Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кУРСАК.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
514.56 Кб
Скачать

1.3. Лікувальні властивості соків.

Овочі і фрукти мають велике значення в нашому харчуванні, і тому для нашого здоров'я.

Вони служать джерелами не тільки вітамінів і мінеральних солей, але містять клітковину, органічні кислоти, пектинові речовини, ароматичні речовини і ефірні масла. За вмістом вітамінів овочі і фрукти можна розділити на наступні групи :

Перша група.

Овочі та фрукти, які доставляють в організм головним чином вітамін С, а також мінеральні речовини, цукор, клітковину, вітаміни А і В2.

До цієї групи належать помідори, апельсини, лимони, грейпфрут, квашена капуста (особливо), смородина, аґрус, лісові ягоди, стручковий перець, малина, полуниця, зелень петрушки.

Друга група.

До неї належать овочі і фрукти, що забезпечують організм головним чином каротином. Овочі і фрукти цієї групи постачають також мінеральні речовини, вітамін С, цукор, клітковину,вітамін В2.

До цієї групи належать диня, помідори, морква, гарбуз, абрикоси, цибуля - порей, брюссельська капуста, зелені стучки квасолі і гороху, петрушка, червоний перець, горобина.

Третя група.

Овочі та фрукти, які містять невелику кількість мінеральних речовин і вітамінів, розчинних у воді та позитивно впливають на обмін речовин в організмі (вітамін С і вітаміни групи В).

До цієї групи відносяться буряк, морква, огірки, цибуля, петрушка, редиска, яблука, груші, сливи, черешні та виноград. Так як овочі і фрукти бувають часто забруднені мікробами, а іноді і хімічними речовинами, первинну обробку слід проводити дуже ретельно.

Щоб приготовані напої зберегли поживну цінність сировини, слід:

1. Овочі і фрукти, призначені для переробки, ретельно перебрати, прибираючи зіпсовані і несвіжі.

2. Старанно промити овочі і фрукти. Особливу увагу приділити клубнеплодам, які бувають сильно забруднені землею. Бульбоплоди мити щіткою. Перед переробкою краще обдати окропом.

3. Овочі та фрукти, які не можна піддавати переробки з шкіркою, помити і зрізати шкірку.

4. Фрукти і овочі, призначені для натуральних соків, переробляти швидко і безпосередньо перед вживанням.

Соки потрібно готувати лише зі свіжих, не зіпсованих фруктів і плодів і відразу пити.

Як приготувати сік вдома.

Соки потрібно готувати лише зі свіжих, не зіпсованих фруктів і плодів і відразу пити. Вчені встановили, що соки, отримані на центрифузі або ценробежной соковитискач, краще ніж соки, отримані іншими методами, наприклад, за допомогою преса. Центрифужну сік готується в 3 - 4 рази швидше, менше окислюється. Центрифужну сік містить до 10% м'якоті і є нектаром. У нього переходить значно більше фізіологічно активних речовин і він біологічно цінніше для організму. Сік вживається відразу після приготування.

Навіть короткочасне зберігання в холодильнику прискорює бродіння і псування продукту, хоча його смак ще не змінився. Консервовані соки діють менш активно, ніж свіжі.

Соки можна пити стільки, скільки п'ється із задоволенням, не змушуючи себе. Як правило, для отримання помітних результатів необхідно пити не менше 600 мл на добу. Потрібно пам'ятати, чим більше ми п'ємо соки, тим швидше досягаємо бажаного результату.

Залежно від стану людини морквяний сік можна пити до 4 літрів на день. Цей сік допомагає приводити весь організм в нормальний стан. Цей сік самий багатий джерело вітаміну А, який організм швидко засвоює. Також у ньому міститься велика кількість вітамінів B, C, D, E, K. Він покращує апетит, покращує травлення і структуру зубів.

Її мати, з метою покращення якості молока, повинна пити щодня багато соку.

Морквяний сік є природним розчинником при виразках і ракових утвореннях. Він підвищує опірність до інфекцій, діє досить ефективно разом з підшлунковою залозою, підвищує опірність залоз і пазух лицьового черепа і дихальних органів організму, захищає нервову систему і не знає собі рівних в підвищенні енергії і сили.

Суха шкіра, дерматит та інші шкірні захворювання також є причиною недостатності в організмі цих елементів живлення, що містяться в сирої моркви. Те ж саме відноситься і до очних хвороб, таких як кон’юнктивіт, офтальмо та ін.

Як засіб боротьби проти виразок і ракових утворень, морквяний сік є дивом нашого століття. Проте необхідно, щоб він був приготований правильно, а кожна їжа, що містить крохмаль, концентрований цукор, і будь-яку зернову борошно, була повністю виключена.

При вживанні капустяного соку дивно швидко піддається лікуванню виразка 12- палої кишки. З рівним успіхом можна використовувати морквяний сік, який набагато смачніше.

Суміш соків моркви й капусти утворює прекрасний джерело вітаміну С як засіб очищення, особливо, при інфекції ясен, вызавающих пародонтоз. Сік капусти вельми ефективно застосовується при пухлинах. Сік зі свіжої капусти вживають при хронічних гастритах, особливо із зниженою кислотністю, виразковій хворобі шлунку і 12- палої кишки, захворюваннях печінки і селезінки, ожирінні. 1 - 2 склянки 2—3 рази на день за годину до їжі в теплому вигляді.

Сік сирої картоплі добре очищає весь організм. В суміші з морквяним соком і соком селери дуже добре допомагає при порушеннях травлення, нервових розладах, наприклад при ішіасі і зобі. У цих випадках щоденне вживання 500 гр. морквяного, картопляного, огіркового, бурякового соку дуже часто дає позитивний результат за короткий термін, за умови, що виключені всі м'ясні і рибні продукти.

Лимон дуже багатий мінеральними солями, особливо вітаміном С і лимонною кислотою, тому його вживання дуже важливо для організму. У нього сильний антимікробну і антисиптичну дію. Сік лимона приймають при атеросклерозі, сечокам'яної хвороби, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, порушеній обміні речовин, геморої, гарячкових станах. Його можна пити, додаючи сік половини лимона в 0,5 склянки гарячої води, 2 - 3 рази в день. Його додають в салати зі свіжих овочів без додавання солі. Такий сік вельми корисний при ангіні, запальних захворюваннях слизової оболонки рота і глотки. Також сік застосовується як зовнішнє ліки при грибкових захворюваннях шкіри.

При кам’яної хвороби в жовчному міхурі п'ють 10 - 12 склянок і близько 1,5 літрів суміші морквяного, бурякового і огіркового соку протягом всього дня. Через день - два почнуться напади сильних болів, по 10 - 15 хвилин. На 6 - 7 день настане криза з сильними болями, потім біль вщухне, і незабаром після цього все пройде, і камінь зникне. При дуже сильних болях звернутися до лікаря для отримання болезаспокійливого.

Ймовірно, огірки є найкращим сечогінним засобом. Але вони володіють і іншими, не менш цінними властивостями, такими, як поліпшення росту волосся, зміцнюють серце і судини.

Огірки містять більше 40% калію, 10% натрію, 7,5% кальцію, 20% фосфору, 4,7% хлору.

Додавання цього соку до морквяного благотворно впливає при ревматичних захворюваннях, а такі захворювання є наслідком повышеного змісту сечової кислоти.Додавання до цієї суміші деякої кількості бурякового соку прискорює процес лікування. Високий вміст калію робить його дуже цінним при високому та низькому кров'яному тиску.

Огірковий сік допомагає при поганому стані зубів і ясен, наприклад, при пародонтозі. Наші нігті та волосся особливо потребують поєднанні елементів, наявних у свіжому огірковому соку і запобігають розщеплення і випадіння волосся. Сік може бути корисний для профілактики перенапруження міокарда. Він заспокоює і зміцнює нервову систему, запобігає атеросклерозу та покращує пам'ять. Можна приймати до 100 мл чистого соку. Дія соку посилюється в комбінації з іншими соками, наприклад, черносмородиновым, яблучним, грейпфрутовим (2:2:1:1) або томатним та часниковим (20:20:1).

Петрушка - це зелень, а сік її - один з найбільш сильнодіючих соків, тому ніколи не слід його пити чистим більше 50 мл на добу. Краще змішувати його з морквяним, салатним, сельдерейным або шпинатним соком.

Свіжий сік петрушки володіє властивостями, необхідними для кисневого обміну і підтримки нормальної роботи надниркових і щитовидних залоз. Наявні в ньому містяться елементи в такому поєднанні, що сприяють зміцненню кровоносних судин, особливо капілярів і артерій.

Цей сік - відмінний засіб при захворюваннях сечостатевого тракту і дуже допомагає при каменях в нирках і жовчному або сечовому міхурі, при нефриті та інших захворювань нирок. Успішно застосовується при лікуванні водянки. Ефективний він і при захворюваннях очей і системи зорового нерва, кон'юктивіті, катаракті, офтальмії. Млявість зіниці у всіх стадіях лікується питтям соку, змішаного з морквяним або сельдерейным соком. Сік застосовують разом з морквяним 1:3, коли потрібно швидко відновити зір, знижений від напруженої роботи. Його приймають при гіпертонії. Не можна приймати при запаленні нирок.

Кількість чистого соку на прийом - не більше 1 столової ложки.

Сік буряка - найцінніший сік для утворення червоних кров'яних кульок і для поліпшення крові взагалі.

Жінкам він особливо корисний, якщо пити його мінімум 0,5 літра в день в суміші з морквяним соком.

Один тільки буряковий сік при вживанні 150 гр. за раз може викликати очисну реакцію, а саме: невелике запаморочення або нудоту. Досвід показав, що в перший час краще пити суміш, де переважає морквяний сік, а потім поступово збільшити частку бурякового соку, поки організм краще перенесе його очисне корисну дію. Зазвичай достатньо 1 - 1,5 склянки соку 2 рази в день.

Самим позитивним властивістю є те, що в буряку міститься більше 50% натрію і тільки 5% кальцію. Це співвідношення цінно для підтримки розчинності кальцію, коли внаслідок вживання вареної їжі в організмі накопичився неорганічний кальцій в кровоносних судинах.

Суміш морквяного і бурякового соку є найкращим природним будівельником кров'яних клітин, особливо червоних кров'яних кульок. Він стимулює утворення еритроцитів, покращує пам'ять, особливо при атеросклерозі, розширює кровоносні судини. При гіпертонічній хворобі це один з кращих засобів. Він незамінний при недокрів'ї, покращує самопочуття. Він зміцнює нервову систему при неврозі і безсонні.

Угорські вчені вважають, що поліпшити стан хворих при злоякісних пухлинах може саме буряковий сік. Вони радять пити його не більше 100 мл на добу. Сік можна отримати як з коренеплодів, так і з молодою бадилля.

Свіжий томатний сік - один з найбільш корисних соків, які мають лужну реакцію, при умові, якщо при цьому не присутні концентровані цукор і крохмаль, у цьому випадку реакція буде кислої.

Помідори містять досить високий відсоток лимонною і яблучною кислоти, а також невеликий відсоток щавлевої кислоти. Ці кислоти всі корисні й необхідні при обмінних процесах в організмі, якщо вони знаходяться в органічному вигляді. Якщо помідори варяться або консервуються, то ці кислоти стають неорганічними, і як такі шкідливі для організму. У деяких випадках утворення каменів в нирках і сечовому міхурі є прямим наслідком вживання таких томатів, або їх соків, особливо з крохмалем і цукром. Томатний сік добре стимулює утворення шлункового соку, покращує діяльність серця. Випиваючи склянку соку, ви забезпечуєте собі половину добової потреби вітамінів А і С. Цей сік часто використовують в суміші з соком яблука, гарбуза і лимона (2:4:2:1), особливо для схуднення.

Добре укріплює серцево-судинну систему, корисний людям розумової праці. В соку досить багато кровотворних елементів. При ожирінні роблять суміші соків: яблучний - 100 мл, динний - 50 мл, томатний - 5 мл, лимонний - 25 мл беруть також при недокрів'ї та авітамінозі.

При атеросклерозі, гіпертонічної хвороби, ожирінні, захворюваннях жовчного міхура приймати по 0,5 склянки за 15–20 хв. до їжі. Кислі сорту (антонівка) приймають при заболевавниях шлунку зі зниженою кислотністю.