Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коза.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
735.74 Кб
Скачать

6 Інструкція з техніки безпеки

Для забезпечення безпеки польотів працюючі на аеродромі машини повинні бути обладнані мобільними радіостанціями, що забезпечують надійний внутрішньоаеропортовий радіозв’язок з керівником польотів (диспетчером СДП), диспетчером по рулювання, диспетчером АДС, аеродромною службою та Спецавтобазою.

Крім того, на машині відповідального за проведення робіт на аеродромі (старший колони аеродромної механізації, що є інженером або техніком аеродромної служби), окрім радіостанції, що забезпечує внутрішньоаеропортовий радіозв'язок, рекомендується встановлювати радіостанцію авіаційного діапазону для прослуховування радіообміну між керівником польотів і заходячими на посадку літаками, проте без права виходу в ефір. У тих випадках, коли не всі машини, що працюють на злітно-посадковій полосі, оснащені радіостанціями, необхідно, щоб головна машина (старшого колони) і замикаюча, а також поодиноко працюючі на аеродромі машини були обов'язково обладнані радіозв'язком. Робочий персонал аеродромної служби, що виконує на аеродромі виробничі операції засобами малої механізації, повинен мати переносні радіостанції (вони видаються бригадирам або старшим робочим). Перед виїздом машин на аеродром старший колони повинен встановити радіозв'язок з керівником польотів, отримавши від нього відповідний дозвіл. Встановлення радіозв'язку починається з виклику і відповіді на виклик. Перед викликом керівника польотів, диспетчера СДП або диспетчера за рулювання старший колони повинен переконатися в тому, що він не буде створювати перешкод радіообміну диспетчерів з іншими абонентами, і тільки тоді може вийти на зв'язок.

У процесі робіт на аеродромі старший колони забезпечує рух машин і механізмів за обумовленими в завданні технологічними схемами і контролює якість видалення снігу або льоду, регулюючи в залежності від цього швидкість руху техніки.

Взаємодія аеродромної служби зі службою руху та іншими службами аеропорту, що забезпечують польоти

Всі служби аеропорту виконують роботи на аеродромі тільки з дозволу керівника польотів (РПА), після погодження їх проведення з відповідальною особою аеродромної служби, під керівництвом відповідальних осіб служби, яка виконує ці роботи. Посадові особи служби ЕСТОП, бази ЕРТОС та інших служб напередодні дня проведення робіт повідомляють аеродромної службі характер робіт, місце і час проведення з метою поєднання їх виконання за часом.

У всіх випадках льотна смуга і критичні зони РМС повинні бути вільні від аеродромної техніки не пізніше ніж за 5 хвилин до розрахункового (уточненого) часу посадки ПК.

При проведенні робіт на льотному полі начальник аеродромної служби (відповідальна особа за проведення робіт) до початку робіт зобов'язаний:

  • повідомити РПА про необхідність їх проведення, характер, місце і передбачувану тривалість;

  • узгодити з РПА порядок виконання робіт, їх тривалість, час початку і закінчення, кількість спецавтотехніки і місце зосередження, уточнити порядок ведення радіозв'язку, а при її втраті - сигнали негайного звільнення льотної смуги;

  • зосередити у встановлений РПА час особовий склад і аеродромні машини в безпечних місцях, узгоджених з РПА;

  • перевірити справність і наявність радіотехнічних і світлосигнальних засобів і засобів буксирування;

.

У процесі виконання робіт начальник аеродромної служби або відповідальна особа за проведення робіт зобов'язаний:

  • стежити за ходом їх виконання та дотриманням заходів безпеки;

  • виконувати контрольну перевірку радіозв'язку з диспетчером СДП не рідше ніж через кожні 15 хв. При втраті радіозв'зку або його нестійкості припинити виконання робіт і вивести аеродромну техніку за межі смуг безпеки і критичних зон РМС;

  • у разі виходу з ладу працюючої на льотній смузі спецтехніки або пожежі на ній негайно доповідати диспетчеру старту (СДП МПЛ) і приймати термінові заходи з видалення її в безпечне місце та гасіння пожежі наявними засобами до прибуття пожежного розрахунку;

При втраті радіозв'язку між диспетчером СДП (СДП МПЛ) і начальником аеродромної служби або відповідальною особою за проведення робіт вживаються екстренні заходи для евакуації з льотної смуги та РД техніки і людей.

База аеродромної служби

Приміщення диспетчерів аеродромної служби повинні бути обладнані гучномовним зв'язком і радіозв'язком. При роботі на території БАСА слід виконувати всі встановлені правила техніки безпеки, охорони праці та пожежної безпеки.

Категорично забороняється куріння на стоянках спецмашин і в складських приміщеннях. На території БАСА необхідно влаштовувати пожежні водоймища місткістю не менше 100 м3 на 1 га площі БАСА. У комплекті засобів необхідно передбачити пожежну мотопомпу з комплектом рукавів.

Забезпечення безпеки при виконанні технологічних операцій очищення аеродромних покриттів від снігу та льоду

Очищення від снігу перону і МС вітровими машинами слід проводити в бік від будівель та споруд за відсутності на покриттях ПС іншої техніки.

Попередження і видалення ожеледних утворень досягається застосуванням механічних, теплових і хімічних засобів. Аеродромні метеорологічні станції (АМСГ) зобов'язані не пізніше, ніж за 2 год попереджати аеродромну службу про можливість утворення ожеледиці.

Для забезпечення руху теплової машини без пробуксовки, перший її прохід провадиться за умови розташування реактивного двигуна з насадкою уздовж поздовжньої осі. Машина рухається в напрямку, при якому не відбувається потрапляння відпрацьованих газів реактивного двигуна в кабіну оператора.

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]