Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВебТех Конспект лекций 2011 укр.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
928.26 Кб
Скачать

Групи тегів нтмl

Всі теги НТМL за їх призначенням і області дії можна розділити на наступні основні групи:

  1. визначають структуру документа;

  2. оформлення блоків гіпертексту (параграфи, списки , таблиці, картинки);

  3. гіпертекстові посилання і закладки;

  4. форми для організації діалогу;

  5. виклик програм.

Структура гіпертекстової мережі задається гіпертекстовими посиланнями. Гіпертекстова посилання - це адреса іншого HTML-документа або інформаційного ресурсу Internet, який тематично, логічно або будь-яким іншим способом пов'язаний з документом, в якому посилання визначена.

Природно, при таких умовах дуже важлива схема адресації всіх наявних інформаційних ресурсів.

Реальний механізм інтерпретації ідентифікатора ресурсу, що спирається на URI (Uniform Resource Identifier, універсальний ідентифікатор ресурсу), називається URL, і користувачі WWW мають справу саме з ним.

Типовим прикладом використання такого запису можна вважати наступний приклад:

Цей текст містить:

<A HREF = "http:/ / www.snu.edu.ua / help / ../index.html ">

гіпертекстове посилання </ A>

Виглядати це буде наступним чином:

Рис. 1.1.

У наведеному вище прикладі тег "A", який в HTML називають якорем (anchor), використовує атрибут HREF, що позначає гіпертекстове посилання (Hypertext Reference), для запису цього посилання у формі URL. Це посилання вказує на документ з ім'ям "../index.html" в каталозі "help" на сервері "www.intuit.ru", доступ до якого здійснюється по протоколу HTTP.

Гіпертекстові посилання у HTML діляться на два класи: контекстні гіпертекстові посилання і загальні. Контекстні посилання вмонтовані в тіло документа, як це було продемонстровано у попередньому прикладі, в той час як загальні посилання пов'язані з усім документом у цілому і можуть використовуватися при перегляді будь-якого фрагмента документа. Обидва класи посилань спочатку присутні в стандарті мови, однак перший час найбільшою популярністю користувалися контекстні посилання. Ця популярність призвела до того, що механізм використання загальних посилань практично повністю "атрофувався". У даному прикладі ми уклали URL в подвійні лапки. Насправді, це необов'язково. Лапки (подвійні або одинарні) застосовуються тільки тоді, коли посеред значення URL з'являються символи-роздільники (пробіл, табуляція, неотображаемие символи). Але такого сорту URL слід всіляко уникати.

Структура HTML-документа дозволяє задіяти вкладені одна в одну контейнери. Власне, сам документ - це один великий контейнер, який починається з тега <HTML> і закінчується тегом </ HTML>.

На закінчення відзначимо, що при підготовці документів HTML використовується ідентифікатор тексту DTD (Document Type Definition, визначення типу документа) в якості першої рядка. Це дозволяє браузеру ідентифікувати документ як відповідний стандарту HTML. Зазвичай (але не обов'язково) кожний документ HTML починається з рядка типу:

<! DOCTYPE HTML PUBLIC "- / / W3C / / DTD HTML 4.0 Transitional / / EN">

Тут міститься інформація про те, що документ відповідає версії HTML 4.0; розробленої W3C ; використовувана мова - англійська.