Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна тема 7.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
32.6 Кб
Скачать

4. Види неприбуткових організацій.(Гайдайчук)

До неприбуткових установ і організацій (НУО) відносяться :

  • благодійні фонди та організації;

  • громадські організації, створені з метою здійснення аматорської спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності;

  • професійні спілки та інші.

Ст. 1 Закону України «Про благодійництво та благодійні організації» визначено, що благодійний фонд (організація) — це недержавна організація, головною метою діяльності якої є здійснення благодійної діяльності в інтересах суспільства або окремих категорій фізичних осіб. Благодійництво — добровільна безкорислива пожертва фізичних та юридичних осіб у наданні набувачам матеріальної, фінансової, організаційної та іншої благодійної допомоги. Специфічними формами благодійництва є меценатство і спонсорство, а також гуманітарна та інша матеріальна допомога, порядок та здійснення якої на території України визначаються Кабінетом Міністрів України відповідно до Конституції та законів України.

Ст. 3 Закону України «Про об’єднання громадян» визначено, що громадські організації — це об’єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спіль­них інтересів.

Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» (абзац «б» п/п 7.11.1 п. 7.11 ст. 7) визначено, що неприбутковими установами та організаціями є громадські організації, створені з метою провадження екологічної, оздоров­чої, аматорської спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності.

Ст. 1 Закону України «Про об’єднання громадян» визначено, що об’єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод. Громадською організацією є об’єд­нання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

Статтею 1 Закону України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» визначено, що творча спілка — це добровільне об’єднання професійних творчих працівників відповідного фахового напряму в галузі культури та мистецтва, яке має фіксоване членство і діє на підставі статуту.

Законом України «Про ст. прибутку підприємств» (абзац «б» п/п 7.11.1 п. 7.11 ст. 7) визначено, що творчі спілки належать до неприбуткових установ та організацій

Ст. 2 Закону України «Про об’єднання громадян» визначено, що політичною партією є об’єднання громадян — прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, які мають головною метою участь у виробленні державної політики, формуванні органів влади, місцевого та регіонального самоврядування і представництво в їх складі. Ця діяльність спрямована головним чином для займання політичних постів членами деякої партії чи співчуваючих їй з метою впливу на прийняття рішень органами державної влади. Політичні партії в Україні утворюються і діють тільки за всеукраїнським статутом.

Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» (абзац «б» п/п 7.11.1 п. 7.11 ст. 7) визначено, що неприбутковими установами та організаціями є політичні партії.