Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб 1офсетний друк.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
42.21 Кб
Скачать

Офсетний друк (англ. offset - перенесення) - спосіб друкування, при якому фарба з друкарської форми передається під тиском на проміжну еластичну поверхню гумового полотна, а з неї на папір або ін друкований матеріал.

Звичайна назва «офсетний друк» об'єднує процеси друкування з форм плоского друку, які засновані на виборчій змочуванні друкувальних елементів фарбою, а пробільних - водним розчином, що досягається завдяки різним молекулярно-поверховим властивостями від. ділянок форми. У процесі друкування форму поперемінно змочують водним розчином і закочують фарбою, після чого вводять під тиском в контакт з поверхнею гумової пластини, а останню - в контакт з папером і отримують відбиток. Таким чином, відбувається дворазова передача зображення і папір не входить у безпосередній контакт з друкованою формою, що дозволяє різко скоротити тиск, необхідний при друкуванні, а отже, і знос форми, збільшити швидкість друкування і поліпшити якість відтворення.

У цілому можна сказати, що офсетний друк, єдиний вид друку, який не накладає обмежень на оригінал-макетування. Фактично можна відтворити на папері будь-який задум дизайнера. По суті, її єдиний недолік - неможливість економічного друку малих тиражів.

Спосіб офсетного друку став домінуючим завдяки цілому ряду об'єктивних причин, до числа яких належать:

  • універсальні можливості художнього оформлення видань (велика свобода в компонуванні матеріалу в межах смуги, використання різноманітних по конфігурації, розмірам і барвистості елементів зображення та їх поєднань і т.п.);

  • легкість (порівняно зі способом високого друку) виготовлення великоформатної продукції на аркушевих та рулонних машинах при використанні паперів різної маси;

  • поліпшення якості на базі стандартизації технологій і поява нових основних і допоміжних матеріалів.

Технологія офсетного друку

Технологія О. п. заснована на застосуванні фотомеханічних методів та електронної техніки у формних процесах, а також використанні засобів механізації і автоматизації при виготовленні форм і друкуванні. Офсетні друкарські форми виготовляються на алюмінієвих або цинкових пластинах товщиною 0,35-0,8 мм, поверхня яких піддають механічній обробці (зернения) для отримання рівномірно матової поверхні.

Друкуючі й пробільні елементи на поверхні пластин утворюються шляхом створення різних за молекулярно-поверховим властивостями плівок, стійко сприймають вологу або фарбу. Це т. зв. монометалічні форми. Алюмінієві пластини для збільшення адсорбційної здатності та підвищення зносостійкості поверхні підлягають комплексної електрохімічної підготовки на автоматизованих гальванолініях.

Застосовуються також способи виготовлення форм на поліметалічних пластинах, засновані на використанні двох металів з ​​різними молекулярно-поверхневими властивостями: міді для створення стійких друкувальних елементів і нікелю (або хрому, нержавіючої сталі) - для пробільних.

Високі гідрофільність і зносостійкість пробільних елементів дозволяють застосовувати поліметалічні форми при друкуванні видань великими тиражами на високошвидкісних друкованих машинах. Поліметалічні пластини зазвичай виготовляють на алюмінієвою або сталевою основі і гальванічним шляхом наносять на всю поверхню пластини плівки міді товщиною до 10 мкм і нікелю або хрому товщиною 1-3 мкм.

Друкуючі елементи на монометалічна або поліметалічних пластинах створюються фотохімічним способом шляхом копіювання зображення через негатив чи діапозитив на світлочутливий копіювальний шар. Такі шари виготовляють з високомолекулярних сполук (альбумін, камедь сибірська модрина, полівініловий спирт тощо) і хромових солей, або диазосоединений, з введенням плівкоутворюючих речовин або фотополімерів. Продукти фотохімічні реакції хромових солей володіють дубильними дією. При копіюванні на освітлених ділянках шар дубітся і втрачає здатність розчинятися у воді. З неосвітлених ділянок, захищених непрозорими елементами негативу чи діапозитива, шар видаляється при прояві, і на пластині створюється зображення - друкуючі елементи. Більш широко використовуються копіювальні шари на диазосоединения, в яких під дією світла відбувається фотохімічний розпад в освітлених місцях і шар видаляється з цих ділянок пластини при прояві.

У копіювальних шарах з фотополімерів під дією світла на освітлених ділянках відбувається полімеризація шару і втрата розчинності у воді. З неосвітлених ділянок шар видаляється з цих ділянок пластини при прояві. У копіювальних шарах з фотополімерів під дією світла на освітлених ділянках відбувається полімеризація шару і втрата розчинності у воді. З неосвітлених ділянок шар видаляється при прояві.Копіювальний шар на диазосоединения і фотополімери, нанесені тонким шаром на металеві пластини (моно або поліметалічні), тривалий час (більше року) не змінюють властивостей, що дозволяє виробляти підготовку металів і попереднє очувствленіе пластин на спеціалізованих підприємствах. При виготовленні форм на попередньо очувствленних пластинах друкуючі елементи на монометалу створюються на копіювальному шарі, захищеному при копіюванні непрозорими ділянками діапозитива і залишилися після прояву копії.

На поліметалічних пластинах копіювальний шар після прояву видаляється друкувальних елементів і залишається як тимчасовий захист на пробільних ділянках. Потім проводять хімічну або електрохімічне травлення верхнього металу (нікелю або хрому) до шару міді, після чого видаляють захисний шар з пробільних елементів. У цьому випадку друкуючі елементи створюються на поверхні міді, а пробільні - на нікелі або хромі.

При всіх способах виготовлення форм після створення друкувальних елементів роблять обробку пробільних елементів гідрофілізующім розчином для додання їм стійких гідрофільних властивостей.

Окремі операції процесу виготовлення монометалічна форм (прояв, промивання, сушіння) проводяться на механізованих установках, процеси обробки копії та виготовлення поліметалічних форм - на механізованих лініях.

О. п. здійснюється на офсетних машинах. За кожний робочий цикл машини відбувається зволоження друкованої форми, накочення фарби на друкуючі елементи, подача паперу, власне друкування і висновок готового відбитку на приймальний стіл.

О. п. отримала широке застосування завдяки механізації формних процесів, високої продуктивності друкарських машин, можливості відтворення всіх типів видань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]