Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост 15.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать
  1. Активні та пасивні трастові послуги

За характером розпорядження щодо довіреної власності трасти поділяються на активні й пасивні. Власність, що перебуває в активному трасті, може продаватися, віддаватися в борг, у заставу, тобто видозмінюється без додаткової згоди довірителя.

Пасивні трасти є послугами з управління певним майном, що не може бути продане або закладене довіреною особою.

При наданні трастових послуг усі відносини, які виникають між учасниками, оформляються спеціальною угодою – трастовим договором. У ньому обумовлюється, що одна сторона діє від імені іншої в питаннях, обмежених межами цієї угоди і найчастіше пов’язаних з власністю, якою звичайно розпоряджається довірена особа (траст відділ банку) в інтересах довірителя чи третьої сторони. При цьому траст-відділ банку одержує визначену винагороду відповідно до типу операції і характеру послуги, що здійснюється. Предметом договору управління майном можуть бути підприємство як єдиний майновий комплекс, нерухоме майно, цінні папери, майнові права та інше майно. Трастові послуги мають не тільки фінансовий, а й юридичний характер, оформляються письмово й у багатьох випадках нотаріально завіряються.

Трастові послуги мають ряд переваг як для банку, так і для клієнтів.

Для комерційного банку надання цих послуг є вигідним з огляду на ряд причин, а саме:

– отримання можливості розпоряджатися капіталом на свій розсуд (з урахуванням інтересів клієнта), таким чином контролюючи інвестиційний процес;

– зниження витрат за рахунок виключення операцій, пов’язаних з брокерськими операціями (витрати на підтримання зв’язку з клієнтом, постійне консультування клієнта, окремий облік руху грошових коштів клієнта);

– отримання можливості збільшити мобільність капіталу, а також власного впливу на стан ринку;

- отримання додаткового прибутку у вигляді процента від прибутку або у вигляді фіксованої суми;

- придбання вигідних клієнтів і зміцнення зв’язків з ними;

- подолання обмежень, встановлених законодавством деяких країн в галузі інвестиційної діяльності тощо.

Трастові послуги використовуються банками для досягнення таких цілей:

– як джерело отримання додаткового доходу;

– як спосіб придбання контролю над великими корпораціями і їхніми грошовими коштами;

– для налагоджування зв’язків зі значними клієнтами;

– для подолання обмежень, встановлених для комерційних банків у деяких країнах у сфері інвестиційної діяльності.

Привабливість трастових операцій для клієнтів банківських установ полягає у тому, що банк зберігає анонімність проведення подібних послуг, оскільки розпорядник трасту має право здійснювати операції від свого імені і, звичайно, не повідомляє відомостей про розміри переданих у траст капіталів та про того, кому ці капітали належать, що клієнт може брати участь у процесі управління коштами й у виборі напрямків інвестування, а також у великій прибутковості операцій, оскільки траст передбачає надання клієнтам всього прибутку, що отримується в результаті управління його власністю, за винятком комісійних, що отримуються банком, та у психологічній привабливості для клієнтів трастових послуг. До того ж клієнт може брати участь у процесі управління коштами й у виборі напрямів інвестування, що зумовлює набуття трастовими операціями психологічної привабливості для клієнтів.

За надання трастових послуг банк стягує плату, розмір якої встановлюється у договорі між банком і клієнтом залежно від виду трастових послуг та вартості майна. Плата може бути фіксованою від вартості майна, залежати від рівня доходу або може бути отримана іншим способом, зафіксованим у договорі. В Україні, на відміну від розвинутих країн світу, трастові послуги лише починають розвиватися, але деякі з них уже доволі популярні й широко використовуються.

Трастові послуги дають змогу комерційним банкам залучати додаткові кошти, які можуть бути використані ними і давати прибуток, при цьому надання трастових послуг потребує певних знань і кваліфікації персоналу банку, але ці послуги характеризуються порівняно невеликими витратами й низькою ризикованістю. Враховуючи певні проблеми ліквідності комерційних банків, посилення конкуренції і зменшення прибутковості традиційних банківських операцій, надання трастових послуг має певні переваги у сфері залучення нових клієнтів, підвищення прибутковості й конкурентоспроможності, а, крім цього, всі можливості для подальшого розвитку в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]