Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мислення.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
98.3 Кб
Скачать

4. Процес розуміння

Результатом розумової діяльності є розуміння людиною предметів та явищ об'єктивної дійсності. Розуміння — це склад­на аналітико-синтетична діяльність мозку, спрямована на роз­криття внутрішньої сутності об'єктів, на усвідомлення зв'язків, відносин, залежностей, які в ній відображуються,' Залежно від ха­рактеру пізнавального завдання та його змістовної структури ро­зуміння може виявлятись у співвіднесенні нового об'єкта з відо­мим як такого, що має з ним спільні ознаки, у з'ясуванні причини явища, визначенні вихідних принципів і логічних засад ро­зуміння факту, у розумінні підтексту мовного висловлювання, мотивів, змісту та значення вчинку тощо. Необхідна умова ро­зуміння будь-яких фактів — достатні знання та життєвий досвід людини, які є ключовими компонентами цього процесу.

Як зауважив І. Сєченов, думку може засвоїти чи зрозуміти лише та людина, в якої вона входить ланкою до складу власного досвіду/Розуміння спирається на асоціативні зв'язки, що сфор­мувалися в попередньому досвіді, і являє собою актуалізацію цих зв'язків. Від їх багатства та різноманітності залежить успішне ро­зуміння. Відповідні асоціації є основою для продуктивного утво­рення нових асоціацій, замикання нових зв'язків та адекватного відображення причинної, логічної чи структурної сутності об'єкта розуміння. '

Важливе значення для розуміння має поєднання слова з наоч­ними образами, особливо тоді, коли предметом розуміння є функціональні характеристики об'єктів. Наочні образи, так само як і практичні дії, не лише ілюструють те, що потрібно зрозуміти, а й допомагають розкриті суть того, що осмислюється.

Критерієм розуміння є сформульована у слові думка, яка відображує знання істотних ознак об'єкта чи явища.? Вміння охарактеризувати словами те, що осмислюється, свідчить про правильне розуміння.

'Важлива роль у розумінні належить розумовим і практичним діям, що виконуються у зв'язку з розкриттям сутності об'єкта пізнання. При розумінні наукового тексту треба виокремити по­нятійний апарат, визначити його логічну структуру, скласти тези, зробити узагальнення. При вивченні механізмів і принципів їх роботи показником розуміння стає вміння вільно їх розбирати та складати. Надійним показником розуміння є зміст відповідей на нестандартні запитання щодо суті засвоєних знань, вміння варіювати формулювання думок, реконструювати текстову осно­ву змісту, передавати його у більш стислому чи розгорнутому ви­гляді. Свідченням розуміння вважається також уміння застосо­вувати на практиці сформульовані у словесній формі принципи, наводити оригінальні приклади, що ілюструють явище.

У навчальному процесі часто виникають ситуації, коли шлях до усвідомлення знань нерозривно пов'язаний з певними прак­тичними діями за інструкціями чи алгоритмами, наприклад при оволодінні принципами розв'язання математичних завдань, ор­фографічними правилами тощо.

Розумова діяльність людини, що спрямована на розуміння предметів та явищ об'єктивного світу, його закономірностей, по­требує урахування та дотримання в цьому процесі всіх психо­логічних умов, від яких залежить його продуктивність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]