Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modyl_1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
58.07 Кб
Скачать
    1. Технічне обслуговування авт

Як відомо, технічне обслуговування авт, які потрапляють до СТО, носить виключно випад­ковий характер, тому для авт в умовах СТО можливі такі варіанти сполучення робіт ТО з робота­ми ПР:

  • ТО у повному обсязі;

  • вибірний комплекс робіт ТО (регулювальні, мастильні тощо);

  • повний або вибірковий обсяг ТО разом з ПР;

  • повний обсяг ТО разом з роботами ПР, необхідність яких виявляється в процесі діа­гностування;

  • вибірний комплекс робіт ТО разом з роботами ПР, які виявляються в процесі діагно­стування.

Раціональна технологічна послідовність організації виконання робіт на СТО обирається в залежності від необхідності впровадження того чи іншого комплексу робіт. В якості прикладу да­ється приблизна послідовність організації виконання робіт, коли впроваджується вибірний ком­плекс робіт ТО разом з роботами ПР, які виявляються у процесі діагностування, як такий, що най­частіше зустрічається в практичній діяльності реальних СТО як в Україні, так і в країнах Європи. Спочатку виконуються мийно-очищувальні роботи, після чого обслуговуєме авто потрапляє до дільниці приймання, а потім до дільниці діагностики. Після діагностування, у випадку виявлення несправностей, авто направляється до дільниці ПР, після чого до дільниці технічного обслугову­вання.

У залежності від виду виконуємих робіт, авто встановлюється на пост з піднімальником, або на напільний пост з оглядовою канавою. На цьому пості виконуються усі роботи, передбачені наряд-замовленням. Слід зазначити, що використання на посту піднімальника більш практично у порівнянні з оглядовою канавою. Така вимога ґрунтується на необхідності підвищувати якість умов праці та техніки безпеки працівників, та виробничої санітарії.

У випадках необхідності, з авта демонтують окремі вузли які, у подальшому, направляють­ся на спеціалізовані дільниці або утилизуються у відповідному порядку.

Після завершення робіт авто, після відповідного контролю, відправляється до дільниці ви­дання.

За досвідом діяльності великої кількості СТО, специфіка робіт на дільницях ТО і ПР перед­бачає використання 1/3 постів, оснащених піднімальниками, 1/3 - оглядовими канавами, 1/3 - на- польними постами. Окремі фірми рекомендують 50...80% робочих постів обладнувати піднімаль­никами по причині того, що практично 80% заїздів авт на СТО пов'язане з їх вивішуванням.

На великих СТО для виконання робіт з ТО авт у гарантійний період достатньо часто вико­ристовуються потокові лінії, обладнані конвеєрами різних типів.

    1. Поточний ремонт авт

В умовах СТО поточний ремонт авт виконується, в основному, на спеціально призначених для цього постах, а також на спеціалізованих дільницях, таких, як:

  • агрегатно-механічній;

  • ремонту акумуляторних батарей;

  • ремонту електрообладнання;

  • ремонту паливної апаратури;

  • шиномонтажній;

  • оббівний;

  • кузовній;

  • малярній.

На постах поточного ремонту передбачається виконання таких робіт як:

  • розбирально-збиральні;

  • регулювальні та кріпільні;

  • видалення дрібних несправностей.

Обсяг останніх перелічених робіт складає приблизно 40% від загального обсягу робіт пото­кового ремонту, а з урахуванням мілких робіт та робіт з ремонту кузову значення цього відсотку може збільшитись до 50. Інші роботи потокового ремонту, а також роботи з КР агрегатів викону­ються на спеціалізованих дільницях.

Мрткі несправності видаляються безпосередньо на постах ПР, а агрегати, вузли та механіз­ми, демонтовані з авта внаслідок неможливості відновити їх стан безпосередньо на авто, переда­ються для ремонту на відповідні спеціалізовані дільниці, після чого вони подаються на дільницю ПР з метою встановлення їх на ремонтуєме авто. Попередньо відремонтовані агрегати та вузли можуть встановлюватись на ремонтуєме авто тільки за попередньою угодою з власником ремонту- ємого авта.

Практика діяльності переважної кількості СТО вказує на те, що значна доля загального об­сягу ПР (до 25%) припадає на кузовні, бляхарські, зварювальні, шпалерні роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]