Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка-практика-4 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

3.1.4. Діюча система маркетингу та перспективи її розвитку.

Оцінка системи управління маркетингом на підприємстві (мета, завдання, напрямки маркетингових досліджень; методи проведення та результати маркетингових досліджень; форми реалізації комплексу маркетингу; організаційна структура служби маркетингу).

Виявлення недоліків системи управління маркетингом на підприємстві, напрями підвищення ефективності її функціонування.

При відсутності маркетингової служби на підприємстві – обґрунтування необхідності її створення, розробка організаційної структури управління маркетингом.

3.1.5. Планування діяльності підприємства.

Оцінка стану і організації планування діяльності підприємства (наявність і ступінь обґрунтування та деталізації стратегічних і поточних планів виробничо-господарської діяльності у цілому та у розрізі окремих напрямків; бізнес-планування).

Аналіз планування внутрішніх підрозділів діяльності підприємства (операційна діяльність (продукція і послуги); збут; ресурсопостачання; фінансове забезпечення; інвестиції). Характеристика форми і змісту цих планів з наведенням відповідного матеріалу. Характеристика взаємозв’язку планових показників і бухгалтерської та податкової інформації, що міститься в обов’язкових формах звітності.

Порядок обґрунтування виробничої (операційної) програми і обсягів продукції (послуг); планування собівартості продукції (послуг); кошторис витрат на виробничу (операційну) діяльність; кошторис накладних видатків.

Оцінка системи управління витратами, у тому числі контролю за ними на усіх рівнях управління; заходи щодо зменшення витрат.

Аналіз стану і організації управління активами (у тому числі управління обіговими коштами) та капіталом підприємства, формування та використання фінансових ресурсів.

Оцінка стану і організації податкового обліку. При наявності порушень податкового законодавства – їх аналіз.

Характеристика стану оцінки та послаблення (уникнення) негативного впливу на діяльність підприємства різних видів ризику.

3.1.6. Інноваційна та інвестиційна діяльність підприємства.

Характеристика системи управління інноваціями. Фінансування інноваційних проектів.

Шляхи удосконалення та перспективи розвитку інноваційної політики підприємства.

Аналіз розробки інвестиційних проектів на підприємстві. Обґрунтування економічної ефективності інвестицій. Фінансове забезпечення інвестиційних проектів.

3.1.7. Охорона праці та довкілля.

Висвітлюються питання з охорони праці, техніки безпеки, пожежної профілактики, а також охорони довкілля на підприємстві. Пропозиції щодо поліпшення стану охорони праці та довкілля.

3.2. Індивідуальне завдання за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи.

Індивідуальне завдання встановлюється керівником бакалаврської кваліфікаційної роботи, виходячи із теми роботи та поставлених завдань.

4. ЕКСКУРСІЇ ТА ВИРОБНИЧІ НАРАДИ

Планування екскурсій здійснюється спільно з керівником практики від кафедри та підприємства – бази практики.

Мета екскурсії – отримання студентами якнайповнішого уявлення про підприємство, його структуру, взаємодію окремих підрозділів та діючу систему управління.

Є доцільним участь студентів у виробничих нарадах на підприємстві, що дає їм можливість отримати важливий практичний досвід.