Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Тема 3. Основні форми економічного розвитку.

ТОВАРНЕ ВИРОБНИЦТВО

ПЛАН:

1.Форми суспільного виробництва.

2. Економічні потреби та інтереси суспільства

3.Товар та його властивості.

4.Суть грошей і грошових систем.

1. Форми суспільного виробництва.

Виділяють три основні форми суспільного виробництва:натуральне, товарне, суспільне.

Натуральне виробництво – це виробництво, за якого продукти праці призначаються для задоволення власних потреб виробництва, тобто не для продажу, а для власного споживання. Ознаки натурального виробництва:

  • Замкнутий кругообіг продуктів, які як правило не виходили за межі господарства;

  • Кожна господарська одиниця повністю відокремлена та незалежна від як у виробництві, так і в споживанні;

  • Суспільний поділ праці в натуральній формі розвинутий слабко;

  • Слабо виражений суспільний характер виробництва.

Суспільне виробництво зародилося на початку ХХ ст. у найрозвинутіших країнах і поступово поширюється. За суспільного виробництва відбувається поглиблення суспільного поділу праці, поліпшення організації виробництва у всіх сферах суспільного виробництва задоволення суспільних потреб.

Товарне виробництво – це форма організації суспільного виробництва, за якої продукти виробляють окремі відособлені товаровиробники, які спеціалізуються на виготовленні певного продукту, що потребує обміну у вигляді купівлі-продажу на ринку. В такому випадку продукти праці стають товарами.

Основною причиною виникнення товарного виробництва став суспільний поділ праці. Це спеціалізація виробників на виготовленні окремих видів продукції або на певній виробничій діяльності. Поділ праці лише тоді стає основою формування товарного виробництва та обміну через ринок, коли відбувається відокремлення як самостійних виробників як і самостійних власників засобів виробництва.

Загальні специфічні ознаки товарного виробництва, які не залежать від специфіки економічної системи: суспільний поділ праці, економічна відособленість товаровиробників, еквівалентність відносин, ринковий зв'язок між виробниками і споживачами, визнання суспільного характеру праці через ринок, здійснення економічних процесів у товарно-грошовій формі виробництва шляхом купівлі-продажу, конкуренція.

Дві головні умови існування товарного виробництва:

  • Суспільний поділ праці – це призводить до зростання продуктивності праці і до кількості продукції;

  • Економічна відособленість товаровиробників – це становище, за якого виробники самі вирішують питання господарської діяльності: що виробляти? Якими засобами? Які ресурси при цьому використовувати?

У товарному виробництві виділяють такі форми:

  • Просте товарне виробництво – засноване на особистій праці власника засобів виробництва. Характеризується прямим поєднанням виробника із засобами виробництва та відсутністю експлуатації;

  • Капіталістичне товарне виробництво – його характеризує розвинутий суспільний поділ праці, функціонування найманих робітників та капіталістів, які діють з метою отримання прибутків;

  • Соціальне-орієнтоване ринкове господарство – характерні риси розвинутий суспільний поділ праці, формування сукупної суспільної робочої сили, різноманітність форм власності, державне регулювання економіки, соціальний захист товаровиробників та споживачів.