Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИДЗ по УП.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
46.15 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Запорізький національний технічний університет

Кафедра управління персоналом і економіки праці

ІНДИВІДУАЛЬНО-РОЗРАХУНКОВЕ ЗАВДАННЯ №2

з дисципліни

«Управління персоналом»

Варіант: 4/4

Виконала:

студентка __ курсу, групи___________ _______________________

денного відділення (Прізвище, ініціали)

Перевірила: _____________________

старший викладач (Прізвище, ініціали)

Запоріжжя, 2012

ЗМІСТ

1.Сучасні вимоги до кадрової політики підприємства 3

2. Ситуаційно-розрахункова задача на тему «Плинність кадрів» 6

Перелік посилань 16

1 Сучасні вимоги до кадрової політики підприємства

Реалізація цілей і завдань управління персоналом здійснюється через кадрову політику. Існує багато різних точок зору щодо визначення поняття «кадрова політика». Наприклад, О.В. Крушельницька і Д.П. Мельничук вважають, що: «Кадрова політика – це сукупність принципів, методів, форм організаційного механізму з формування, відтворення, розвитку та використання персоналу, створення оптимальних умов праці, його мотивації та стимулювання». Є.В. Маслов визначає кадрову політику як «головний напрямок в роботі з кадрами, набір принципів, що реалізуються кадровою службою підприємства» [1].

Кадрова політика визначає генеральний напрямок і основні форми роботи з персоналом, а також загальні та специфічні вимоги до нього. Кадрова політика повинна базуватися на наступних принципах:

  • справедливість;

  • послідовність;

  • додержання норм трудового законодавства;

  • рівність та відсутність дискримінації [2].

Говорячи про кадрову політику, не можна ототожнювати її з управлінням персоналом. Поняття «управління персоналом» та «політика» самі по собі далеко не тотожні. «Керування» — термін набагато ширший, однією із складових якого є політика, в даному випадку кадрова політика [3].

Кадрова політика визначає генеральний напрямок і основи бґрунто кадрами, загальні і специфічні вимоги до них і розробляється власниками підприємства, вищим керівництвом, кадровою службою.

Основною метою кадрової політики є своєчасне забезпечення оптимального балансу процесів комплектування, збереження персоналу, його розвитку відповідно до потреб підприємства, вимог діючого законодавства та стану ринку праці.

У великих підприємствах кадрова політика, як правило, офіційно декларується і докладно фіксується у загальних корпоративних документах: меморандумах, інструкціях, що регламентують найважливіші аспекти управління людськими ресурсами. У невеликих підприємствах вона, як правило, спеціально не розробляється, а існує як система неофіційних установок власників.

Основою формування кадрової політики підприємства виступає аналіз структури персоналу, ефективності використання робочого часу, прогнози розвитку підприємства і зайнятості персоналу. Іноді ця робота проводиться за допомогою спеціальних консалтингових організацій, і хоча оплата їхніх послуг дуже висока, результат набагато перевищує витрати [1].

Загальні вимоги до кадрової політики в сучасних умовах:

1. Кадрова політика має бути тісно пов’язана зі стратегією розвитку (або виживання) підприємства. В цьому відношенні вона являє собою кадрове забезпечення реалізації цієї стратегії.

2. Кадрова політика має бути досить гнучкою. Це означає, що вона повинна бути, з одного боку, стабільною, оскільки саме зі стабільністю пов’язані певні очікування працівника, з іншого – динамічною, тобто коригуватися відповідно до зміни тактики підприємства, виробничої та економічної ситуації. Стабільними повинні бути ті її сторони, які орієнтовані на врахування інтересів персоналу і мають відношення до організаційної культури підприємства (цінності і переконання, що розділяються працівниками, норми їх поведінки, характер життєдіяльності підприємства).

3. Оскільки формування кваліфікованої робочої сили пов’язане з певними витратами для підприємства, кадрова політика повинна бути економічно бґрунтованою, тобто виходити з реальних фінансових можливостей.

4. Кадрова політика повинна забезпечити індивідуальний підхід до своїх працівників.

Таким чином, кадрова політика в нових умовах спрямована на формування такої системи роботи з кадрами, яка орієнтувалася б на одержання не тільки економічного, але й соціального ефекту за умови дотримання нормативних актів та чинного законодавства. Кадрова політика реалізується через кадрову роботу, яка базується на системі правил, традицій, процедур, комплексі заходів, пов’язаних безпосередньо із здійсненням підбору кадрів, необхідної їхньої підготовки, розстановки, використання, перепідготовки, мотивації, просування і т.д. [1].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]