Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsia__7_polit_ekonom.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

4. Сущность кредита и его формы

За своєю сутністю та механізмом впливу на процес суспіль­ного відтворення кредит є однією з найскладніших економіч­них категорій. Щодо цього він поступається хіба що тільки ка­тегорії грошей. Тому в економічній теорії протягом кількох століть ведуться дискусії навколо питань, пов'язаних із сутні­стю та роллю кредиту. Ці дискусії тривають і досі. Найпошире­нішими в економічній літературі є два підходи до визначення сутності кредиту:

- ототожнення кредиту з цінністю, яка передається одним економічним суб'єктом іншому в позику. При такому підході увага дослідника зміщується на саму позику, її правову форму, що зумовлює вихолощування з кредиту його економічного змісту;

- ототожнення кредиту з певним видом економічних відно­син, які формуються в суспільстві. Такий підхід дає можливість глибше дослідити економічні аспекти кредиту, економічні чин­ники його існування, основи та закономірності його руху. Тому цей підхід у сучасній літературі переважає.

За своєю сутністю кредит — це суспільні відносини, що вини­кають між економічними суб 'єктами у зв 'язку з передачею один одному в тимчасове користування вільних коштів (вартості) на засадах зворотності, платності, строковості та добровільності. Кредитні відносини мають низку характерних ознак, які кон­ституюють їх як окрему самостійну економічну категорію — кредит.

Існують три форми кредиту — комерційний, банківський і державний. Комерційний кредит надається одним підприєм­ством іншому у вигляді продажу товарів із відстрочкою плате­жу. Він має товарну форму. Комерційний кредит оформлюється векселем.

Банківський кредит надається банками в грошовій формі підприємствам, населенню і державі. Кредитні відносини між банками і клієнтами виникають не тільки при одержанні ос­танніми позики, а й при розміщенні ними своїх заощаджень у вигляді внесків на поточних і депозитних рахунках.

Сфера використання банківського кредиту ширша, ніж ко­мерційного. Кредит поділяється за термінами і видами. За тер­мінами кредити поділяються на короткострокові — до одного року, середньострокові—до п'яти років, довгострокові — більше п'яти років.

За видами банківські позики згруповані залежно від пев­них ознак. Залежно від економічної сфери застосування кредит поділяють на внутрішній і міжнародний. В умовах дворівневої банківської системи виділяють кредити центральних і комерцій­них банків. Кредити комерційних банків поділяють на вироб­ничі і споживчі, в оборотні фонди обігу, а також в основні фонди. Виділяють також забезпечені і незабезпечені кредити.

Особливою формою кредиту є державний кредит, коли позичальником або кредитором є держава чи місцеві органи влади.

Виділяють також іпотечний кредит та споживчий кредит. Іпотечний надається спеціальними (іпотечними) банками під за­ставу нерухомого майна — землі, будівель тощо. Споживчий кре­дит надається населенню для купівлі дорогих предметів споживання - будинку, квартири, автомобіля, земельної ділянки (дачі) тощо.

Не зникає і такий вид кредиту, як лихварський — позика грошей приватною особою іншій заради наживи під високий процент.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]