Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций(адмін).doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
572.42 Кб
Скачать

Зміст лекції

Інструмент Remote Desktop (Віддалений робочий стіл)

Інструмент Remote Desktop дозволяє користувачеві, перебуваючи на одному комп'ютері, віддалено управляти іншим. Фактично Remote Desktop дозволяє не тільки одержувати доступ до файлів віддаленого комп'ютера, але й насправді бачити робочий стіл таким, який він є на віддаленому комп'ютері. Більше того, якщо віддалений комп'ютер працює в операційній системі Windows 2000 або .NET Server, то на ньому можуть віддалено працювати кілька користувачів одночасно.

Робота інструмента Remote Desktop заснована на технології Terminal Services (Служби терміналів). Це значить, що віддалений робочий стіл дозволяє запускати додатки на віддаленому комп'ютері з операційною системою Windows XP Professional з будь-якого комп'ютера-клієнта, що працює в середовищі Windows.

Для з'єднання інструмент Remote Desktop використає LAN, віртуальну приватну мережу (VPN) або Інтернет-з'єднання. Робота віддаленого робочого стола сильно залежить від швидкості встановленого з'єднання.

До складу Remote Desktop з'єднання входять два компоненти.

Сервер. Ним є вилучений комп'ютер, з яким установлюється з'єднання.

Клієнт. Це той комп'ютер, з якого встановлюється з'єднання із сервером.

При необхідності можна користуватися двома різними версіями Remote Desktop:

1) Remote Desktop (Віддалений робочий стіл). Перша версія підходить для використання в локальній мережі й вимагає установки програмного забезпечення на комп'ютері-клієнті.

2) Remote Desktop Web Connection (Інтернет-підключення до віддаленого робочого стола). Ця версія вимагає на клієнтській машині тільки наявності браузера Internet Explorer, але на сервері для неї необхідно встановити й настроїти більшу кількість програм.

Характеристики віддаленого робочого стола

1. Безпека консолі. Це означає, що під час сеансу зв'язку за допомогою Remote Desktop цей сеанс не відображається на екрані комп'ютера-клієнта й сервера. Більше того, Windows XP Professional відключає дисплей вилученого комп'ютера, не допускаючи відстеження дій користувача.

2. Підтримка кольорів. Remote Desktop підтримує 24-бітні кольори. Це значить, що зображення на дисплеї однаково як для клієнта, так і для сервера. Кількість і глибину кольорів користувач може набудовувати так, як йому необхідно.

3. Переадресація ресурсів. Важливою частиною всякої Remote Desktop-сесії є можливість фактично використати компоненти вилученого комп'ютера. Remote Desktop застосовує переадресацію ресурсів, дозволяючи вилученому користувачеві працювати, як якби він сидів безпосередньо за вилученим комп'ютером.

4. Протокол Remote Desktop. Віддалений робочий стіл використає для зв'язку протокол RDP (Remote Desktop Protocol). RDP - це протокол подання, що дозволяє Windows-клієнтові обмінюватися інформацією з комп'ютером, що працює в операційній системі Windows XP Professional. RDP працює у всіх TCP/IP-з'єднаннях, що робить його ідеальним для використання в широкому діапазоні з'єднань.

5. Файлова система. Файлова система вилученого комп'ютера є повністю доступною, як якби це був мережний жорсткий диск.

6. Звук. Будь-який звук, що чутний на Remote Desktop-сервері, буде доноситися з динаміків Remote Desktop-клієнта.

7. Порт. Доступ до послідовних, паралельних або USB-портів клієнтського комп'ютера неможливий під час використання додатка на сервері. Це дозволяє використати будь-який периферійний пристрій під час сеансу зв'язку.

8. Принтер. Під час сесії комп'ютер-клієнт використає принтер, установлений за замовчуванням (за умови, що на сервері є необхідний драйвер).

9. Remote Desktop-сервер і Remote Desktop-клієнт користуються загальним буфером. Це дозволяє їм вільно обмінюватися інформацією. Можна заборонити спільне використання буфера обміну між Remote Desktop-клієнтом і сервером - це можна здійснити в настроюваннях Terminal Services за допомогою опції Do not allow clipboard redirection (Не дозволяти перенапрямок буфера обміну).

10. Відключення принтера. Відключення принтера теж можливо, і з метою безпеки це можна зробити в такий спосіб: у настроюваннях Terminal Services застосуєте опцію Do not allow printer redirection (Не дозволяти перенапрямок на принтер).

11. Відключення файлів. Якщо ви не хочете, щоб вилучені користувачі переглядали файлову систему, пов'язану з Remote Desktop-сервером, у настроюваннях Terminal Serviced включіть опцію Do not allow drive redirection (Не дозволяти перенапрямок дисків).

Конфігурування сервера для Remote Desktop

Є два способи встановити вилучене з'єднання: LAN-з'єднання й веб- з'єднання.

1. LAN-з'єднання

При конфігуруванні Remote Desktop-сервера вказуюються облікові записи користувачів, яким буде дозволено встановлювати вилучене з'єднання із сервером. Для конфігурування Remote Desktop-сервера необхідно виконати наступне. Виберіть Start\Control Panel (Пуск\Панель керування). Потім клацніть на Performance and Maintenance (Продуктивність і обслуговування) і виберіть System (Система). Клацніть на вкладці Remote (Вилучене використання), у розділі Remote Desktop (Дистанційне керування робочим столом) відзначте прапорець Allow users to connect remotely to this computer (Дозволити вилучений доступ до цього комп'ютера). У цьому ж вікні можна вибрати вилучених користувачів). Облікові записи адміністраторів одержують доступ автоматично.

Примітка: дозволити доступ до Remote Desktop – з'єднання можна тільки обліковим записам, що мають паролі. Якщо необхідно надати доступ користувачеві, обліковий запис якого перебуває в локальній мережі, його ім'я вказується у вигляді: ім'я_компютера\ ім'я_ облікової_запису. Якщо Remote Desktop-сервер захищений брандмауером, необхідно переконається в тім, що останній дозволяє трафік вилученого з'єднання.

2. Інтернет-з'єднання. Щоб зайти на Remote Desktop-сервер з Інтернету, необхідно встановити на сервері програму Remote Desktop Web Connection (Інтернет-підключення до вилученого робочого стола). Цей інструмент є частиною інформаційних служб Інтернету (Internet Information Services, IIS). Будь-який клієнт, що використає Internet Explorer 4.0 і вище, може одержати доступ до вилученого сервера.

Коли встановлені служби IIS, файли копіюються в папку C:\Windows\Web\TSWeb. Для використання Інтернет-підключення до вилученого робочого стола необхідно користувачеві ввійти в систему під обліковим записом адміністратора й виконати наступне:

1)Виберіть Start\Control Panel (Пуск\Панель керування).

2)Виберіть Add or Remove Programs (Установка й видалення програм).

3)Зі списку доступних компонентів Windows виберіть Internet Information Services і клацніть на Details (Склад).

4)Виберіть World Wide Web Service (Служби WWW) і клацніть на Details.

5) Виберіть Remote Desktop Web Connection і World Wide Web Service.

6) Натисніть ОК, щоб закрити діалогові вікна, і поверніться до майстра установки компонентів Windows.

7) У вікні майстра клацніть на Next (Далі) - запуститься процес інсталяції. Під час проведення інсталяції може знадобитися настановний компакт-диск Windows XP Professional.

Після установки потрібно зайти на Internet Information Services\Web Sites\TSWeb і вибрати Properties (Властивості) для папки TSWeb. Клацніть на вкладці Directory Security (Безпека каталогу). У розділі Anonymous Access and Authentication Control (Анонімний доступ і керування аутентифікацією) діалогового вікна клацніть на кнопці Edit (Змінити). Відкриється діалогове вікно Authentication Methods (Методи перевірки дійсності). Відзначте прапорець Anonymous Access (Анонімний доступ).

Натисніть ОК.

Підсумком цих кроків з'явилася установка Remote Desktop Web Connection (Інтернет-підключення до вилученого робочого стола) на комп'ютері, і тепер ви можете заходити в нього з інтернету.

Конфігурування клієнта для використання Remote Desktop

Звичайно інструмент Remote Desktop Connection установлюється за замовчуванням. Виберіть Start\All Programs\Accessories\Communications\Remote Desktop Connections (Пуск\Всі програми\Стандартні\Підключення\ Підключення до вилученого робочого стола). Для використання Remote Desktop за допомогою Інтернет-з'єднання єдиною вимогою буде наявність протоколу TCP/IP і браузера Internet Explorer 4.0 або вище (Windows XP Professional укомплектована браузером Internet Explorer 6.0).

Remote Desktop-з'єднання

Після установки Remote Desktop-сервера й Remote Desktop-клієнта варто перевірити з'єднання. По-перше, переконаєтеся в тім, що Remote Desktop-сервер перебуває у включеному стані й пов'язаний з мережею (LAN або Інтернет). Потім включите Remote Desktop-клієнта.

Для установки з'єднання з Remote Desktop-сервером, що перебуває в локальній мережі (LAN), необхідно виконати наступне:

Виберіть Start\All Programs\Accessories\Communications\Remote Desktop Connection (Пуск\Всі програми\Стандартні\Підключення до вилученого робочого стола).

Зі спадаючого списку Computer (Комп'ютер) виберіть ім'я комп'ютера-сервера або введіть його IP-адресу. Якщо в списку немає імен комп'ютерів, то клацніть на Browse For More (Пошук інших), щоб побачити комп'ютери, доступні в домені або робочій групі. У списку будуть перераховані тільки комп'ютери, оснащені програмою Remote Desktop.

Для установки Інтернет-з'єднання: відкрийте Internet Explorer. У рядок адреси введіть адресу Remote Desktop-комп'ютера. Звичайно URL має наступний формат http://computeraddress/path. Для computeraddress використайте адресу свого Remote Desktop-сервера - це може бути або його ім'я в локальній мережі, або IP-адреса. Для значення path використайте шлях, що містить Remote Desktop-файли. За замовчуванням Remote Desktop-файли перебувають на C:\TSWeb. Натисніть на ENTER. Відкриється сторінка Remote Desktop Web Connection (Інтернет-підключення до вилученого робочого стола. Уведіть у вікно Server (Сервер) ім'я комп'ютера або його IP-адреса. Клацніть на кнопці установки зв'язку.

Тепер, коли встановлене Remote Desktop-з'єднання (або Remote Desktop Web-з'єднання), можна використати комп'ютер сервера локально, як якби ви безпосередньо сиділи перед ним.

Інструмент Remote Assistance (Вилучений помічник)

Remote Assistance володіє рядом властивостей, що дозволяють виявляти причини неполадок і усувати їх. Remote Assistance дозволяє запросити друга або експерта для вилученого й інтерактивного надання допомоги в рішенні проблем, пов'язаних з роботою Windows XP Professional-комп'ютера. Цей інструмент застосовується в наступних ситуаціях.

Проблеми, які важко відтворити. Зважаючи на те, що існує нескінченна кількість конфігурацій, єдиним способом зрозуміти суть проблеми є спостереження за роботою комп'ютера. Використовуючи Вилученого помічника, користувач може показати фахівцеві, що насправді відбувається (або не відбувається). Використовуючи Вилученого помічника, можна продемонструвати користувачеві ті кроки, які необхідно зробити для усунення проблеми.

Застосовуючи Remote Assistance, користувач запрошує людину (друга або працівника технічної підтримки) для керування своїм комп'ютером. Запрошення можна послати за допомогою Windows Messenger або по електронній пошті. Якщо помічник прийняв запрошення, то він одержує контроль над мишею й можливість запису, як якби він сидів за вашим комп'ютером. До того ж Remote Assistance дозволяє обмінюватися інформацією або шляхом заміток, або за допомогою мікрофона.

Конфігурування Remote Assistance

Одним з перших кроків у використанні Вилученого помічника є перевірка його установки на комп'ютері. Для цього відкрийте Панель керування й клацніть на System (Система). На вкладці Remote (Вилучений) у розділі Remote Assistance (Вилучений помічник) відзначте прапорець Allow Remote Assistance invitations to be sent from this computer (Дозволити посилку запрошень Remote Assistance із цього комп'ютера). Натисніть ОК.

Найпростішим способом ініціювати Remote Assistance є відправлення запрошення. Можливий і зворотний процес, тобто людина може сам запропонувати допомога, не чекаючи запрошення.

Для відправлення запрошення виконаєте наступні кроки.

Виберіть Start\Help and Support, щоб відкрити вікно Help and Support Center (Центр довідки й підтримки).

У панелі інструментів клацніть на Support (Підтримка), потім клацніть у списку, що з'явився, завдань на Ask a friend to help (Запросити підтримку в друга).

У наступному вікні клацніть на Invite someone to help you (Послати запрошення про допомогу).

Далі виберіть спосіб відправлення запрошення: по електронній пошті або за допомогою Windows Messenger. Укажіть, від кого ви хочете одержати допомогу, і натисніть на Invite (Запрошення).

Коли помічник одержить запрошення й уведе пароль для доступу до запрошення, з'явиться діалогове вікно з питанням "Do you want to let this person view your screen and chat with you" (Ви хочете, щоб дана особа бачила екран вашого комп'ютера й спілкувалася з вами?). Натисніть на Yes.

З'явиться вікно Remote Assitance (Вилучений помічник). Ви можете спілкуватися зі своїм помічником у лівій частині вікна. Коли ваш помічник почне сесію Remote Assistance, вам будуть доступні наступні дії.

1)Загальне керування комп'ютером. У помічника з'являється можливість контролювати ваш комп'ютер. При роботі з Remote Assistance краще нічого не друкувати й не рухати мишею. Тому що хтось, крім вас, використає ці елементи керування, то спроби їхнього використання приведуть до обопільних утруднень. Щоб перервати спільне використання комп'ютера, але зберегти з'єднання, треба або натиснути на ESC, або клацнути на Stop Control.

2)Пересилання файлу. Ви можете переслати файл особі, разом з яким працюєте на комп'ютері. Після натиснення на цій кнопці введіть ім'я файлу, якому потрібно послати.

3)Голосовий чат. Якщо у вас і вашого друга є стовпчики й мікрофони (і досить швидке з'єднання), то обговорите вголос ваші комп'ютерні проблеми. Для настроювання якості звуку клацніть на Settings. Якщо ваш помічник клацнув на кнопці Start talking раніше, те ви одержите повідомлення із пропозицією почати голосовий чат.

По закінченні сесії ви або помічник повинен клацнути на кнопці Disconnect (Відключення).

Інструменти Remote Assistance і Remote Desktop покликані підвищувати продуктивність роботи. Але це не привід наполягати на тому, щоб установлювати їх заздалегідь, побоюючись, що якщо зробити це потім, їхні можливості будуть обмежені.

Лекція 10 (2 години)

Тема : Моніторинг роботи мережі

Мета: ознайомити студентів з інструментами, що дозволяють проводити моніторинг роботи мережі та підтримувати її в працездатному стані.

Література:

  1. Елсенпітер Р., Тобі Дж. Велт Адміністрування мереж Microsoft Windows XP Professional , Еком, 2006р.

  2. Курячий Г.В. Адміністрування мереж Windows XP Professional ІНТУІТ. Ру 2007

Хід заняття

1. Організаційна частина

а) готовність групи до заняття;

б) психоемоційний настрій;

в) перевірка присутніх;

2. Актуалізація опорних знань студентів:

а) повідомлення теми та мети;

б) повідомлення основних тез теми.

3. Викладення нового матеріалу:

План лекції:

1. Основні завдання моніторингу мережі

2. Інструмент System Monitor

3. Огляд інструментів моніторингу інших виробників

4. Узагальнення та систематизація знань.

5. Підведення підсумків заняття.

6. Домашнє завдання: вивчити матеріал лекції.

7. Самостійне вивчення: опрацювати теми „Сумісність з іншими системами” з Методичного посібника для самостійної роботи або з будь-якого іншого джерела (наприклад, мережі Інтернет).