Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРАСУНЯ.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
679.42 Кб
Скачать
    1. Шкодочинність бур’янів та заходи боротьба з ними.

Бур'яни – це рослини які засмічують сільськогосподарські угіддя і шкодять сільськогосподарським культурам. Вони перешкоджають істотному зростанню урожайності сільськогосподарських культур в умовах інтенсифікації виробництва, бур’яни є одним з найбільш негативних і сильнодіючих. Тому боротьба з бур’янами є однією з основних проблем сучасного землеробства.

Загальні втрати продукції землеробства від бур’янів в нашій країні становлять: зернових та цукрових буряків 10-12%, овочів і картоплі 6-10%, багаторічних трав 18-20%. Для зменшення втрат від бур’янів в землеробстві розроблено системи обробітку ґрунту, які спрямовані не тільки для підготовки ґрунту до посіву і догляду за ним під час вегетації культури, а й направлені на систематичне і ціленаправлене регулювання чисельності бур’янів протягом всієї ротації сівозміни, але про це буде сказано далі [3].

Бур’яни погіршують умови життя рослин, перехоплюючи в них світло, вологу, елементи мінерального живлення тощо. В затінених бур'янами культурних рослин недостатньо розвиваються механічні тканини і вони вилягають, гірше засвоюють вуглекислоту і менше нагромаджують органічної речовини, що негативно відбивається як на величині так і на якості. Маючи більший ніж в культурних рослин транспіраційний коефіцієнт (800-1000) і глибоке проникнення кореневої системи бур'яни дуже висушують грунт, що негативно впливає на культурні рослини. Більш пристосовані вони поглинають більше поживних речовин. Також при затіненні ґрунту понижується його температура, що негативно впливає на мікробіологічні процеси в ньому. Багато бур'янів погіршують якість сільськогосподарської продукції, а також вони є притулком для харчування і розмноження шкодочинних комах.

Боротьба з бур'янами — це надзвичайно складна система заходів, завданням яких є знищення бур'янів або зниження їх шкідливості дозволеними способами і засобами: запобігання занесенню бур'янів на поля, знищення вегетуючих бур'янів, очищення ґрунту від їх насіння і вегетативних органів розмноження. Слід пам'ятати, що жоден навіть найефективніший захід не в змозі вирішити цю проблему.

Застосування гербіцидів на сьогоднішній день це самий швидкодіючий і економічно вигідний метод боротьби з бур'янами, хоча найбільш ефективними, як показала практика є комбіновані методи боротьби які включають кілька з вищенаведених методів. У практиці часто поєднують механічні і фітоценотичні заходи. За такого поєднання бур'яни активно знищуються або дуже послаблюються механічними заходами боротьби (оранкою, глибоким безполицевим розпушуванням чи поверхневим обробітком ґрунту), а створені таким чином належні умови для росту і розвитку дають змогу культурним рослинам успішно конкурувати з бур'янами, заглушуючи їх добре розвиненою надземною частиною.

Міжрядний обробіток дає можливість не тільки знищувати бур’яни у міжрядді просапних культур, а й за допомогою різних пристосувань знищувати і загортати їх у рядках. Ефективність заходу підвищується, якщо сходи бур’янів водночас підрізують і загортають.