Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория 12-55,67-76.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
666.11 Кб
Скачать

29.Нематеріальні активи бюджетних установ ( визначення, склад, оцінка, облік).

Під нематер. активами розуміють умовну вартість об’єктів промислової та інтелектуальної власності, а також інших майнових прав, що визнаються об’єктом права власності конкретної установи. Для обліку нематеріальних активів призначений активний рахунок 12 «Нематеріальні активи», який має два субрахунки: № 121 «Авторські та суміжні з ними права» та № 122 «Інші нематеріальні активи». На субрахунку 121 обліковуються права установи на літературні та музичні твори, програмне забезпечення ЕОМ (ПЗ ЕОМ).

До інших нематеріальних активів, які обліковуються на субрахунку № 122, належать права на користування землею, водою та іншими природними ресурсами; права на користування майном (право на користування будівлею, право на оренду приміщень); права на знаки для товарів і послуг (товарні знаки, торгові марки, фірмові назви); права на об’єкти промислової власності (право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорт рослин, породи тварин, ноу-хау тощо); гудвіл («ціна фірми»), інші нематеріальні активи. Придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс установи за первинною вартістю, яка складається з ціни (вартості) придбання без торгових націнок, ПДВ, та інших витрат, пов’язаних безпосередньо з їх придбанням і доведенням до стану, в якому вони придатні для використання за призначенням. Підставою для оприбуткування нематеріальних активів є документи, які описують сам об’єкт чи порядок його використання, а також документи, які підтверджують ті чи інші майнові права установи. На нематеріальні активи нараховується знос. Його величина визначається за нормами, які розраховуються виходячи з первинної вартості і строків корисного використання цих активів, але не більше 20 років. Для обліку зносу нематеріальних активів призначений пасивний регулювальний субрахунок № 133 «Знос нематеріальних активів». Нематеріальні активи можуть списуватися в разі їх вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі, неможливості отримання установою економічних вигод від їх утримання. Найтиповіші бухгалтерські проводки з обліку нематеріальних активів наведено в табл. 5.6.

Проводки:

  1. Придбані НА за рахунок бюджетних коштів:

За договірною ціною без ПДВ Дт 12 Кт 675, 311, 321

На суму ПДВ Дт 801, 802 Кт 675, 311, 321

На суму вартості без ПДВ Дт 801, 802 Кт 401

  1. Придбані НА за рахунок позабюджетних коштів

За договірною ціною без ПДВ Дт 12 Кт 675, 313, 323

На суму ПДВ Дт 641 Кт 675, 313, 323

Одночасно друга проводка Дт 811 Кт 401

  1. Безоплатно отримані НА Дт 12 Кт 401

  2. Нараховано знос НА Дт 401 Кт 133

Синтетичний облік вибуття нематеріальних активів ведеться у меморіальному ордері № 9-в, аналітичний — на картках, у книзі за їх видами.

30.Необоротні активи бюджетних установ (визначення, загальна класифікація, задачі обліку).

Необоротні активи являють собою сукупність матеріально-речових і нематеріальних цінностей та об’єктів, які належать установі, забезпечуючи її функціонування, і мають очікуваний термін корисної дії чи експлуатації понад рік. Особливістю необоротних активів є багаторазове використання їх у процесі діяльності бюджетних установ і збереження початкового зовнішнього вигляду (форми) впродовж тривалого періоду.

До складу необоротних активів належать земельні ділянки, капітальні витрати на поліпшення земель, будинки, споруди, передавальні пристрої, робочі, силові машини та обладнання, транспортні засоби, інструменти, прилади, столовий, кухонний та господарський інвентар, обчислювальна техніка, робоча та продуктивна худоба, багаторічні насадження, музейні цінності, експонати зоопарків, виставок, бібліотечні фонди, знаряддя риболовлі, спеціальні інструменти та спеціальні пристосування, білизна, постільні речі, одяг та взуття, тимчасові нетитульні споруди, природні ресурси, інвентарна тара, матеріали тривалого використання для наукових цілей, авторські та суміжні з ними права, права користування природними ресурсами, майном, об’єктами промислової власності, інші матеріальні та нематеріальні активи тривалого використання.

Необоротні активи залежно від їхньої функціональної ролі поділяють на основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи, незавершене капітальне будівництво

Відповідно до ст.137, 141 Господарського кодексу України необоротні активи та запаси у складі іншого майна закріплені за бюджетними установами на правах оперативного управління з метою здійснення відповідної господарської діяльності. Виходячи з цього завданнями бухгалтерського обліку необоротних активів та запасів виступають:

= правильне документальне оформлення і своєчасне відображення в облікових регістрах надходження необоротних активів і запасів, їх внутрішнього руху та вибуття;

= правильне обчислення та відображення в обліку суми зносу необоротних активів та видатків, пов’язаних із їхнім ремонтом;

= точне визначення результатів ліквідації об’єктів необоротних активів;

= контроль за збереженням та ефективним використанням кожного з об’єктів необоротних активів;

= контроль за збереженням і рухом запасів на складах;

= контроль за раціональним використанням запасів і дотриманням норм їх використання;

= забезпечення всіх рівнів управління інформацією про наявність, рух і вибуття необоротних активів та запасів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]