Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2 Проектирования и создание БД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

2.3.1.Створення таблиці за допомогою конструктора таблиць

Створення таблиць за допомогою конструктора таблиць надає вам більш широкі можливості ніж відповідний майстер по визначенню створюваної таблиці. Ви можете перейти в конструктор таблиць з майстра по створенню таблиці чи ж безпосередньо з вікна діалогу “New Table”, натиснувши кнопку New Table і визначивши ім'я створюваної таблиці у вікні діалогу “Create”. У результаті виконання цих дій відкриється вікно діалогу створення таблиці “Table Designer” (Рис. 2 .6).

Рис. 2.6. Вікно діалогу створення таблиці “Table Desіgner”

Вікно діалогу “Table Designer” містить три вкладки “Fields”, “Indexes” і “Table”. На вкладці “Fields”, що є активною при відкритті вікна діалогу, визначаються поля таблиці. Вкладка “Indexes” слугує для визначення індексів таблиці, а “Table” — дозволяє визначити для таблиці умови вірогідності даних, що вводяться, і тригери додавання, видалення і модифікації даних.

Кожне поле таблиці характеризується найменуванням, типом і шириною поля. Для числових полів додатково задається кількість десяткових знаків. Крім цих основних параметрів, кожне поле має додаткові властивості, що визначають умови введення даних. Ви можете задати для кожного поля його короткий опис, що може знадобитися при модифікації таблиці в процесі створення додатка чи його супроводу. Найменування кожного з полів таблиці, як правило, вибирається довільно, але таким чином, щоб відбити характер інформації, що буде зберігатися в даному полі. Тип поля визначається типом даних, що зберігаються в цьому полі.

У верхній частині вкладки “Table” міститься поле Name, у якому ви можете задати довге ім'я таблиці. Це ім'я потім буде відображатися у вікні проекту, а також використовуватися при створенні форм, запитів і звітів. Нижче цього поля знаходиться поле, що містить ім'я бази даних, у яку буде входити створювана таблиця. Це поле доступне тільки для читання.

Давайте спочатку розглянемо визначення полів таблиці.

Найменування поля.

Найменування поля вводиться в рядку введення стовпця Name на вкладці “Fields”. При завданні найменувань полів ви повинні використовувати наступні правила:

  • найменування поля може містити до 128 символів, але не слід зловживати цією можливістю, задаючи занадто довгі імена2;

  • найменування поля може містити букви, цифри і знак підкреслення;

  • два полючи в одній таблиці не можуть мати однакових найменувань.

Текстові поля.

При введенні імені поля за замовчуванням Visual FoxPro привласнює йому текстовий тип даних (Character) із шириною поля, рівної 103.

Для зміни ширини поля потрібно в стовпці ширини поля Width задати число, що визначає ширину поля (від 1 до 254). Наприклад, якщо ви задасте ширину поля рівною 25, то це означає, що в таке поле не можуть бути введені значення, довжина яких перевищує 25 символів. У Visual FoxPro існує тип текстового поля Character (bіnary), що використовується в тому випадку, якщо вам не потрібно враховувати кодову сторінку відображуваних даних.

Числові поля

Познайомившись з текстовими полями, ви знаєте, що як припустимі символи цей тип поля може містити цифри. У зв'язку з цим виникає питання: з якою метою вводиться числовий тип полів? Як основні аргументи по використанню числових полів приведемо наступні:

  • При введенні даних числового типу автоматично виконується перевірка даних. Якщо дані містять текстові чи спеціальні символи, Visual FoxPro видасть попередження і помилкові дані не будуть уведені.

  • Над числовими полями можливе виконання математичних операцій.

Якщо ви збираєтесь зберігати в полі тільки цілі числа, використовуйте тип Integer. При цьому ви заощадите місце для збереження даних і вам не буде потрібно додатковий формат для відображення даних у виді цілих чисел. Розмір числового полючи Integer Visual FoxPro — 4 байти (4 розряди в 32-річній системі числення), діапазон припустимих значень поля від -2147483647 до 2147483647.

Числові полючи типу Numeric і Float ідентичні і містять числові дані в двоїчному форматі з фіксованою крапкою. При визначенні полів цього типу варто вказати кількість десяткових знаків. Місце для десяткової крапки і знака числа (при його наявності) приділяється в межах зазначеного розміру. Ці поля рекомендується використовувати в тих випадках, коли не потрібна висока точність при виконанні обчислень, наприклад, для збереження чисел з одним чи двома знаками в дробовій частині. Дані цього типу займають 8 байт в оперативній пам'яті і можуть мати ширину поля від 1 до 20. Діапазон припустимих значень полючи складає від -0.9999999999*1019 до 0.9999999999*1020.

Для створення поля числового типу з фіксованою крапкою виберіть зі списку припустимих типів даних Numeric чи Float. Потім установіть ширину поля в стовпці Width і кількість значущих цифр після коми — у стовпці Decimal.

Якщо вам буде потрібно зберігати дані з високою точністю, виберіть тип із крапкою що плаває подвійної точності, — Double. Значення полів даного типу можуть бути в діапазоні від -4.94065648541247*10324 до -8.9884656743115*10307.