Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУДІВЕЛЬНИЙ КОМПЛЕКС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Будівельний комплекс

Будівельний комплекс охоплює систему підприємств і галузей, продукція яких призначається для капітального будівництва у сферах промисловості, сільського господарства, транспорту, а також для потреб житлово-комунального господарства та всіх інших сфер людської діяльності. Галузі і виробництва, які виробляють продукцію, що призначається тільки для процесу будівництва, складають галузеву структуру промисловості будівельних матеріалів. А промисловість будівельних матеріалів, є основною ланкою промислово-матеріальної бази будівельної індустрії. Вона налічує понад 20 галузей і виробництв, рівень розвитку в Україні яких неоднаковий. Сьогодні на виробництво будівельних матеріалів припадає більше половини витрат, пов'язаних з будівельно-монтажними роботами в Україні. Про значення промисловості будівельних матеріалів свідчить той факт, що витрати на будівельно-монтажні роботи становлять 1/2 загального обсягу капітальних вкладень у народне господарство.

Розглядаючи функціональну структуру процесу будівництва, необхідно особливо звернути увагу на стадійність виробництва, що досить добре простежується. Стадії "прив'язані" до єдиного виробничого процесу, хоч і можуть включати ланки інших систем і підсистем. Незважаючи на велику різноманітність галузей народного господарства і об'єктів, що споруджуються, процес їх будівництва характеризується рядом відмінностей та загальних особливостей. Принципова спільність у географії виробництва всіх об'єктів будівництва полягає в спорудженні їх на місці експлуатації. Спільним для характеру виробничого процесу будівельних організацій є їх мобільність від закінченого об'єкту будівництва до місця спорудження нового. Проте в різних галузях будівельної індустрії ця мобільність має принципові відмінності.

Виходячи з техніко-економічних особливостей галузі і враховуючи переважаюче використання на кожному з етапів будівництва відповідних технологічних процесів, виділяють чотири взаємообумовлені стадії процесу будівництва, відповідно до яких і групуються галузі будівельного комплексу:

  • видобуток і механічна обробка будівельної мінеральної сировини;

  • виробництво дрібноштучних і сипучих будівельних матеріалів;

  • виробництво стінових матеріалів, будівельних деталей, конструкцій, розчинів і бетону;

  • монтаж і спорудження об'єктів будівництва на будівельних майданчиках.

Кожна з перших трьох стадій процесу будівництва складається з окремих ланок, об'єднаних характером виробничого процесу. Всі ланки цих стадій формуються з урахуванням забезпечення виробничого процесу в завершальній четвертій стадії, яка відзначається особливою специфікою. Вона полягає в поетапності виробництва, починаючи з підготовки місцевості, підведення комунікацій, спорудження фундаменту, зведення стін, перегородок, перекриття, різних сантехнічних, столярних і оздоблювальних робіт.

Особливості виробничого процесу в будівельній індустрії полягають, з одного боку, в єдності призначення продукції всієї системи, з іншого - у всебічності зв'язків даного процесу з. суміжними галузями й використанні їх готової продукції у власному технологічному процесі як напівфабрикатів. Це з погляду географічної науки вимагає додаткової уваги при вивченні раціональності виробничих зв'язків. Отже, на розвиток окремих стадій і ланок процесу будівництва мають вплив як "внутрішньовиробничі", тобто власні чинники й закономірності, так і чинники зовнішнього порядку.

Мінерально-сировинніресурси промисловості будівельних матеріалів Особливості геологічної будови території України і складна геологічна історія зумовили велику різноманітність і значні запаси мінеральних ресурсів. На сьогодні вже розвідано багато родовищ граніту, вапняків, доломіту, вулканічних туфів, гіпсів, мергелів, крейди, мармуру, трепелів і опок, пісковиків, гравію, пісків, алуніту, ніфеліну, різних глин, кварцитів, мінеральних фарб та ін. Отже, ресурси нерудних корисних копалин дають можливість розвивати найрізноманітніші галузі промисловості будівельних матеріалів. З них виробляють будівельний камінь, цеглу, цемент, вапно, алебастр, скло, фарфоро-фаянсові, бетонні, оздоблювальні, керамічні та інші вироби. Крім того, в багатьох галузях промисловості нерудні копалини десятками мільйонів тонн використовуються як допоміжні матеріали і в технологічних процесах.

Так, у машинобудуванні для виготовлення ливарних форм застосовують глину і формувальні піски, у великих кількостях каолін і тальк вживають у паперовій, гумовій і хімічній промисловості, вапняки у металургії та при виробництві цукру і соди. Отже, використання нерудної сировини носить комплексний характер. Проте розміщення її по території України досить нерівномірне. Родовища гранітів знаходяться в Житомирській, Вінницькій, Рівненській, Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській і Миколаївській областях. Лабрадорити, габронорити і кварцити відомі тільки в Житомирській області, а базальт - у Рівненській. Закарпатська область багата мармуром, вулканічними туфами, перлітом, андезитом. Дещо ширша географія пісків для виробництва скла, що зустрічаються в Донецькій, Харківській, Чернігівській і Чернівецькій областях. Родовища каоліну поширені у Вінницькій, Черкаській, Дніпропетровській, Запорізькій областях. Рідше зустрічаються тугоплавкі глини (Донеччина), бетонітові глини мінеральні фарби (Дніпропетровщина), сировина є в Криму, Одеській, Ворошиловградській, Донецькій, Вінницькій і

/

деяких інших областях. Родовища трепелу й опок зустрічаються у Хмельницькій, Вінницькій, Харківській, Дніпропетровській, Сумській, Херсонській областях і на Кримському півострові.

Покладів будівельних корисних копалин в Україні багато, але більшість з них розвідані слабо. За запасами, якістю, потужністю пластів багато родовищ корисних копалин є рідкісними, а деякі унікальними. ПРИРОДНІ УМОВИ І РЕСУРСИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК БУДІВЕЛЬНОЇ ІНДУСТРІЇ

Однією зі специфічних і відмінних особливостей будівельної індустрії є значна чутливість виробничого процесу до умов та чинників природного й соціально-економічного характеру. Природні та соціально-економічні передумови є основою формування територіально-виробничих комплексів будівельної індустрії. В кожному конкретному випадку одні і ті ж умови та чинники в різній мірі впливають на стадії будівництва. Це проявляється у різниці затрат суспільної праці на створення однотипної продукції в різних умовах. У зв'язку з цим вивчення окремих компонентів природного середовища і соціально-економічних чинників на розвиток процесу будівництва в конкретних умовах надзвичайно важливе для ефективної територіальної організації будівельно-індустріальних комплексів.

Значна частина процесу будівництва здійснюється на відкритих майданчиках, будівельники і виробничий процес знаходяться під постійним впливом погодно-кліматичних умов. Цей вплив тим сильніший, чим складніші природні умови в районі забудови. Особливо це відчутно на слабоосвоєних територіях. Під дією природних чинників часто змінюється ритмічність виробничого процесу, затягуються його терміни і в цілому збільшується вартість об'єкта будівництва. Навіть транспорт і сільське господарство мають задовго наперед закріплену територію для своєї виробничої діяльності, що дає можливість враховувати її природні та економічні особливості. Для спорудження чергового об'єкта будівельні організації переміщуються на новий майданчик, з новими природними й економічними умовами. Врахування їх дасть можливість зменшити, а в деяких випадках уникнути труднощів для робітників, виробничого процесу та складностей для наступної експлуатації об'єктів будівництва. Процес будівництва часто ускладнюється не тільки кліматичними, а й екстремальними гідрологічними умовами і гірським рельєфом. Урахування інженерно-технічних і економічних особливостей території та кожного майданчика для будівництва вкрай необхідні. В окремих випадках природні умови на стільки різняться, що при спорудженні однотипних об'єктів необхідно формувати різні за структурою будівельні комплекси.

Галузева і територіальна структура будівельного комплексу Галузі будівельного комплексу розвиваються в усіх районах, однак переважна більшість підприємств тяжіє до районів індустріального будівництва. Отож на передній план виступає виробництво цементу, збірного залізобетону і заповнювачів для бетону. В різних районах освоєні родовища мінерально-будівельної сировини - джерел природних будівельних матеріалів. Використовуються відходи певних галузей важкої індустрії (шлаки в металургійному виробництві, відходи золи в електроенергетиці). Це призвело до виникнення комплексів підприємств на основі комбінування виробництва будівельних матеріалів з чорною і кольоровою металургією, електроенергетикою та галузями, що виробляють мінеральну сировину. Використання золи і шлаків теплових електростанцій, відходів вуглезбагачувальних фабрик, металургійного виробництва посилює зв'язки промисловості будівельних матеріалів з галузями важкої індустрії і розглядається як один з головних резервів зростання виробництва продукції.

На розміщення підприємств будівельного комплексу, зокрема виробництво будівельних матеріалів, найбільший уплив має сировинний фактор. Наближення виробництва до сировинних баз зумовлене великими обсягами витрат сировини на одиницю продукції низькою її транспортабельністю. Так, перевезення піску або гравію автотранспортом на 50 км коштує в 10 разів дорожче порівняно з їх видобутком. На виробництво 1 т цементного клінкеру витрачається 1,5...2,5 т вапняку і глини, 1 т вапна -2 т вапнякового каменю, а 1 т керамічних труб - до 1,5 т глини. Питома вага витрат на сировину становить 15...25 % у структурі собівартості продукції.

Низка галузей промисловості будівельних матеріалів тяжіє до споживача, зокрема виробництво залізобетонних виробів і конструкцій та виробництво в'яжучих матеріалів, їх продукція менш транспортабельна, ніж сировина. Однак часто вибираються такі варіанти їх розміщення, які дають можливість зважати на тяжіння до сировинних баз і до споживачів.

Беручи до уваги значення сировинного й споживчого факторів, розрізняють дві групи галузей: Х)переважно сировинної орієнтації - виробництво цементу, азбестоцементних і шиферних виробів, вогнетривів, скла, керамічних труб, вапна та ін.;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]