Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
записка до фінансового плану на 2010 рік.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
561.66 Кб
Скачать

3.3Очисні споруди

Міські очисні споруди каналізації на повну механічну та біологічну очистку розташовані по вул. Індустріальній. Потужність споруд 25,0 тис. м3 /добу, введені в експлуатацію в 1977 році. На майданчику також розташовані недобудовані відстійники і аеротенки. Наявність та стан споруд, обладнання.

Будівля решіток - пропускна здатність 60,0 тис.м3/доб. Будівля решіток складається з:

а) робочої зали, де розташовано 3 канали, на двох з яких встановлено два щитових затвори, розміром 600 х 1400 мм з електроприводами і два вхідних щитових затвори

розміром 600 х 1400 мм, лоток з гідрозмивом для подачі покидьків з подрібнювача, 2 решітки з прозором 16 мм та механічними граблями типу МГ-7Т 800/1406. які потребують заміни, кран ручної підвіски, потребує заміни

б) дробильного відділення, в якому розташовані дробарки типу ЛК 0.5 з електродвигуном АО-2-71-4 (не працюють);

в) насосного відділення, де розташовані:

  • залізобетонні резервуари У-9 м ;

  • 2 насосних агрегати типу 5Ф1,2 та 2 насосних агрегати типу ЗФ12 - потребують заміни;

г) приміщення ЩСУ;

д) вентиляційне приміщення, де встановлені 2 вентилятори типу ІДУ 70; є) побутові приміщення.

2005 р. - виконано ремонт покрівлі. Потребує капітального ремонту.

Пісколовки. Вузол споруд, що складається з двох горизонтальних пісколовок. Потребують ремонту. В 1999р. замінено дві шандори.

Мулова камера вироблена з монолітного залізобетону, камера має відсік щитового затвору та відсік засувок. Потребує ремонту.

Хлораторна. Будівельний об'єм споруди 2628 м3. Будівля складається із приміщень: склад хлору, хлораторної, компресорної, щитової, венткамер. кімнати інвентаря хімічного захисту, побутові приміщення.

В 2003 р. виконана реконструкція існуючої хлораторної зі зміною режиму знезараження стічних вод на гіпохлорід натрію. Хлораторна не працює.

Блок насосно-повітрядувної станції. Продуктивність повітря 15,0 тис.м3/год. До складу блоку входять: насосна, диспетчерська, трансформаторна підстанція, побутові приміщення. Повітрядувна станція обладнана трьома повітрядувками типу ТВ-80-1,6. Насосна обладнана трьома насосними агрегатами активного мулу типу ФГ 450/22,5, 8Ф12, ФГ 144/46 та насосом випорожнення аеротенків і вторинних відстійників 5Ф12, двома насосними агрегатами фекальних стоків та двома насосними агрегатами технічної води.

У 2002 р. замінено одну повітрядувку ТВ 80-1,6, вартість 149,0 тис. грн. У 2005 р. виконано ремонт покрівлі - 295,0 м2. Необхідна заміна ще двох повітрядувок.

Трансформаторна підстанція - встановлено два трансформатори потужністю 630 кВт та щит управління.

Потребує капітального ремонту.

Приймальний резервуар - складається з приймальної камери циркуляційного активного мулу, приймальної камери випорожнення аеротенків та вторинних відстійників, приймальної камери фекальних стоків та приймальної камери технічної води.

Потребує капітального ремонту.

Насосна станція освітлених стоків з камерою переключення . Станція обладнана п'ятьма насосами для перекачування очищених стоків, 1 насос фекальний та 1 для поливу, одноблочний підвісний ручний кран 3,2 т. Потребує капітального ремонту та заміни насосів.

Піскові майданчики Розмір 20x10x1,8 м, стіни бетонні обладнані дренажним пристроєм.

Потребують ремонту.

Розподільча чаша первинних відстійників обладнана чотирма плоскими затворами з ручним приводом, розміром 1000*800 мм. Підводящий трубопровід Д-1500 мм.

Потребує ремонту.

Первинні відстійники - радіальні, залізобетонні, Д-24 м. Гідравлічна глибина відстійника 3400 мм, обладнаний мулоскребами ІПР- 24 з механічним приводом. У 1997 році виконано заміну металоконструкції Потребує часткового ремонту.

Насосна станція сирого осаду. Будівля 6x12, в підземній частині насосної встановлено три насоси типу 5Ф12, один типу 5Ф6. Насосна обладнана системою вентиляції. 2005 р. - виконаний ремонт покрівлі.

Аеротенки - чотирьохкоридорні типу А-4-4,5 - 4,4, довжина секції 66 м, робочий об'єм однієї секції 5220 м3 Пропускна здатність двох секцій 40000 м3/доб. Аеротенки обладнані системою аерації яка складається з підводящого повітряводу на секцію Д-300 мм та розподільчих повітряводів Д-200 мм.

У 2002 році виконано реконструкцію аеротенків вартістю 172,4 тис.грн. виконана заміна фільтросних плиток аераційними трубами АКВА- ЛАЙН.

Розподільча чаша вторинного відстійника - аналогічна розподільчій чаші первинних відстійників.

Погребує капітального ремонту.

Вторинні радіальні відстійники - залізобетонні, Д-24 м, пропускна здатність відстійника 933 м . Відстійники обладнані мулососами типу ІВР 24, продуктивністю 390 м3/год.

В 2002р.виконана установка гребінчастого водовідливу та заміна ілососу, вартість -207,8 .тис. грн.

Мулоущільнювачі - в кількості двох вертикальних відстійників, залізобетонні, Д-9м.

Потребують ремонту.

Камера переключення обладнання - обладнана 5-а засувками Д-600, ручною кран-балкою 2т. Потребує ремонту.

Метантенки, насосна станція при метантенках не експлуатується , будівництво метантенок не завершене.

Мулові площадки - кількість 14, дві карти загальною робочою площиною 5 га обладнані колодязями в яких встановлено магістральні засувки Д-250 мм та Д-200 мм, та колодязями відводу мулової води.

В 2002 р. виконана очистка мулових площадок вартістю 50,0 тис.грн. Потребують капітального ремонту.

Котельня з трьома котлами Е-1/9 на мастильному палеві. Не працює.

Блок майстерень, побутові, адміністративно-лабораторні приміщення -трьохповерхова споруда, розміром 13*30 м, обладнана приточно-витяжною вентиляцією, в майстернях розташоване станочне обладнання, у підвальній частині будівлі розміщено приміщення ЦО. На другому поверсі знаходяться побутові приміщення. На третьому поверсі розташована лабораторія по визначенню стічних вод на очисних спорудах та підприємствах, які скидають свої стоки в комунальну каналізацію.

Каналізаційні очисні споруди

Каналізаційні очисні споруди (КОС), збудовані у 1978 році, складаються із комплексу споруд для механічного та повного біологічного очищення стоків, а також з технологічної лінії обробки осаду. Вимірювання кількості стічних вод, які надходить на КОС, не здійснюється через відсутність лотка Вентурі, хоча місце для його влаштування у технологічній лінії передбачено. Випуск очищених стоків здійснюється насосною станцією, яка перекачує їх у р. Дніпро, по напірному трубопровіду діаметром 1000 мм, довжиною 13 км. Розосереджений випуск очищених стоків в руслі ріки довжиною 323 м.

Площа очисних споруд каналізації становить 19,0 га.

Потужність КОС, згідно проектної документації, становить 25,0 тис. м3/добу.

Поодинокі вимірювання, виконані на каналізаційних насосних станціях КНС-2а і КНС-6, свідчать, що об’єм стоків, які перекачуються, становить 11,480 тис. м3/добу.

За експертною оцінкою, на КОС в середньому може надходити ~10-12 тис. м3/добу.

Основні показники стічних вод, за якими можна зробити висновок про якість очистки на КОС, наводиться в таблиці

ТАБЛИЦЯ

Основні показники якості стоків у 2010 році

Інгредієнти

Концентрація, мг/л

Норматив*

КОС, вхід

КОС, вихід

*** (р. Дніпро)

ЗР

218,5

7,8

-

**

ХСК

611,3

31,9

-

-

БСК5

351,2

4,19

-

-

БСК20

466,83

5,57

-

-

NH3-N

39,1

3,2

-

0,5

NO2-N

0,0076

0,27

-

0,08

NO3-N

0,15

8,27

-

40

P2O5

22,0

4,2

-

-

Примітки:

* Допустимі величини показників якості стічних вод і води водойм, Додаток 2 до Правил приймання стічних вод підприємств та відомчих систем каналізації населених пунктів України, наказ Держбуду України №37 від 19.02.2002 року

** ЗР можуть на 0,25 мг/л перевищувати рівень ЗР у водоймі, що приймає стоки

3 (6) ГДК у воді водних об’єктів рибогосподарського (господарсько-питного) призначення

*** р. Дніпро відноситься до водних об’єктів рибогосподарського призначення

Лабораторія підприємства не виконує аналіз по БСК5 (основний показник якості стоків, до і після очищення) через відсутність лабораторного обладнання, а також не проводить моніторинг забруднень в річці Дніпро після випуску очищених стічних вод.

На основі наведених даних не можна вести мову про якість очищення стічних вод на КОС. Проте можна зробити висновок, що очистка стоків  задовільна (внаслідок високого вмісту нітратів і низького вмісту нітритів).

Робота аераційної системи не ефективна – високий вміст розчиненого кисню в аеротенку (проведені вимірювання свідчать, що середня концентрація розчиненого кисню в аеротенках у 2,5 рази більша за необхідну, і становить 4,8 мг/л).

Результати натурних обстежень КОС дозволяють зробити наступні висновик щодо їх стану.

Будівельна частина більшості споруд – задовільна, за винятком мулоущільнювачів, стан яких – поганий.

Механічне обладнання всіх технологічних споруд – погане, і потребує капітального ремонту (за винятком піскових бункерів).

Електрообладнання технологічних споруд – погане і потребує капітального ремонту.

Лабораторія для контролю за роботою очисних споруд обладнана старими приладами і потребує повного оновлення.

Розділ 4. Заходи для покращення технічного стану підприємства.

Проблеми технічного стану систем водопостачання та каналізації

Найбільш серйозними технічними проблемами підприємства, які потребують першочергового вирішення, є наступні.

Для системи водопостачання

  • необхідно переглядати гідравліку мережі у відповідності до існуючого водоспоживання;

  • усереднене питоме водоспоживання (83,1 л/особу за добу) для споживачів багатоквартирних будинків з ЦГВ, які розраховуються за індивідуальними лічильниками, викликає сумнів і вимагає додаткового обстеження лічильників на предмет правильності їх встановлення і терміну повірки;

  • насосне обладнання, встановлене на НС-ІІ-го підйому, працює з середнім ККД через регулювання роботи насосів шляхом дроселювання засувками, що призводить до перевитрат електроенергії;

  • неефективною залишається робота окремих свердловинних насосів на водозаборах;

  • близько 35% водопровідних мереж використали свій термін експлуатації, а 15,4% (17,9 км) є у ветхому та аварійному стані;

  • усереднена аварійність водопровідних мереж є нижчою від середньої по Україні (200 аварій на 100 км за рік). В той же час аварійність сталевих труб перевищує усереднену по місту у 4,3 рази;

  • існують занижені норми водоспоживання для споживачів багатоквартирних будинків з автономним опаленням;

  • відсутні будинкові лічильники у юридичних споживачів – в будинках ЖБК.

Для системи водовідведення

  • відсутній контроль за якістю стічних вод (до і після КОС) по БСК5 − основному показнику якості роботи очисних споруд;

  • значна зношеність каналізаційних мереж яка, згідно експертній оцінці консультантів, може досягати 25 - 30% від загальної довжини, що потребує заміни або проведення санації;

  • переважна кількість аварій каналізаційних мереж припадає на затори – 93%, для зменшення яких необхідно провести модернізацію парку машин і механізмів аварійних бригад (екскаватори, мотопомпи та інший інвентар);

  • насосне, механічне та енергетичнє обладнання на КНС − старе та зношене, та вимагає заміни на сучасне та енергоощадне обладнання;

  • високе енергоспоживання на КОС за рахунок недосконалої аераційної системи та КНС очищених стоків (вимагається модернізація аераційної системи КОС та заміна насосного обладнання на КНС очищених стоків на сучасне та енергоощадне обладнання);

  • незадовільним залишається стан механічної та електричної частин КОС (потребує капітального ремонту);

  • морально застарілим є обладнання лабораторії для контролю за роботою очисних споруд (потребує придбання нового та сучасного);

  • незадовільним є рівень обробки мулу (необхідно будівництво сучасних споруд та впровадження технологій).

Для забезпечення стабільної роботи об'єктів необхідно виконати наступні заходи: