Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
перший модуль.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
290.3 Кб
Скачать

62. Встановіть відповідність:

А. Традиційне суспільство

1. стадія суспільного розвитку, на якій розширюються комунікативні можливості, провідні позиції займає наука і освіта, на базі електронно-обчислюваної почалася революція в управлінні виробництвом;

Б. Індустріальне суспільство

2. тип суспільства, пов'язаний з існуванням багатоукладної, технічно і технологічно консервативної економіки, не орієнтованої на розширення виробництва, домінуванням у соціальній структурі станових, кастових, корпоративних зв’язків і відносин, мінімальної соціальної мобільності, патріархальною, традиціоналістською духовною культурою;

В. Постіндустріальне суспільство

3. тип суспільства, що характеризується розвинутою системою розподілу праці при сильній спеціалізації, масовим виробництвом товару для широкого ринку, машинізацією і автоматизацією виробництва і управління, науково-технічною революцією, розгалуженою системою засобів транспорту і комунікацій, високим ступенем мобільності населення і урбанізації, якісними змінами у структурі національного споживання.

63. Третє місце у національній структурі населення міст Наддніпрянщини згідно перепису 1897 р. займали:

А. Українці

Б. Поляки

В. Росіяни

Г. Євреї

64. Коли земські установи були запроваджені на Правобережжі?

А. 1864 р.

Б. 1905 р.

В. 1907 р.

Г. 1911 р.

65. Модернізація Російської імперії була:

А. піонерською

Б. органічною

В. наздогоняючою.

66. Заповнить данні діаграми «Національний склад населення Наддніпрянщини за переписом 1897 р.»

67. Заповнить данні діаграми «Національний склад населення міст Наддніпрянщини за переписом 1897 р.»

68. Заповнить данні діаграми «Національний склад населення міст Півдня України за переписом 1897 р.»

69. Автором концепції нації як уявної політичної спільноти є:

А. Е. Гелнер;

Б. Б. Андерсон;

В. Е. Сміт;

Г. К. Келгон.

70. Якого підходу до проблеми генези нації дотримуються Б. Андерсон, Е. Ґелнер і Е. Гобсбаум?

А. модерністського;

Б. примордіалістського.

71. Заповнить таблицю «Теорії генези нації».

Назва підходу

Характеристика поглядів прихильників

Нація є продуктом модерної епохи, наслідком виникнення, розвитку та дії таких модерних явищ, як капіталізм, Промислова революція, бюрократична держава, секуляризація суспільної свідомості тощо. Модерна епоха — це епоха націоналізму. Початковий період виникнення націй та націоналізму припадає на другу половину XVIII ст. Хронологічні рамки можуть змінюватися залежно від конкретно-історичних обставин, проте основна ідея зрозуміла — йдеться передусім про модерну добу, обличчя якої визначили Промислова і Французька революції. Усе, що нагадує нації й націоналізм модерної доби й виникло у попередні часи, належить до сфери формальних аналогій, випадковостей або ж винятків (останні, як відомо, лише підтверджують загальне правило).

Всі види «прадавніх» ідентичностей, зв’язків вважаються апріорними, природними, біологічною «даністю». Вони мають духовний, психологічний зміст та основу й, відповідно, існують окремо від соціального досвіду і практики, до них. У будь-якому випадку соціальна сфера не розглядається як їхнє джерело, скоріше навпаки — вони безпосередньо впливають на суспільну практику. Ці «прадавні» почуття і зв’язки не піддаються чіткому, раціональному формулюванню, самоаналізові й усвідомленню, водночас вони мають регулятивну силу, домінують над людською свідомістю. Якщо людина є членом певної спільноти (етнічної чи національної), вона не вільна у виборі, так чи інакше вона обов’язково належить до цієї групи, особливо з погляду мови та культури.