одній таблиці, а можете "розкидати" його по декількох.

Якщо стиль повинний бути використаний у декількох місцях одної єдиної Web-сторінки, створюйте внутрішню таблицю стилів. У результаті зовнішні таблиці стилів не будуть заповнюватися стилями, застосовуваними тільки в одній сторінці, і їхні файли збережуть компактність. Можна винести всі такі стилі в зовнішню таблицю, що буде використовуватися єдиною сторінкою, але такий підхід неоптимальний.

Якщо ж стиль повинний бути використаний в одному єдиному місці однієї єдиної Web-сторінки, вбудовуйте його прямо в HTML-тег. Так він буде "ближче до місця дії" і не стане захаращувати таблиці стилів, як внутрішню, так і зовнішні.

2.3. Для нашого прикладу доцільно створити внутрішню таблицю стилів, в якій визначити стиль для назви роботи і дисципліни, пунктів головного меню та корисних посилань.

Спочатку визначаємо стиль для назви роботи і дисципліни. У вікні Новый стиль CSS задаємо тип стилю:

Після натиску на кнопку ОК відкриється вікно для встановлення параметрів стилю, в якому встановлюємо такі значення:

Аналогічним чином створюємо стиль для пунктів меню:

  1. Відформатувати текстові елементи сторінки згідно з створеними стилями. Для цього встановити курсор на необхідний об’єкт і на панелі Design вкладка CSS Styles (CSS Стили) вибрати необхідний стиль форматування:

4. Відформатувати інший текст, враховуючи кольорову гаму використану на сторінці. Ця операція виконується з використанням вікна Properties для кожного текстового об’єкта. Виділити необхідний текст, та встановити необхідні параметри. Наприклад:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]