Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспЛ_Бпл-е.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

2. Значення бізнес-плану у діяльності фірми

2.1. Поняття і призначення бізнес-планів

Вище нами були викладені основні ознаки бізнес планів. Але практика підприємницької діяльності свідчить про те, що це питання потребує більш глибокого розкриття. Можна привести немало прикладів неякісної розробки ділових планів саме за причиною недостатнього усвідомлення про їх сутність та вимоги до змісту.

Іноді говорять про якусь міжнародну або західну методику розробки бізнес-планів, але такої не існує зовсім. План може бути або поганим, або прийнятним для здійснення. І у тому, що потенційні інвестори, особливо закордонні, іноді не розуміють планів, які пропонуються українськими підприємцями винна не методика розробки, а невірна Ідеологія їх упорядку­вання. У результаті, розглядаючи таки плани, інвестори не отримують відповіді на питання, які їх цікавлять перш за все. Тобто бізнес-план повинен відпов­ідати певним вимогам до його змісту, що роблять його саме діловим планом, а не техніко-економічними розрахунками, які можуть бути корисними для розробників, але зовсім недостатніми для користувачів чи інвесторів.

Перш за все треба усвідомити, що будь-яке починання припускає відо­му частку ризику в успішності його здійснення. Це є проблемою його автора. Він може безглуздо ринутись на здійснення ідеї і, якщо поталане, - добитися успіху. Однак, більш розумним було б розглянути варіанти, що можуть ви­никнути при реалізації бажаного. Такі дії стають ще більш необхідними, якщо йдеться про притягнення до справи партнера і, особливо, якщо при цьому йому пропонується поділити наявний ризик.

Природно, що ідея, яка пропонується може пригорнути увагу потенцій­ного інвестора лише у випадку, якщо йому зрозумілий сенс, основні вимоги, можливі результати і негативні наслідки. І тільки, якщо за результатами роз­гляду викладених аргументів, можливий результат виявиться настільки при­вабливим, що здійснення проекту з урахуванням наявного ризику виявиться доцільним, треба приступати до його здійснення.

Таке довге викладення приведено тільки заради того, щоб усвідомити те, що у словосполученні діловий план, наголос необхідно ставити на слові "діло". Нерозуміння цього факту призводить до того, що план легко перетво­рюється у безглуздий набір цифр і обчислень нічого не повідомляючи про засоби досягнення мети і не робить зрозумілою комерційну ідею, що пропо­нується у проекті. Цим кривдиться сама ідея бізнес-планування, а діловий план перетворюється у звичайний техпромфінплан.

Іншими словами, бізнес-план призначається для опису самого діла, а не обіцянок майбутніх високих прибутків. Необхідно чітко зрозуміти, що будь-яка цифра у плановому документі відноситься до категорії прогнозованих величин, а, отже, є величиною мінливою. А імовірність досягнення позитив­ного результату залежить, передусім, від;

- перспективності комерційної ідеї;

- достатньої забезпеченості ресурсами;

- професійного рівня виконавців проекту.

Саме про наявність цих умов і повинен свідчити діловий план. Тобто, якщо наведені розрахунки показують можливість отримання від реалізації проекту 300%-вий прибуток на вкладений капітал, але в той же час при вивченні плану виявляється, що підприємець має лише приблизне уявлення про чинники формування попиту, то подальший його розгляд слідує припинити. Інше приведе до даремної витрати часу. Тільки наявність ділових якостей у поєднанні з перспективністю ідеї сприяє створенню атмосфери довіри та ба­жання прийняти участь у проекті.

Таким чином, особливість ділового плану або як прийнято у світовій практиці - бізнес-плану, полягає в тому, що він являє собою своєрідну мо­дель замисленого діла.

Сенс його розробки полягає в наступному:

- відпрацювати на папері майбутній діловий цикл з метою отримання необ­хідних даних про потребу в ресурсах і можливих результатах;

- отримати додаткову інформацію про характер майбутнього бізнесу з ме­тою навчання;

- надати у простій, доступній і гранично стислій формі інформацію для парт­нерів, інвесторів, кредиторів і т. п. про суть дій, що вживаються з метою отримання з їхньої сторони необхідної підтримки;

- відпрацювати на папері різноманітні варіанти можливих реакцій ринку при реалізації проекту і передбачити можливі адекватні відповіді;

- відпрацювати можливі маневри у випадку провалу плану;

- ознайомити персонал фірми із сутністю і метою проекту.

В цих ознаках ділових планів можна виділити внутрішні і зовнішні. В свою чергу, внутрішні аспекти призначення бізнес-плану інколи ототожнюють з навчальною функцією. Цим бажають підкреслити модельний характер цьо­го планового документу. Він розробляється для того, щоб підприємець у про­цесі планування краще б порозумівся у сутності свого бізнесу, а, отже, підви­щив свій професійний рівень.

Не менш важливого (якщо не більшою), є зовнішня функція бізнес-пла­ну. При будь-якому починанні з'являється потреба в притягненні додаткових ресурсів. Отримати їх можна тільки переконавши потенційних Інвесторів в доцільності запропонованих вкладень.