Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансова звітність_Відпов.на пит.на залік.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
142.3 Кб
Скачать

20. Мета складання звіту про власний капітал.

Власний капітал — це один з найважливіших і найістотніших показників для підприємства, оскільки втілює в собі такі харак-теристики: •          забезпеченість коштами для функціонування підприємства; •          платоспроможність підприємства; •          кредитоспроможність підприємства.

Звіт про власний капітал — це звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного пе-ріоду. Метою складання Звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду. Власний капітал утворюється за рахунок двох джерел: •          внесення власниками (засновниками) грошей чи інших активів; •          накопичення суми прибутку, що залишається на підприємстві. Іншими словами власний капітал — це власні джерела фінан-сування діяльності підприємства, які без визначення строку по-вернення внесені його власниками (засновниками), або залишені ними на підприємстві із чистого прибутку. За рівнем відповідальності власний капітал поділяється на дві частини: •          статутний (реєстрований) капітал, розмір якого визначається установчими документами і обов’язково підлягає реєстрації; •          додатковий капітал, який ще називають нереєстрований, — це додаткові внески засновників (учасників), резервний капітал та нерозподілений прибуток.

21. Зміст статей звіту про власний капітал.

7. У статтях "Залишок на початок року" та "Залишок на кінець року" показують суми власного капіталу на початок (нескоригований залишок) і кінець року.

8. У статтях "Зміна облікової політики", "Виправлення помилок" та "Інші зміни" відображаються суми коригувань, передбачених Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 6 "Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах".

9. У статті "Скоригований залишок" показується залишок власного капіталу на початок звітного року після внесення відповідних коригувань.

10. У статтях розділу "Переоцінка активів" наводяться дані, які відображають збільшення або зменшення власного капіталу в результаті переоцінки основних засобів та інших активів у порядку, передбаченому відповідними положеннями (стандартами).

11. У статті "Чистий прибуток (збиток) за звітний період" показується сума чистого прибутку (збитку) зі звіту про фінансові результати.

12. У статтях розділу "Розподіл прибутку" наводяться сума нарахованих дивідендів, дані про інший розподіл прибутку між учасниками (власниками) підприємства або спрямування прибутку до статутного капіталу, резервного капіталу тощо. 

13. У статтях розділу "Внески учасників" наводяться дані про збільшення статутного капіталу підприємства та зміни неоплаченого капіталу в результаті збільшення або зменшення дебіторської заборгованості учасників за внесками до статутного капіталу підприємства.

14. У статтях розділу "Вилучення капіталу" наводяться дані про зменшення власного капіталу підприємства внаслідок виходу учасника, викупу чи анулювання викуплених акцій акціонерним товариством, зменшення номінальної вартості акцій або з інших причин.

15. У статтях розділу "Інші зміни в капіталі" наводяться дані про всі інші зміни у власному капіталі підприємства, що не були включені до вищезазначених статей, зокрема, списання невідшкодованих збитків, безкоштовно отримані активи та інші зміни.

16. У статті "Разом змін в капіталі" наводиться підсумок змін у складі власного капіталу за звітний період, що визначається як сума всіх змін, відображених у рядках 060 - 280. Залишок власного капіталу на кінець року визначається, виходячи з його скоригованого залишку на початок року (рядок 050) і підсумку змін у капіталі (рядок 290).

17. Дані в графах 3 - 11 наводяться у дужках, якщо такі показники призводять до зменшення залишку відповідного елементу власного капіталу.