Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психология.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
186.02 Кб
Скачать

3.Захист від маніпуляцій.

3.1 Поняття психологічного захисту.

Термін «психологічний захист» давно вийшов за межі психоаналізу, перетнув кордони інших теоретичних шкіл і знайшов там прописку.

Холодна ядерна ідея (щось захищається від чогось) отримує кожен раз інше змістове наповнення. Іноді на світ проводиться щось зовсім відмінне від психоаналітичного: «Психологічний захист особистості є феноменом неадекватного задоволення потреби індивіда бути особистістю, потреби в персоналізації»

Крім того, поняття психологічного захисту виявилося перенесеним ще й у інший онтологічний контекст: з подій внутрішньо психічних перетворилося також у події міжособистісні, і навіть у міжгрупові.

У силу зазначених причин вихідне розуміння психологічних захистів, дане в психоаналітичних роботах, настійно вимагає свого переосмислення.

3.2 Види психологічного захисту

Розглянуті в контексті цієї роботи види психологічних захистів можуть бути виділені, по-перше, залежно від того, який суб'єкт захищається: окрема людина або психічна структура. Відповідно, вони можуть бути названі міжособистісними і внутрішньоособистісних захистами. По-друге, психологічні захисти можуть відрізнятися за спрямованістю та утримання захисних дій - що отримується при цьому типологія обговорюється нижче. І по-третє, психологічні захисти можна розрізняти за ступенем їх релевантності характеру загрози. У цьому випадку вони можуть бути названі специфічними і неспецифічними захистами.

1. Міжособистісні та внутрішньо особистісні захисти.

Внутріособистісні захисти виникають в умовах внутрішньо-особистісної боротьби, яку ведуть самостійні особистісні підструктури, такі, наприклад, як окремі бажання, уподобання, смаки, світогляд, думки, знання, навички, уміння, самооцінка, самоповага, почуття впевненості, уявлення про себе. Я-концепція, образ Я і т. п. Кожна з подібних структур володіє своїми специфічними устремліннями, які щонайменше не збігаються, а в ряді випадків різко суперечать один одному. Кожна з них вносить свій внесок у формування зовнішньої поведінки людини чи визначення особливостей його внутрішнього світу. На цьому полі відбувається природна конкуренція між ними. На розгорнутій стадії протистояння напруга протиріччя переростає у внутрішньо-особистісну боротьбу, найбільш гостро протікає при неврозі. Саме через наявність цієї боротьби і виникає необхідність у психологічних захистах, які доречно називати внутрішньопсихічними. Їх поява повинна вберегти одні внутріпсихічні освіти від шкоди з боку інших особистісних підструктур. Існування таких захистів стабільно виявляється в психотерапевтичній, корекційній та консультаційній практиці. Феноменологія ж вперше і найбільш багатогранно була розглянута в психоаналітичних роботах.

Міжособистісні захисти також виникають в умовах боротьби, проте вже боротьби між людьми. Оскільки вступаючі в спілкування люди є носіями незбіжних бажань, між ними природним чином виникають протиріччя. Там, де це протиріччя виявляється особливо гострим, а зусилля за його рішенням неефективними, виникає конфлікт. Але навіть якщо боротьба не маніфестується в конфлікті, саме її наявність викликає до життя взаємне прагнення захиститися. Від чого ж необхідно захищатися? Як це не дивно, але в значній мірі від сили бажань і прагнень іншої людини. У тій мірі, в якій підвищується ймовірність інтенцій партнера по спілкуванню реалізуватися, зростає напруга зустрічного опору. Поширена уявлення про те, що досягти своїх цілей можна в основному за рахунок обмеження іншого, налаштовує людей на недовірливе і насторожене ставлення до прагненням тих, з ким вони спілкуються.

Міжособистісні захисти виявляються там, де мова йде про індивідуальну цілісності, що співвідносить з індивідуальна відособленістю. Предметом захисту виступають самість, індивідуальність людини, його особистість (як презентація індивідуальності у відносинах зі світом,). У цьому місці виникає спокуса віднести до міжособистісних захистах лише ті випадки, коли стикаються індивідуальні інтереси людей, а всі інші феномени, пов'язані з рольових протистоянням, віднести до міжролевих захистів. Однак у реальному житті так рідко вдається зустріти випадки, коли чоловік був би здатний відрізнити своє Я від займаних їм рольових позицій, що дане розрізнення може представляти в основному теоретичний інтерес. Тому далі до міжособистісних захистах будемо зараховувати всі захисні явища, які можна спостерігати в стосунках окремих людей, якщо вони виникають у відповідь на загрозу (нехай навіть і уявну) з боку іншої людини.

Природне на перший погляд розведення внутрішньопсихі-чних і зовнішніх захистів стає менш очевидним, як тільки ми приступаємо до безпосередньої роботи із захисними феноменами. Зрозуміло, тілесна розділеність суб'єктів утворює для міжособистісних захистів інші умови, ніж ті, в яких розгортаються внутріошньособистісні захисти. Але велика кількість подібностей свідчить про їх сутнісної взаємозалежності і взаємооберненості. Найбільш загальним для внутрішньоособистісних та міжособистісних захистів є те, що в кінцевому підсумку захищається індивідуальність, єдине Я.

Подібність зовнішніх і внутрішніх захистів проявляється також у подібності стратегій, які при цьому використовуються. Коли 3. Фрейду під час однієї з лекцій ( «Про психоаналіз») потрібно було проілюструвати процес витіснення, то він порівняв його з ситуацією появи в залі порушника тиші, якого дужі слухачі на радість лектора і для загального спокою виставляють за двері. Усунення перешкоди, однак, було відносним, оскільки шум за дверима, який створював невгамовний порушник, все одно заважав спокійному плину лекції. Приклад, наведений першовідкривачем психоаналізу, не вичерпується поверхневим схожістю міжособистісних перипетій і внутрішньоособистісних колізій, а вловлює наявність певної закономірності. (Більш докладно про стратегії захисту піде розмова в наступному розділі.)

Схожість на сутнісному рівні пояснюється тим, що внутрішні і зовнішні психологічні захисту міцно пов'язані між собою узами походження. Відповідь на питання які з них генетично первинні виявляється різним в залежності від того, про який генез буде йти мова: філо-, онто-або актуалгенез. У контексті ідей, що розвиваються у вітчизняній психології (культурно-історична парадигма, в рамках якої сформувалося моє професійне мислення), філогенетично первинною є міжособистісна боротьба, а значить і міжособистісні психологічні захисту. У актуалгенезі (мікрогенезі) співвідношення обертається так, що внутріособистісні захисту як ініціюють, так і задають способи міжособистісної захисту (хоча функціонально залежність є двосторонній). Онтогенетично, схоже, і ті, й інші захисту виникають одночасно і якийсь час не диференціюються.