Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост 6, 7.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
123.39 Кб
Скачать
  1. Характеристика операцій репо

Іншим важливим способом формування комерційними банками запозичених ресурсів є операції прямого і зворотного РЕПО. НБУ може проводити з банками операції прямого або зворотного РЕПО згідно з укладеними договорами на визначену суму та строк.

Операція прямого РЕПО – це кредитна операція, що ґрунтується на двосторонньому договорі між НБУ і комерційним банком про купівлю Нацбанком державних облігацій України з портфеля комерційного банку або банківських металів з подальшим зобов’язанням комерційного банку викупити державні облігації України або банківські метали за обумовленою ціною на обумовлену дату.

Операція зворотного РЕПО – це депозитна операція, що ґрунтується на двосторонньому договорі між НБУ та комерційним банком про продаж Нацбанком зі свого портфеля державних облігацій України з одночасним зобов’язанням зворотного їхнього викупу в комерційного банку за обумовленою в договорі ціною та на обумовлену дату.

НБУ операції РЕПО може здійснювати одним з двох таких способів:

• безпосередньої домовленості з комерційним банком щодо купівлі (продажу) державних облігацій України або банківських металів;

• проведення тендера заявок банків щодо участі в операціях прямого РЕПО з державними облігаціями України.

Операції РЕПО можуть здійснюватися лише з тими державними облігаціями України, строк погашення яких не припадає на строк проведення операції. Операції РЕПО з банківськими металами можуть проводитися НБУ з банками лише за наявності у банків письмового дозволу НБУ на здійснення операцій з банківськими металами на валютному ринку нашої держави.

НБУ може здійснювати тільки операції строкового РЕПО, тобто строк операції має бути чітко визначений, але не більше, ніж на 60 календарних днів. Процентний дохід (витрати) має бути обумовленим та фіксованим на час проведення цієї операції.

У разі досягнення згоди на проведення операції РЕПО між НБУ та комерційним банком укладається відповідний договір. У договорі має передбачатися умова щодо перерахування коштів за операцією купівлі (продажу) або зворотного продажу (купівлі) відповідних державних облігацій України з одночасним блокуванням чи розблокуванням цих цінних паперів на рахунках у цінних паперах. Зобов’язання щодо виконання другої частини договору РЕПО у сторін договору виникає тільки за умови повного виконання ними зобов’язань за першою частиною договору РЕПО.

Проведення операцій РЕПО за рахунками у цінних паперах здійснюється учасниками операцій РЕПО відповідно до вимог нормативно-правових актів НБУ щодо депозитарної діяльності з державними цінними паперами.

Операції прямого РЕПО з державними облігаціями України можуть проводитися НБУ через тендер або шляхом безпосередньої домовленості з банком. Операції прямого РЕПО з банківськими металами можуть проводитися НБУ тільки шляхом безпосередньої домовленості з банком і за ініціативою банку за умови, що банківські метали банків перебувають на відповідальному зберіганні в НБУ.

У разі проведення тендера щодо участі банків в операціях прямого РЕПО НБУ відбирає для задоволення ті заявки комерційних банків, які є найбільш прийнятними для нього за обсягами операцій або ціновими параметрами. За операцією прямого РЕПО ціною купівлі НБУ державних облігацій України є їхня справедлива вартість, але не вища за номінальну вартість цих цінних паперів. Ціна зворотного продажу НБУ державних облігацій України залежить від ціни, визначеної у першій частині операції РЕПО та строку цієї операції, а також від процентних ставок за кредитами та депозитами на міжбанківському ринку, які діяли у відповідному періоді.

У разі проведення тендера щодо участі банків в операціях прямого РЕПО відповідний структурний підрозділ НБУ надсилає комерційним банкам повідомлення про проведення тендера із зазначенням умов його проведення та строку операції РЕПО. Банки подають до відповідного структурного підрозділу за допомогою засобів програмного забезпечення заявки на участь у тендері, в яких пропонують свої умови щодо ціни купівлі (продажу) державних облігацій України, строку проведення операції РЕПО, обсягу операції РЕПО, кількості та коду державних облігацій України, що пропонуються.

Після розгляду заявок банків відповідний структурний підрозділ НБУ надсилає комерційним банкам, які за результатами тендера мають право отримати кошти за куплені НБУ державні облігації України, повідомлення-підтвердження про намір укласти договір про здійснення операцій прямого РЕПО.

Договір між НБУ та комерційним банком має бути укладений не пізніше від наступного робочого дня після отримання повідомлення-підтвердження. НБУ за умови проведення операції прямого РЕПО шляхом безпосередньої домовленості з банком орієнтується на діючу облікову ставку НБУ, процентні ставки на міжбанківському кредитному ринку, на дохідність за державними облігаціями України, процентні ставки на міжбанківському валютному ринку та наявність у комерційного банку державних облігацій України і банківських металів.

Операція прямого РЕПО, яка здійснюється між комерційним банком та НБУ з державними облігаціями України і банківськими металами, є кредитною операцією й обліковується на рахунках бухгалтерського обліку згідно з економічною суттю операції відповідно до нормативно-правових актів НБУ з питань бухгалтерського обліку і депозитарної діяльності з державними цінними паперами.

Банк може достроково повернути кошти і проценти за операцією прямого РЕПО, письмово повідомивши, але не пізніше, ніж за один робочий день відповідний структурний підрозділ та Операційне управління НБУ. Після завершення операції прямого РЕПО предмети застави, що обліковуються на позабалансових рахунках Операційного управління, списуються.

НБУ може проводити операції зворотного РЕПО з державними облігаціями України шляхом безпосередньої домовленості з банками. За умови проведення операції зворотного РЕПО НБУ для визначення ціни продажу (купівлі) державних облігацій України орієнтується на процентні ставки НБУ за власними борговими зобов’язаннями, процентні ставки за депозитами на міжбанківському ринку, на дохідність за державними облігаціями України.

Операція зворотного РЕПО, яка здійснюється між НБУ і комерційними банками, є депозитною операцією, обліковується на рахунках обліку депозитних операцій відповідно до нормативно-правових актів НБУ з питань бухгалтерського обліку і депозитарної діяльності з державними цінними паперами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]