Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_kurs вибіркові.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
190.98 Кб
Скачать

Анотація дисципліни

МОДЕЛІ СИНЕРГЕТИЧНОЇ ЕКОНОМІКИ”

1. Мета опанування дисципліни, її взаємозв’язок з іншими дисциплінами. Метою дисципліни є формування системи теоретичних знань щодо можливостей синергетичного підходу в економіці, моделювання синергетичних явищ та практичних навичок щодо використання відповідних математичних інструментів. Ставиться також мета переконати майбутнього фахівця, що використання методів та моделей синергетики в економіці є не даниною моді, а нагальною потребою рухатися вперед, за межі, окреслені традиційним (класичним) підходом, шукати нові шляхи використання потужних сучасних обчислювальних засобів для розв’язання серйозних прикладних задач.

В центрі уваги перебуває синергетика, яка розглядає світ, як послідовність деструктивних і креативних процесів, єдність збереження та руйнування. На цій основі виокремлюється творча функція хаосу, який, усуваючи відживаюче, сприяє народженню нового порядку, нових структур на основі розвитку однієї з внутрішніх тенденцій самоорганізації економічної системи.

Для досягнення цієї мети в процесі викладання дисципліни передбачається вирішення таких завдань: формування ролі синергетичної економіки як складової економічної теорії; розкриття принципів і визначення функцій синергетичної економіки; синергетична економіка і процеси економічної еволюції; синергетична економіка як методологія дослідження нестійких нелінійних явищ в економічній еволюції (структурних змін, біфуркацій, хаосу тощо).

Тривалість викладання дисципліни  144 год., кредити ECTS  4,0. Рекомендований семестр  7 або 8. Форми та методи навчання такі: лекції, практичні заняття, лабораторні роботи.

2. Перелік компетенцій, яких набуде студент після опанування даної дисципліни: знатимуть концептуальні засади синергетичного підходу в економіці; основні поняття, сутність і завдання синергетичної економіки; моделі та математичний інструментарій синергетичної економіки; основні класи математичних моделей та сучасну методологію аналізу динаміки економічних систем; вмітимуть: самостійно здійснювати постановку прикладних економічних задач; аналізувати інформаційну базу для адекватного використання математичних методів і побудови моделей розвитку економічних систем; застосовувати синергетичний підхід у моделюванні та аналізі економічних процесів та явищ; на якісному рівні здійснювати аналіз та виділяти характерні особливості економічного процесу у цілому, прогнозувати його розвиток; діагностувати наявність хаосу процесі розвитку економічної системи та виникнення порядку з хаосу.

3. Сфера реалізації набутих знань і умінь в майбутній професії. Вивчення дисципліни спричинене практичною потребою фахівців у кількісному та якісному оцінюванні перспективи розвитку економічних процесів та явищ на етапі переходу економічної системи в новий стан. Набуті знання дають можливість досліджувати та ідентифікувати такі (нелінійні) явища в економічній еволюції, як структурні зміни, біфуркації, хаос тощо і з урахуванням цього оцінювати інтервали адекватності щодо використання результатів, отриманих з допомогою математичних моделей, обґрунтовувати прийняття відповідних рішень та оцінювати можливі наслідки цих рішень.

4. Зміст дисципліни: cинергетика, як сучасна методологія аналізу динаміки економічних систем; елементи математичної теорії динамічних систем; математичні моделі динаміки економічних систем та їх дослідження; математичні моделі джерел невизначеності економічних процесів; застосування теорії хаосу в економіці; якісний аналіз моделей економічних систем; нейронні мережі та фінансовий менеджмент.

5. Викладацький склад: Вітлінський В.В., д-р екон. наук, професор; Матвійчук А.В., д-р екон. наук.

6. Основна література:

  1. Занг В.Б. Снергетическая экономика. – М.: Мир, 1999. – 336с.

  2. Петерс Э. Хаос и порядок на рынках капитала. Новый аналитический взгляд на циклы, цены и изменчивость рынка: Пер. с англ. – М.: Мир, 2000. – 333с.

  3. Сергеева Л.Н. Моделирование поведения экономических систем методами нелинейной динамики (теории хаоса). – Запорожье: ЗГУ, 2002. – 227с.

  4. Чернавский Д.С. Синергетика и информация (динамическая теория информации). – М.: Эдиториал УРСС, 2004. – 288с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]