Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Господарське-Венедіктов.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

10. Інші адміністративно-господарські санкції.

Адміністративно-господарські санкції можуть бути застосовані до суб'єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб'єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

Перелік літератури для самостійного додаткового навчання:

  1. Вінник О.М. Господарське право: Курс лекцій. – К.: Атіка, 2004. – 624 с.

  2. Хозяйственный кодекс Украины: Комментарий. Издание второе. – Х.: ООО «Одиссей», 2005. – 896 с.

  3. Хозяйственное право: Учебник / В.К. Мамутов, Г.Л. Знаменский, К.С. Хахулин и др.; Под ред. Мамутова В.К. – К.: Юринком Интер, 2002. – 912 с. – Библиогр.: с. 897-899.

  4. Кравчук В.М. Корпоративне право. Науково-практичний коментар законодавства та судової практики. – К.: Істина, 2005. – 720 с.

  5. Кибенко Е.Р. Корпоративное право. Учебное пособие. – Х: фирма «Эспада», 1999. – 480 с.

  6. Задихайло Д.В., Кібенко О.Р., Назарова Г.В. Корпоративне управління: Навчальний посібник. – Х.: Еспада, 2003. – 688 с.

  7. Скакун О.Ф. Теорія держави і права: Підручник. 2-е вид. / Пер. з рос. – Харків: Консум, 2005. – 656 с.

Навчальне видання

Господарське право (конспект лекцій для студентів заочної форми навчання)

Укладач: Сергій Валентинович Венедіктов

Редактор: М.З.Аляб’єв

Коректор:

Комп’ютерний набор і верстка:

План 2007, поз. 134

__________________________________________________________________

Підп. до друку Формат 60х84 1/16 Папір офісний

Друк на ризографі. Умовн.-друк.арк. 5,2 Обл.-вид.арк. 6,0

Замовл.№ Тираж 150 прим.

61002, Харків, хнамг,вул..Революції, 12

Сектор оперативної поліграфії ІОЦ ХНАМГ

61002, Харків, вул.Революції,12

1 Імперативна норма – це норма, що виражає у категоричних розпорядженнях держави чітко визначені дії і не допускає ніяких відхилень від вичерпного переліку прав і обов’язків суб’єктів (прим. авт.).

2 Відповідно до Конституції України податки і збори встановлюються виключно Законами України. Однак згідно перехідних положень Конституції України Президент України протягом трьох років після набрання чинності Конституції має право видавати укази з економічних питань, не врегульованих законами. Таким чином існування цього указу, виданого якраз в цей проміжок часу, є достатньо правомірним.

3 Зазначені суб'єкти господарювання мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи які не матимуть статусу юридичної особи

4 Найбільш доступне визначення поняття „акція” надав Н.Н. Носов у своєму романі-казці „Незнайка на місяці”:

- Ви знаєте що таке акції? – спитав він Незнайку.

- Ні, мені щось не доводилося чути про них, - признався Незнайка.

- Акції – це такі папірці, ніби грошові знаки. Їх можна друкувати в типографії. Кожну акцію ми будимо продавати скажемо по фертингу. Виручені гроші потратимо на будівництво літального апарату, а коли насіння буде доставлене, кожен власник акцій отримає свою долю насіння. Розуміється у кого буде більше акцій, той і насіння отримає більше”.

5 До емітентів належать держава в особі уповноваженого органу, юридична особа і у випадках, передбачених законодавством, фізична особа. Емітент від свого імені випускає цінні папери і зобов'язується виконувати обов'язки, що випливають з умов їх випуску (прим. автора).

6 Облігація – це цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов'язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій строк та виплатити доход за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення.

7 Іпотечний пул - об'єднання іпотек за іпотечними договорами, що забезпечує виконання основних зобов'язань, реформованих у консолідований іпотечний борг.

8 Винятком в цьому випадку є вимога законодавця щодо обов’язкової наявності к учасників повного товариства та повних учасників командитного товариства, які в межах товариства спільно здійснюють підприємницьку діяльність, статусу зареєстрованого суб’єкта підприємницької діяльності.

9 Встановлюється Національним банком України, на момент написання цього конспекту лекцій діє ставка в розмірі 8,5% річних, затверджена Листом Національного банку України від 06.06.2006 р. № 14-011/1373-6039

10 Правила ІНКОТЕРМС представляють собою набір типових умов, при застосуванні яких заключаються договори (контракти) купівлі-продажу між сторонами, комерційні підприємства яких знаходяться в різних державах. Кожна з умов передбачає обов’язки продавця та покупця, розподіл розходів та ризиків, а також відповідальність сторін за виконання договору. На даний час діють офіційні правила Міжнародної торгової палати для тлумачення торговельних термінів – ІНКОТЕРМС-2000 (прим. автора).

11 В цьому випадку слід враховувати таку обставину, що незалежно від місця розгляду спору, будь це Україна, або Китайська народна демократична республіка, в разі задоволення судом Вашого позову, виконувати судове рішення прийдеться саме в іноземній країні, з якої походить інша сторона зовнішньоекономічного договору (контракту), так, що щасти вам (прим. автора).