Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріали і вироби із деревини.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

6. Конструкції із деревини що застосовуються в будівництві

Багато хто вважає, що конструкції з дерева поступається  якістю бетонним абоцегляним конструкціям. Насправді це не правильно. Дерев'яні споруди дуже практичні, екологічно чисті і надійні. Сучасні Будівельні технології даютьможливість споруджувати дерев'яні каркаси, які відповідають високимхарактеристикам і відповідають необхідним нормам. Головні стрижневі балкидерев'яного споруди кріпляться за допомогою накладок, скоб, гаків. Крім цілісногодерева може вживання зробленого на клею деревина. Як правило, стійкавиконується на три метри, іноді - на шість метрів. До конструкції додаються ригелі, на які укладаються балки перекриття. Подолання навантаження вітромдосягається за рахунок експлуатації сталевих укосів. Дерев'яна споруда всукупності обшивки поверхні винлядіт найбільш міцно і стабільно.

7. Висновок

Сучасний будівельний ринок пропонує найширший вибір будівельних матеріалів, і заслужене місце у всьому цьому різноманітті по праву належить деревині. Завдяки цілому ряду переваг цей матеріал, століттями використовувався в будівництві, все ще активно застосовується для зведення будівель та інженерних споруд.

Одним з характерних властивостей деревини є її висока міцність при стисканні (межа – 35 … 70 МПа), а також при розтягуванні і вигині (80 … 120 МПа). При цьому, деревина – досить легкий матеріал (середня щільність деревини – 400 … 600 кг/м3, залежно від породи).

До інших достоїнств деревини відносяться низька теплопровідність (біля стіни з дерев’яного бруса товщиною 100 мм майже таке ж термоопору, як і у цегляної стінки, товщиною в дві цеглини), легка оброблюваність, і, безумовно, екологічність.

Проте, віддаючи перевагу дереву як будівельний матеріал, не слід забувати і про його недоліки. Так, для деревини характерна підвищена гігроскопічність (властивість поглинати вологу з навколишнього середовища). У поєднанні з неоднорідністю структури, високий рівень гігроскопічності часто веде до набухання і розтріскування матеріалу. Крім того, деревина схилу швидше загнивати, а, крім того, цей матеріал легко запалюється. Однак більшість перерахованих вище недоліків запобігають шляхом обробки деревини спеціальними складами, що продовжує термін служби дерева.

8. Список літератури

Ванін С. І, деревинознавства, 3 видавництва, М.-Л., 1949; .. Яценко-ХмельовськийА. А,

Основи і методи анатомічних досліджень деревини, М.-Л., 1954;. Москалева В.Е, Будова деревини та її зміна при фізичних і механічних впливах, М, 1957; .. ВіхровВ. Е, Діагностичні ознаки деревини найголовніших лісогосподарських і лісопромислових порід СРСР,

М, 1959; .. Нікітін Н. І, Хімія деревини та целюлози, М.-Л.,

1962;. Деревина. Показники фізико-механічних властивостей, М, 1962;.Уголєв Б. Н,

 Випробування деревини і деревних матеріалів, М, 1965; .. Перелигін Л.М, деревинознавства, 2 вид, М, 1969; ... Леонтьєв Н. Л,

Техніка випробуваньдеревини, М, 1970; .. Уголєв Б. Н., Деформативність деревини і напруги при сушінні, М., 1971.

26