Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка-практика-4 курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

2. Мета і завдання практики

Мета практики за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи – практична підготовка студентів до самостійної роботи в економічних службах та на керівних посадах.

Виходячи із мети практики, можна встановити таку її систему: закріплення здобутих теоретичних знань в реальних умовах господарювання підприємства; самостійний всебічний аналіз виробничих ситуацій; виявлення проблем і знаходження напрямів і методів їх розв’язування за такими функціональними сферами діяльності підприємства, як управління операційною діяльністю, управління ресурсозабезпеченням, управління інвестиційною діяльністю, управління інноваційною діяльністю, управління фінансами, управління маркетингом, управління персоналом.

Виходячи із зазначеної мети та її системи, основними завданнями практики є: аналіз специфіки виробничої діяльності підприємств, визначеної напрямками його операційної діяльності(продукцією чи наданням послуг), організаційно-правовою формою підприємства та його приналежністю до конкретної форми власності; практичне засвоєння методів проведення техніко-економічного аналізу фінансового стану підприємства, розробки поточних та стратегічних планів діяльності підприємства, у тому числі розробки бізнес-планів інвестиційних та інноваційних проектів, забезпечення ефективного матеріально-технічного постачання, управління витратами, проведення маркетингових досліджень та використання їх результатів у діяльності підприємства; збирання та опрацювання необхідних матеріалів для виконання випускної роботи.

Наслідком проходження практики студентами повинні бути знання функцій працівника економічних служб та вміння економічної та управлінської роботи підприємства.

3. Зміст практики та звіту про практику за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи

Зміст практики відповідає її завданням (див.розд.3) та включає: освоєння методів практичної реалізації функцій управління підприємством та їх відповідності сучасному рівні науки та практики, проведення всебічного аналізу його виробничо-господарської діяльності, а також розробка відповідних рекомендацій щодо удосконалення діяльності підприємства.

3.1. Загальні завдання.

3.1.1. Відомості про підприємство.

Характеристика підприємства (рік заснування, основні етапи розвитку, еволюція організаційно-правової форми та форми власності).

Основні напрямки діяльності підприємства та аналіз його специфічних особливостей.

Встановлення системи основних показників діяльності, які якнайповніше відтворюють стан підприємства та динаміку його розвитку. Аналіз діяльності цих показників за щонайменше три останні роки.

3.1.2. Аналіз виробничої та фінансової діяльності підприємства.

Проведення укрупненого техніко-економічного аналізу та фінансового аналізу підприємства за останні роки із поданням відповідних документів – форм бухгалтерської, статистичної та податкової звітності за цей період.

Встановлення основних проблем у діяльності підприємств, причин їх виникнення та можливих шляхів розв’язання.

3.1.3. Діюча система управління та перспективи її удосконалення.

Характеристика керованої системи підприємства із всебічним висвітленням її структури (перелік і характеристика підрозділів, вартісні показники діяльності, чисельність працюючих, вартість основних виробничих фондів, сума обігових коштів тощо); спеціалізація і кооперування підрозділів; зміни у складі та структурі цих підрозділів за останні роки. Аналіз причин і наслідків цих змін.

Характеристика керуючої системи підприємства (лінійне управління, його рівні, склад функціональних підрозділів на різних рівнях управління з переліком їх найважливіших функцій, побудова схеми функціонального апарату управління у розрізі підпорядкованості). Аналіз змін в апараті управління підприємством у сучасних умовах, оцінка впливу цих змін на виконання функцій управління та результатами виробничо-господарської діяльності підприємства.

Оцінка ефективності використання на підприємстві методів управління (організаційних, розпорядчих, економічних та соціально-психологічних).

Виявлення недоліків у керованій та керуючій системах підприємства і основних його підсистемах. Розробка заходів з метою усунення цих недоліків.

Аналіз рівня автоматизації управління на підприємстві; короткий опис функціональних підсистем, технічного та інформаційного забезпечення.