Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВебТех Конспект лекций 2011 укр.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
928.26 Кб
Скачать

Атрибути rows і соls

Для кожного рядка і стовпця, згаданих в тезі <FRAMESET>, необхідний свій набір тегів <FRАМЕ>.

Атрибут rows

Атрибут ROWS тега <FRAMESET> задає число і розмір рядків на сторінці. Кількість тегів <FRАМЕ> повинно відповідати зазначеному числу рядків. Праворуч від знаку "=" можна визначити розмір кожного рядка в пікселах, відсотках від висоти екрану або у відносних величинах (зазвичай це вказівка зайняти частину, що залишилася місця). Слід користуватися лапками й комами, а також залишати пробіли між значеннями атрибутів. Наприклад, наступний запис формує екран, що складається з трьох рядків: висота верхньої - 20 пікселів, середньої - 80 пікселів, нижньої - 20 пікселів:

<FRAMESET ROWS="20, 80, 20">

Наступний тег - <FRAMESET> - створює екран, на якому верхній рядок займає 10% висоти екрану, середня - 60%, а нижня - решту 30%:

<FRAMESET ROWS="10%, 60%, 30%">

Можна задати відносні значення в комбінації з фіксованими, вираженими у відсотках або пікселах. Наприклад, наступний тег створює екран, на якому верхній рядок має висоту 20 пікселів, середня - 80 пікселів, а нижня займає все місце, що залишилося:

<FRAMESET ROWS="20, 80, *">

Атрибут сols

Стовпці задаються так само, як рядки. Для них застосовуються ті ж атрибути.

Завдання вмісту фрейма - елемент FRАМЕ

Тег <FRАМЕ> визначає зовнішній вигляд і поведінка фрейму. Цей тег не має закриває тега, оскільки в ньому нічого не міститься. Вся суть тега <FRАМЕ> в його атрибути. Їх шість: NАМЕ, MARGINWIDTH, MARGINHEIGHT, SCROLLING, NORESIZE і SRC.

Атрибут nаме

Якщо ви хочете, щоб при клацанні мишею на посиланні відповідна сторінка відображалася в певному фреймі, необхідно вказати цей кадр, щоб сторінка "знала", що куди завантажувати. У попередніх прикладах ми назвали великою правий фрейм main, і саме в ньому з'являлися сторінки, вибрані з змісту в лівому фреймі. Фрейм, в якому відображаються сторінки, називається цільовим (target). Фрейми, які не є цільовими, іменувати не обов'язково. Наприклад, можна записати такий рядок:

<FRАМЕ SRC="my.html" NАМЕ="main">

Імена цільових фреймів повинні починатися з букви або цифри. Одні й ті ж імена дозволяється використовувати в декількох фреймових структурах. Після клацання миші відповідні сторінки будуть відображатися в іменованому фреймі.

Атрибут маrginwidth

Атрибут МАRGINWIDTH діє аналогічно атрибуту таблиць CELLPADDING. Він задає горизонтальний відступ між вмістом кадру і його межами. Найменше значення цього атрибута дорівнює 1. Не можна вказати 0. Можна не привласнювати нічого - за замовчуванням атрибут дорівнює 6.

Атрибут маrginheight

Атрибут МАRGINHEIGHT діє так само, як і МАRGINWIDTH. Він задає поля у верхній і нижній частинах фрейму.

Атрибут scrolling

Атрибут SCROLLING дає можливість користуватися прокруткою у фреймі. Можливі варіанти: SCROLLING = yes, SCROLLING = nо, SCROLLING = Аutо. SCROLLING = yes означає, що у фреймі завжди будуть смуги прокручування, навіть якщо це не потрібно. Якщо задати SCROLLING = no, смуг прокручування не буде, навіть коли це необхідно. Якщо документ занадто великий, а ви задали режим без прокрутки, документ просто буде обрізаний. Атрибут SCROLLING = Аutо надає браузеру самому вирішувати, потрібні смуги прокручування чи ні. Якщо атрибут SCROLLING відсутній, результат буде таким же, як при використанні SCROLLING = Аutо.