Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Власні функції та обробники подій.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
33.21 Кб
Скачать

Обробка клацання мишею

Один з ключових моментів взаємодії форми з користувачем полягає у визначенні часу, коли відбувається клацання Кнопкою миші. Коли користувач клацає на якомусь об'єкті Web-сторінки, він, як правило, чекає відповідної реакції. Клацання мишею здійснюються, перш за все, на кнопках і посиланнях, крім того, користувачам досить часто доводиться клацати на таких елементах форм, як перемикачі та прапорці. Одиночне клацання мишею можна зафіксувати за допомогою події onclick. Воно може потім запустити певну приєднану процедуру з використанням JavaScript для формування відповідної реакції на клацання мишею.

Обробник події onclick зазвичай приєднується до кнопок форми, наприклад таким, як submit і reset, створеним за допомогою дескрипторів <input/> та / або <button>. Обробник події onclick можна використовувати і з дескриптором <а>. Подія onclick відноситься до розряду так званих вбудованих подій, які розпізнаються більшістю Web-елементів. Вбудовані події представляють собою набір загальновживаних подій, які можна використовувати з більшістю стандартних дескрипторів HTML.

<html>

<body>

<form name="Form1">

<input type="button" name="button1" value="Hello"

onclick="document.Form1.button1.value='VOT'"/>

</form>

</body>

</html>

Alpha

ОБРОБКА ПОДВІЙНОГО КЛАЦАННЯ

З точки зору обробки подій подвійне клацання мишею дуже схожий на одинарний, але користувач швидко натискає кнопку не один раз, а два. Подвійний клацання мишею можна зафіксувати за допомогою події ondblclick. Обробник цієї події можна ввести в ті ж елементи, що і подія onclick, включаючи дескриптори <input/>, <button> і <а>. Подія ondblclick також відноситься до категорії вбудованих. Це означає, що його можна використовувати практично з усіма елементами Web-сторінок.

Подвійне клацання мишею може надати кнопці подвійне функціональне навантаження. Якщо зв'язати подію onclick з обробкою однієї послідовності команд, а подія ondblclick - з обробкою іншій послідовності команд, то один і той же елемент інтерфейсу зразок кнопки можна застосовувати для виконання подвійної роботи.

<html>

<body>

<form name="Form1">

<input type="button" name="button1" value="Hello"

onclick="document.Form1.button1.value='VOT'";

ondblclick="document.Form1.button1.value='Пользователь Web'"/>

</form>

</body>

</html>

Створення перевертаючих кнопок

Переворачивающиеся кнопки можуть виявитися корисними для користувача при навігації по Web-сторінці. Коли покажчик миші виявляється над перевертається кнопкою, вид кнопки змінюється. У JavaScript цього можна досягти, замінюючи вихідне зображення новим зображенням. Переворачивающиеся кнопки можна створити за допомогою обробників подій onmouseover і onmouseout. При цьому обробник onmouseover забезпечує відображення нового зображення замість вихідного, а обробник onmouseout забезпечує повернення до первісного зображення.

Використання обробників подій onmouseover і onmouseout призводить до того, що при розташуванні покажчика миші на кнопці з'являється нове зображення, а після того як покажчик прибраний з кнопки, вона приймає колишній вигляд. Обробники подій onmouseover і onmouseout можна використовувати з гіпертекстовими посиланнями, картами відображення зображень і зображеннями.