Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
социология.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
40.52 Кб
Скачать

Сімейні відносини без укладання шлюбу

В Україні цивільним шлюбом часто помилково називають вільні сімейно-статеві стосунки, що не оформлені ані церквою, ані державою. Сімейний кодекс України від 10 січня 2002 року містить вираз «жінка та чоловік, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою, або в будь-якому іншому шлюбі».

Цивільний шлюб

Цивільний шлюб – коли чоловік та жінка проживають однією сім’єю, але їх шлюб не зареєстрований у встановленим законом порядку. В період спільного проживання чоловіка та жінки, коли фактичними подружжями ведеться господарство, є спільний бюджет, дуже часто виникає потреба у придбанні життєво-необхідних речей, нерухомого (автомобіль) або нерухомого майна (дім, квартира) тощо. Тому, коли йде мова про те, що чоловік та жінка вже не можуть проживати разом, одна з сторін може ставити питання про розподіл того, що в свій час було куплено ними або одним з них.

Що з цього приводу каже нам Сімейний Кодекс України?

Суд може поділити порівну майно, яке нажито чоловіком і жінкою, які жили у цивільному шлюбі, коли воно оформлено на одного з них. Для цього необхідна сукупність умов, визначених у ч.1,2.Ст 74 СК. Ч.1. статті 74 Сімейного Кодексу України «якщо жінка або чоловік, проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або будь-якому іншому шлюбі, майно набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлене договором між ними. Спільне проживання чоловіка і жінки, ведення ними спільного бюджету, спільне вирішення побутових питань; обидва повинні бути неодруженими; квартира, автомобіль або побутова техніка повинні бути куплені у період спільного проживання; у договорі між чоловіком і жінкою повинно бути визначено, що, наприклад, земельна ділянка, є їх спільною сумісною власністю, або вказаний договір взагалі не укладався. На майно, що є об‘єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюб, поширюються правила, встановлені для майна подружжя. Тобто у разі поділу майна чоловіка та жінки, які проживають у цивільному шлюбі застосовуються положення ст.60-71 Сімейного кодексу.. ч.1. ст.70 Сімейного Кодексу України «у разі поділу майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності, частки майна дружини і чоловіка є рівними». Відсутність хоча б однієї з умов, зазначених у ст. 74 СК виключає можливість поділа майна порівну, однак за умови надання суду документів, які підтверджують витрати чоловіка та жінки на придбання майна, останнє може бути поділено судом з врахуванням вкладу кожного у його придбання.

Шлю́бний контра́кт — угода між особами (подружжям) перед шлюбом.

Шлюбний контракт укладається за бажанням сторін до реєстрації шлюбу. Шлюбний контракт може включати низку різних питань, але в основному передбачає визначення майнових прав подружжя в разі розірвання шлюбу.У шлюбному контракті передбачаються майнові права та обов'язки подружжя, зокрема питання, пов'язані з правом власності на рухоме та нерухоме майно, яке придбано до шлюбу, так і під час шлюбу, на майно, отримане в дар чи успадковане одним із подружжя, а також питання, що пов'язані із утриманням подружжя та інші.Подружжя окремо визначають правовий режим подружнього майна — яке майно придбане в шлюбі буде спільним, а яке роздільним.У шлюбному контракті можуть вирішуватись питання про порядок погашення боргів за рахунок спільного чи роздільного майна. Подружжя може також передбачити в контракті питання стягнення аліментів, чи відмови від аліментів.

У шлюбному контракті також можуть передбачатись немайнові моральні чи особисті зобов'язання, а саме:

  • вибір подружжям прізвища при реєстрації шлюбу.

  • визначення ім'я, по батькові та прізвища дітей.

  • питання про місце проживання подружжя.

  • місце проживання дітей.

  • угода між подружжям про умови та способи здійснення виховання неповнолітніх дітей.

Зміст та форма шлюбного договоруШлюбним договором регулюються майнові відносини (права та обов’язки) і тільки майнові між подружжям, або між тими, хто вже давно перебуває у шлюбі, визначаються їхні майнові права та обов’язки.Шлюбний договір може надавати відповідні майнові права не лише дружині чи чоловікові, а й їхнім дітям та ін. родичам. Тобто шлюбний договір може мати елементи договору на користь третьої особи.У ч. 4 ст. 93 СК заборонені лише такі умови шлюбного договору, які ставили б одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище. Отже, умови цього договору можуть погіршити становище одного з подружжя, порівняно з тим, що є у законі, але тільки до певної межі.У шлюбний договір не можуть бути включені умови, які суперечать правам дитини. Може бути визначене передання дитині у користування житлового приміщення, ін. майна, та розмір і порядок стягнення аліментів.У шлюбному договорі той, з ким проживає дитина, не може відмовитися від права на примусове стягнення аліментів на неї.Порядок укладення шлюбного контракту передбачив можливість передачі за цим договором права власності на нерухомість. Якщо, наприклад, чоловік бажає подарувати дружині жилий будинок, це має бути оформлене договором дарування і не може бути однією з умов шлюбного договору.Оскільки шлюбний договір є актом вільного волевиявлення, сторони можуть включити до нього інші умови майнового характеру, які не суперечать загальним засадам регулювання сімейних відносин, що визначені у ст. 7 СК.Незважаючи на певні психологічні, емоційні застереження, шлюбний договір виконує важливу виховну, дисциплінуючу функцію, а тому розширення практики його укладення заслуговує на підтримку.Якщо, наприклад, у договорі зазначено, що у разі зловживання алкоголем чи небажання брати участь у веденні домашнього господарства чоловік буде позбавлений права на проживання в помешканні дружини, така неприємна перспектива стимулюватиме його до належної поведінки в сім’ї.Що ж до форми шлюбного договору, закон вимагає письмової форми посвідченої нотаріусом. Жодна інша службова чи посадова особа посвідчити такий договір в Україні не може. Правда, слід мати на увазі, що такі жорсткі умови шлюбного договору чоловік може не прийняти, відмовившись взагалі від шлюбу.Ст. 94 СК не визначає наслідків недотримання вимоги про нотаріальне посвідчення договору. У цій ситуац