Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
107.96 Кб
Скачать
  1. Безпека при експлуатації систем під тиском.

Значну роль у забезпеченні безпеки відіграє організація робочих місць, відповідність їх антропометричним, фізіологічним, та психофізіологічним характеристикам людини і характеру роботи. Загальні вимоги до виробничих процесів регламентуються ГОСТ 12.3.002-75. "Процессы производственные. Общие требования безопасности" (зміни 1980; 1991).

До посудин, що працюють під тиском, належать:

-герметично закриті ємності, які призначені для здійснення хімічних і теплових процесів,

-водогрійні котли, або водонагрівачі, що працюють під тиском води з температурою вище 115 °С або іншої рідини з температурою, що перевищує температуру кипіння

-балони, призначені для транспортування і зберігання зріджених, стиснених і розчинених газів під тиском, вищим 0,07 МПа (0,7 кгс/ см2);

-мобільні (пересувні і транспортабельні) цистерни та бочки для транспортування і зберігання зріджених газів, Розміщують посудини в окремих приміщеннях, без перекидання.

Безпека при експлуатації котельних установок. Котли повинні мати автоматику безпеки. Автоматика газових котлів повинна відключати подачу газу при відключенні електроенергії, згасанні вогню в котлі. На парових котлах встановлюються сигналізатори верхнього і нижнього положень рівня води.

Безпека експлуатації компресорних установок досягається дотримуванням режимів змащення, охолодження та очищення. Виключається можливість попадання масла з картера у робочі циліндри. У кисневих компресорах для змащування використовують дистильовану воду з додаванням гліцерину. В компресорах для стиснення ацетилену безпека досягається повільним ходом поршня. Система охолодження компресорів є водяна і повітряна. Акумулятори та ресивери розміщають поза виробничим приміщенням.

Безпека при експлуатації трубопроводів забезпечується правильним прокладанням, якісним монтажем, встановленням компенсаторів та необхідної арматури, контролем їх технічного стану і своєчасним ремонтом. Фарбують: вода - зелений; пара -червоний; повітря - синій; гази - жовтий; кислоти - оранжевий; луги - фіолетовий; рідини спалимі і неспалимі - коричневий; інші речовини - сірий. Для виділення виду небезпеки наносять: червоні кільця - вибухонебезпечні, вогненебезпечні, легкозаймисті; зелені -безпечні; жовті - токсичні речовини. Прокладання є канальним і безканальним. Підлягають періодичному зовнішньому огляду та гідравлічному випробуванню

  1. Безпека при вантажно-розвантажувальних роботах і на транспорті.

В залежності від ступеня небезпеки вантажно-розвантажувальні роботи регламентуються ГОСТ 12.3.009-76."Работы погрузочно-разгрузочные. Общие требования безопасности"(зміни 1982), поділяються на чотири групи:

- малонебезпечні;

-небезпечні (по габаритах);

-пилові та гарячі (цемент, крейда, вапно, асфальт);

-небезпечні (вибухо-пожежонебезпечні, можуть спричинити: пошкодження транспортних засобів, будівель і споруд, загибелі, каліцтва, отруєння, опіків, опромінення або захворювання людей і тварин).

За масою одного місця вантажі поділяються на три категорії:

-масою менше 80 кг, а також сипкі, дрібноштучні;

-масою від 80 до 500 кг;

-масою понад 500 кг.

До підіймально-транспортних відносяться транспортувальні і вантажопідіймальні машини. До вантажопідіймальних машин відносяться підіймачі та крани. Серед підіймачів найбільш поширені

-ліфти, електро- та автонавантажувачі.