Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№15 скор вар 2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
591.36 Кб
Скачать

3. Тероризм. Види тероризму, його первинні, вторинні та каскадні вражаючі фактори

Тероризм – це форма політичного екстремізму, застосування чи загроза застосування найжорстокіших методів насилля, включаючи фізичне знищення людей, залякування урядів та населення для досягнення певних цілей.

Найбільш поширеними у світі терористичними актами є:

  • напади на державні або промислові об’єкти;

  • захоплення державних установ або посольств;

  • захоплення літаків або інших транспортних засобів;

  • насильницькі дії;

  • викрадення, політичні вбивства;

  • вибухи;

  • розповсюдження носіїв тяжких інфекційних захворювань.

Загальносвітова діяльність терористів з кожним роком не спадає. Змінюються тільки осередки тероризму: США, Росія, Ізраїль, Палестина, Іспанія, Ірак тощо.

Треба зазначити, що в Україні не виявлено терористичних організацій, орієнтованих на повалення державного ладу. Проблема тероризму в Україні перебуває в іншій площині – це «кримінальний тероризм» усередині країни та діяльність закордонних терористичних організацій на території України.

Терористичні акти

Нью–Йорк - 11.09.01

(адмін. будівлі)

Беслан – 01.09.2009

(школа)

Москва – 24.01.2011

(аеропорт Домодєдово)

Мінськ – 12.04.2011

(станція метро)

3.1. Види тероризму.

Причини виникнення тероризму як явища мають соціальний характер і пов'язані з існуван-ням занадто великих відмінностей між умовами життя людей, а також дотриманням прав і свобод особистості у різних країнах світу. За причинами виникнення тероризм ділиться на такі види:

  • соціальний (ідеологічний) тероризм,

  • національний тероризм,

  • релігійний тероризм,

  • світоглядний тероризм, мотивом якого є принципова незгода з панівними нор-мами та стосунками в суспільстві (наприклад, з будівництвом ядерних об'єктів, вбивством тварин, забрудненням навколишнього середовища, явищами глобалі-зації).

  • кримінальний тероризм.

Перераховані види тероризму загалом не характерні для України. Однак сучасний розви-ток відкритого суспільства, збільшення можливостей для переміщення земною кулею, збройні конфлікти поблизу кордонів нашої держави дають підстави вважати, що кожен з нас може стати жертвою терористичного акту. У цьому випадку на перший план виходить питання власної безпе-ки, збереження життя та здоров'я.

За сферою розповсюдження тероризм можна розділити на:

  • внутрішній;

  • міжнародний.

Оскільки тероризм виявляється у різних формах (від погроз по телефону до вибухів у повітрі авіалайнерів з пасажирами на борту), то розглянемо докладніше такі форми його прояву, жертвою яких найімовірніше може стати кожний з нас.

Часто ми маємо можливість зіткнутися з телефонним тероризмом або його наслідками. Телефонне хуліганство і телефонний тероризм є злочинами, за які передбачено кримінальну відповідальність. Зокрема, згідно з Кримінальним кодексом України, за такі витівки можна отримати штраф у розмірі 17 тис. гривень або ж обмеження волі на строк до 5 років. За неповно-літніх платити доведеться батькам, про що варто пам'ятати і дорослим, і дітям.

У наш час для вчинення замаху на жертву злочинці іноді вдаються до послуг пошти, що класифікується як поштовий терор. Яскравими прикладами цього були випадки в США, коли поштою надсилались вибухівка або листи, заражені спорами сибірської виразки.

Останніми роками в світі збільшилась кількість випадків захоплення заручників.

Велика ймовірність реалізації терористичних актів існує на потенційно небезпечних об'єктах, на яких є можливість швидко та порівняно просто ініціювати надзвичайні ситуації, що супроводжуються значними негативними наслідками (і людськими жертвами, і матеріальними збитками, і екологічними наслідками).

Тероризм є особливо небезпечним злочином і за нього передбачено покарання аж до най-вищої міри - довічного позбавлення волі. Але справедливе покарання злочинців не може поверну-ти життя та здоров'я постраждалим унаслідок терористичних актів.

Треба зазначити, що в Україні не виявлено терористичних організацій, орієнтованих на повалення державного ладу. Проблема тероризму в Україні перебуває в іншій площині – це «кримінальний тероризм» усередині країни та діяльність закордонних терористичних організацій на території України.

Надзвичайні ситуації соціально-політичного характеру можуть виникати в будь-якому місті, населеному пункті, районі, області або регіоні України.

Надзвичайні ситуації воєнного характеру, пов'язані з наслідками застосування зброї масо-вого ураження або звичайних засобів ураження, під час яких виникають вторинні фактори ураження населення, внаслідок зруйнування атомних і гідроелектричних станцій, складів і сховищ радіоактивних і токсичних речовин та відходів, нафтопродуктів, вибухівки, транспортних та інженерних комунікацій тощо.