Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Л екція 3: Платники податків. Організація роботи фіскальних органів з платниками податків, зборів та внесків.

  1. Платники податків, їх класифікація.

  2. Права і обовязки платників податків.

  3. Організація роботи фіскальних органів з платниками податків, зборів та внесків.

  4. Особливості роботи із найбільшими платниками податків. Гориз. моніторинг.

  5. Порядок взяття платників на облік.

  6. Зняття платників з обліку.

  7. Облік відкритих платникам рахунків у фінансових установах.

  1. Платники податків, їх класифікація.

ПЛАТНИК ПОДАТКІВ:

  • юридична особа або фізична особа, на яку згідно із законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі). (Порядок обліку платників податків, ДПАУ)

  • юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичні особи, які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно з законами покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), пеню та штрафні санкції

Платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів.

Кожний з платників податків може бути платником податку за одним або кількома податками та зборами.

На обліку в податкових органах Тернопільщини станом на 1 лютого 2012 року перебуває 72711 платників податків з них 19441 юридичних осіб, 52964 фізичних осіб підприємців та 306 фізичних осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність.

В порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість юридичних осіб збільшилась на 427 або 2,2 %, а кількість самозайнятих осіб зменшилась на 1702або -3,1%.

Податковий агент

Податковим агентом визнається особа, на яку Податковим кодексом покладається обов’язок з обчислення, утримання з доходів, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику, та перерахування податків до відповідного бюджету від імені та за рахунок коштів платника податків.

Податкові агенти прирівнюються до платників податку і мають права та виконують обов’язки, встановлені для платників податків.

Представники платника податку

Платник податків веде справи, пов’язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника. Особиста участь платника податків в податкових відносинах не позбавляє його права мати свого представника, як і участь податкового представника не позбавляє платника податків права на особисту участь у таких відносинах.

Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків - фізичною особою на представництво його інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства.

Представник платника податків користується правами, встановленими для платників податків.