Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порядок грош-оцінки не с-г земель.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
276.48 Кб
Скачать

Затверджено

наказом Держкомзему України, Мінагропрому

України, Державного комітету будівництва,

архітектури та житлової політики України,

Держкомлісгоспу України, Держводгоспу

України, Української академії аграрних

наук від 29 серпня 1997 р. N 86/19/148/86/76/88

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України 14 жовтня 1997 р.

за N 477/2281

Порядок

грошової оцінки земель несільськогосподарського

призначення (крім земель населених пунктів)

1. Загальні положення

1.1. Даний Порядок грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (далі - Порядок) розроблений у відповідності з постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 1997 р. N 525 (525-97-п) "Про Методику грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів)".

1.2. Порядок регламентує механізм грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів: промисловості, транспорту, зв'язку, оборони та іншого призначення, земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення; земель лісового і водного фондів та земель запасу.

1.3. Грошова оцінка здійснюється з метою економічного регулювання земельних відносин при укладанні цивільно-правових угод, передбачених законодавством України, і є основою оподаткування земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

Грошова оцінка зазначених земель використовується для здійснення майнових операцій стосовно земельних ділянок, ринкова ціна яких формується на основі співвідношення попиту та пропозиції, а також для визначення стартової ціни земельних ділянок несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, яка встановлюється з урахуванням експертної оцінки, при їх продажу на конкурентних засадах.

1.4. Об'єктами грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення є земельні ділянки, що мають фіксовані межі та характеризуються певним місцем розташування, природними властивостями, фізичними параметрами, правовим і господарським станом.

Грошова оцінка земель несільськогосподарського призначення здійснюється за їх функціональним використанням незалежно від того, до якої категорії земель вони віднесені.

1.5. В основу грошової оцінки несільськогосподарських земель за межами населених пунктів, залежно від їх функціонального використання, покладається капіталізований рентний доход або нормативний середньорічний економічний ефект, що створюється внаслідок використання відповідних земельних ділянок.

1.6. Інформаційною базою для грошової оцінки є відомості державних кадастрів (земельного, лісового, водного); землевпорядної, лісовпорядної, містобудівної та проектно-технічної документації, інвентаризації земель, дані державної статистичної звітності.

1.7. Грошова оцінка земельних ділянок, які розміщені в зонах гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю, визначається з урахуванням коефіцієнтів, наведених в додатку 2 (таблиця 2.5) до цього Порядку.

Зони гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю визначені постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 1991 р. N 106 ( 106а-91-п ) "Про організацію виконання постанов Верховної Ради Української РСР про порядок введення в дію законів Української РСР "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" та "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 1993 р. N 217 ( 217-93-п ) та розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 14 вересня 1991 р. N 245-р ( 245-91-р ), від 12 січня 1993 р. N 17-р (17-93-р) та від 27 січня 1995 р. N 37-р ( 37-95-р ).

1.8. Організація робіт з грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів) здійснюється Державним комітетом України по земельних ресурсах, Республіканським комітетом Автономної Республіки Крим по земельних ресурсах і єдиному кадастру, обласними та Севастопольським міським управліннями, районними відділами земельних ресурсів.

Експертиза результатів грошової оцінки покладається на Державний комітет України по земельних ресурсах, Республіканський комітет Автономної Республіки Крим по єдиному земельному кадастру, обласні та Севастопольське міське управління земельних ресурсів відповідно до Положення про здійснення державної землевпорядної експертизи (z0171-97), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 травня 1997 року за N 171/1975.

1.9. Результати грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів) затверджуються місцевими державними адміністраціями.

2. Грошова оцінка земель промисловості, транспорту, зв'язку, оборони та іншого призначення

2.1. В основу розрахунку грошової оцінки земель промисловості, транспорту, зв'язку, оборони та іншого призначення покладається рентний доход від цільового використання земельних ділянок та здійсненого поліпшення їх облаштування.

2.2. Грошова оцінка земель промисловості, транспорту та зв'язку визначається за формулою:

Цн = Рпнп х Тк х Кф х Км х Пд,

де Цн - грошова оцінка земельної ділянки (у гривнях);

Рпнп - рентний доход, який створюється за рахунок облаштування земельної ділянки (у гривнях);

Тк - термін капіталізації рентного доходу, який встановлюється на рівні 33 років;

Кф - коефіцієнт, який враховує функціональне використання земельної ділянки;

Км - коефіцієнт, який враховує місце розташування земельної ділянки;

Пд - площа земельної ділянки, га.

2.3. Рентний доход, який створюється за рахунок облаштування земельної ділянки (Рпнп), визначається за формулою:

Рпнп = (ТП - З - З х Кнр) х Взп : Воф,

Де Рпнп - рентний доход, який створюється за рахунок облаштування земельної ділянки (у гривнях на 1 м кв.);

ТП - нормативний обсяг товарної продукції підприємства, яке є власником або користувачем оцінюваної земельної ділянки, гривень на 1 м кв.;

З - виробничі затрати, грн. на м кв.;

Кнр - коефіцієнт норми рентабельності;

Взп - балансова вартість будівель і споруд, розташованих в межах земельної ділянки та інженерно-транспортної інфраструктури, яка розташована за межами земельної ділянки і знаходиться на балансі даного підприємства;

Воф - балансова вартість основних фондів підприємства.

2.4. Нормативний об'єм валової продукції (ТП) розраховується як добуток виробничих затрат (З) та коефіцієнта нормативної рентабельності 1,15. Значення виробничих затрат приймається за даними фінансового звіту підприємства за той рік, який передував рокові оцінки.

2.5. Значення коефіцієнта норми рентабельності (Кнр), який визначає обсяги витрат на розширене відтворення виробництва, приймається на рівні 0,12.

2.6. Коефіцієнт, який враховує функціональне використання земельної ділянки (Кф), характеризує відносну прибутковість наявних в її межах видів економічної діяльності (додаток N 1, таблиця 1.1).

2.7. Коефіцієнт, який враховує місце розташування земельної ділянки (Км), обчислюється за формулою:

Км = Кр х Кл,

де Кр - коефіцієнт, який враховує регіональні фактори місця розташування земельної ділянки (віддаленість від адміністративного центру та найближчого населеного пункту, що має магістральні шляхи сполучення (залізниці, автомагістралі загальнодержавного значення, морські та річкові порти, аеропорти), входження до приміської зони великих міст);

Кл - коефіцієнт, який враховує локальні фактори місця розташування земельної ділянки за інженерно-інфраструктурними, інженерно-геологічними, історико-культурними, природно-ландшафтними, санітарно-гігієнічними та територіально-планувальними умовами.

2.8. Загальне значення коефіцієнта Кр розраховується як добуток коефіцієнтів Кр1, Кр2, Кр3, Кр4, значення яких наводяться в додатку N 1 (таблиці 1.2, 1.3, 1.5).

Загальне значення коефіцієнта Кл розраховується як добуток значень окремих локальних коефіцієнтів, які наведені в додатку N 1 (таблиця 1.4), в залежності від наявності факторів, що їх визначають.

2.9. Грошова оцінка земельних ділянок, наданих для потреб оборони та іншого призначення, визначається з урахуванням їх фактичного використання, на основі положень, викладених у відповідних розділах цього Порядку і Порядку грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів (z0427-95), який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 30 листопада 1995 р. за N 427/963.

2.10. Грошова оцінка земель, наданих підприємствам торфовидобувної промисловості проводиться в порядку, що наведений в додатку N 2, з огляду на специфіку галузі та наявність відповідних науково-методичних розробок.