Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций(адмін).doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
572.42 Кб
Скачать

Зміст лекції

Адміністрування ІС здійснюється особою, що управляє цією системою. Така особа називається адміністратором.

Якщо ІС велика, ці обов'язку можуть виконувати кілька людей (група адміністраторів).

Адміністратор ІС здійснює її запуск і останов. Він може використати табличні простори для:

- керування розподілом пам'яті для об'єктів ІС;

- встановлення квот пам'яті для користувачів ІС;

- керування доступністю даних, включаючи режими (стани) online або offline;

- копіювання й відновлення даних;

- розподілу даних по пристроях для підвищення продуктивності.

У процесі своєї діяльності адміністратор ІС взаємодіє з іншими категоріями її користувачів, а також і із зовнішніми фахівцями, що не є користувачами ІС.

В своїй роботі адміністратор ІС використовує керівництво адміністратора, яке в загальному випадку повинно містити наступні розділи:

1. Призначення та порядок застосування системи.

2. Загальні принципи та логіка роботи системи.

3. Обов’язки адміністратора та пов’язані з ними операції.

4. Обов’язки, регулярність та черговість виконання операцій.

5. Порядок виконання кожної операції.

6. Проблеми в роботі системи та способи їх вирішення.

Тема 2 Системне та мережне адміністрування Windows

Лекція 1 (2 години)

Тема : Вступ до системного адміністрування. Задачі та мета мережного адміністрування

Мета: ознайомити студентів з особливостями системного та мережного адміністрування,

визначити задачі та мету мережного адміністрування.

Література:

  1. Елсенпітер Р., Тобі Дж. Велт Адміністрування мереж Microsoft Windows XP Professional , Еком, 2006р.

  2. Курячий Г.В. Адміністрування мереж Windows XP Professional ІНТУІТ. Ру 2007

Хід заняття

1. Організаційна частина

а) готовність групи до заняття;

б) психоемоційний настрій;

в) перевірка присутніх;

2. Актуалізація опорних знань студентів:

а) повідомлення теми та мети;

б) повідомлення основних тез теми.

3. Викладення нового матеріалу:

План лекції:

  1. Поняття мережного адміністрування

  2. Завдання, що вирішуються в області мережного адміністрування.

  3. Автоматизація керування мережею

4. Узагальнення та систематизація знань.

5. Підведення підсумків заняття.

6. Домашнє завдання: вивчити матеріал лекції.

7. Самостійне вивчення: опрацювати теми „Поняття про мережні протоколи та служби” та „Основи організації мережі. Основні терміни та поняття” з Методичного посібника для самостійної роботи або з будь-якого іншого джерела (наприклад, мережі Інтернет).

Зміст лекції

Мережне адміністрування (Network Management) виникає, коли в адміністратора мережі з'являється потреба й можливість оперувати єдиним поданням мережі, як правило, це відноситься до мереж зі складною архітектурою. При цьому здійснюється перехід від керування функціонуванням окремих пристроїв до аналізу трафіку в окремих ділянках мережі, керуванню її логічною конфігурацією й конкретними робочими параметрами, причому всі ці операції доцільно виконувати з однієї керуючої консолі.

Потім до контрольованих об'єктів додалися мережні операційні системи, розподілені бази даних і сховища даних, додатки й, нарешті, самі користувачі.

Завдання, розв'язувані в даній області, розбиваються на дві групи: 1. Контроль за роботою мережного встаткування (моніторинг окремих мережних пристроїв (концентраторів, комутаторів, маршрутизаторів, серверів доступу й ін.), настроюванню й зміна їхньої конфігурації, усуненні виникаючих збоїв). Ці традиційні завдання одержали назву реактивного адміністрування (reactive management).

2.Керування функціонуванням мережі в цілому (моніторинг мережного трафіку, виявлення тенденцій його зміни й аналіз подій з метою реалізації схем попереджуючого вирішення проблем, пов'язаних з недоліком пропускної здатності (попереджаюче, або профілактичне, адміністрування, proactive management).

Кінцевою метою керування мережею є досягнення параметрів функціонування ІС, що відповідають потребам користувачів. Користувачі оцінюють роботу ІС не по характеристиках мережного трафіку, протоколам, що застосовуються, часу відгуку серверів на запити певного типу й особливостям виконуваних сценаріїв керування, а по поводженню додатків, що запускаються щодня на їхніх настільних комп'ютерах.

Загальна тенденція у світі мережного й системного адміністрування – перенесення акцентів з контролю за окремими ресурсами або їхніми групами, з керування робочими характеристиками ІС на максимальне задоволення запитів кінцевих споживачів інформаційних технологій сприяла появі концепції динамічного адміністрування.

Такий підхід припускає, насамперед, наявність засобів аналізу поводження користувачів, у ході якого повинні бути виявлені як те, чому вони надають перевагу, так і проблеми, що виникають у повсякденній роботі. Результати, отримані на цьому етапі, повинні служити відправною крапкою для активного керування взаємодією між основними об'єктами адміністрування - користувачами, додатками й мережею.

Термін “активне” має на увазі постійне відстеження (моніторинг) характеру роботи користувальницьких додатків і оперативне втручання в цей процес, коли рівень сервісу, одержуваний користувачем, не відповідає очікуваному. Для найбільш адекватного реагування на виникаючі проблеми пропонується використати аналітичні засоби підтримки прийняття рішень.

Ці фактори дають підставу думати, що на зміну мережному й системному адмініструванню йде керування додатками і якістю сервісу, що не залежить від використовуваних обчислювальних платформ або мереж.

Також в сучасному світі простежується тенденція до злиття мережного та системного адміністрування, що розглядається як інтегрована система керування мережею – система керування забезпечує об’єднання функцій, пов’язаних з аналізом та керуванням мережею.

Автоматизована інформаційна система (АІС) є частиною будь-якого адміністративного механізму - платформою керування й мережною службою.

Платформа керування мережею (Network management platform) – комплекс програм, призначених для керування мережею й системами, що в неї входять.

Мережна служба використовує сервіс, що надається областю взаємодії, і забезпечує зв'язок прикладних процесів, розташованих у різних абонентських системах мережі.

Мережна служба – це прикладна программа, яка:

- взаємодіє з клієнтами, серверами й даними в мережі;

- керуює процедурами розподіленої обробки даних;

- інформує користувачів про зміни, що відбуваються в мережі.

Мережна служба NMS (Network management service) – служба, що виконує процеси керування мережею. Вона розроблена ISO і розташовується на прикладному рівні. Мережна служба NMS визначає:

● функції керування;

● види сервісу, що надаються для керування;

● структуру керуючої інформації;

● протоколи, що визначають транспортування керуючої інформації.

Система адміністративних механізмів і ІС є витратною частиною системи керування, але їхня відсутність не гарантує якість, оперативність і ефективність керування.

Одна із сучасних ідей удосконалення технологій адміністрування мережі полягає у зведені до мінімуму ролі людини в процесі адміністрування ІС. Вона має на увазі створення програмного забезпечення, що задовольняє всім цілям потрібної системи й програмного забезпечення, що сполучає в собі всі функції, необхідного для адміністрування ІС, наприклад, сполучення контролю захисту, керування користувачами, маршрутизації, резервного копіювання інформації у випадку збоїв і т.д. Адміністрування мережі в цьому випадку здійснює програма, настроювання якої робить адміністратор мережі.

Даний підхід дозволяє заощаджувати час, що витрачає адміністраторами мережі, у тому числі на моніторинг і керування мережею й позбутися від фактора помилки людини. Найбільше складно в цьому випадку створити алгоритм усього процесу адміністрування, крім настроювання мережі й настроювання самого ПЗ. Таке рішення сприяє значному полегшенню процесу адміністрування, оскільки настроювання однієї програми набагато легше, ніж настроювання всієї мережі й всіх додатків, пов'язаних з роботою в мережі.

Лекція 2 (2 години)

Тема : Вступ в Windows XP Proffesional для роботи в мережі

Мета: ознайомити студентів з інструментами, що призначені для роботи з мережею та новими інструментами в ОС Windows XP Professional .

Література:

  1. Елсенпітер Р., Тобі Дж. Велт Адміністрування мереж Microsoft Windows XP Professional , Еком, 2006р.

  2. Курячий Г.В. Адміністрування мереж Windows XP Professional ІНТУІТ. Ру 2007

Хід заняття

1. Організаційна частина

а) готовність групи до заняття;

б) психоемоційний настрій;

в) перевірка присутніх;

2. Актуалізація опорних знань студентів:

а) повідомлення теми та мети;

б) повідомлення основних тез теми.

3. Викладення нового матеріалу:

План лекції:

  1. Робота в безпровідній мережі

  2. Інструменти віддаленого доступу.

  3. Віртуальні приватні мережі

  4. Сумісне використання Інтернет- зєднань

  5. Забезпечення безпеки в Windows XP Professional

  6. Способи встановлення Windows XP Professional

4. Узагальнення та систематизація знань.

5. Підведення підсумків заняття.

6. Домашнє завдання: вивчити матеріал лекції.